miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE (2023-08-14,17:56) |
Witajcie.
Przyznać muszę, że mam problem z założeniem tematu. Chodzi mi w jakim dziale go umieścić, W POGONI ZA LUFTWAFFE mamy swój "Nieustający konkurs...", w ROYAL AIR FORCE "Francusko - angielska...", w LUFTWAFFE "Kto zepsuł...". Chodzi o to, że pierwszoplanową "postacią" o której dyskutujemy jest sprzęt (samolot). Wiem, większość zdjęć oferowanych na stronach internetowych to właśnie samoloty, czołgi itd.
Pozazdrościłem Kolegom którzy już prezentowali zdjęcia naszych lotników czy też nagrobki z ich mogił rozsianych po całym świecie i pomyślałem, że przecież wzorem Remigiusza który zainicjował wspaniałe w/w tematy powinniśmy na pierwszym miejscu postawić osoby bo to one tworzą historię. Spróbujmy może zarejestrować obiektywem aparatu fotograficznego takie osoby, sytuacje, miejsca które przedstawiają je za życia czy też jako miejsca ich spoczynku.
Wybrałem ten dział aby znaleźli tu miejsce wszyscy, ci z Polski, jak i ci co walczyli na wszystkich frontach II Wojny Światowej.
Na początek chciałbym przedstawić zdjęcia trzech lotników, taki mały konkurs. Jak Koledzy myślą kogo one przedstawiają,
pierwsze

|
znalezionych: 2061, strona 9 z 207 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
(1981) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-20, 18:58 : |
Grób Stefana Czachli (zmienił nazwisko na Curtis), pilota 306 DM. Zmarł 30 listopada 1996 roku. Spoczywa na cmentarzu Vale Cemetery and Crematorium w Luton, Bedfordshire. Sekcja P, rząd 2, grób numer 27. Zdjęcie via Kelvin Youngs  |
(1980) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-13, 13:49 : |
Witam.
Jednym z kolejnych lotników których groby udało mi odnaleźć na Cmentarzu Centralnym w Gliwicach jest Dobosz Franciszek-sierż.rusznik., zmarły dn. 13.11.1969 r.
 |
(1979) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-08, 00:16 : |
Witam.
Dziękuję za nawiązanie kontaktu.
Wiesław |
(1978) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-06, 19:14 : |
Hello,
I am the son of Tadeusz Spasiewicz. I am 64 years old and I live in Lublin. Please contact me at [email protected]
Włodzimierz Spasiewicz |
(1977) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-05, 09:27 : |
I'm trying to find out if any living relatives of Tadeusz Wladyslaw Spasiewicz
I would be grateful for anybody's help?
Thank you
Lindsay |
(1976) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-02, 11:32 : |
Witam.
Piękne dzięki Remigiusz.
Wiesiek |
(1975) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-02, 00:10 : |
24.06.1925 roku "Polska Zbrojna" napisała o katastrofie na lotnisku w Bydgoszczy. Kilka dni wcześniej, 19 czerwca na bydgoskim lotnisku zginął por. uczeń pil. Antoni Skarżyński, oficer 10 Pułku Ułanów, Kawaler Orderu Virtuti Militari i 4 x Krzyża Walecznych.
?19 b. m. wieczorem, przy wykonywaniu warunków t. zw. ?epengli? na maszynie systemu ?Henriot? spadł por. Antoni Skarżyński, uczeń szkoły pilotów w Bydgoszczy. Z powodu utraty szybkości aparat wpadł w t. zw. korkociąg, z którego młody pilot nie zdołał go wyprowadzić. Śmierć pilota nastąpiła na miejscu, aparat zupełnie zdruzgotany. Ś. p. por. Skarżyński, urodzony w r. 1898. był oficerem kawalerji z 10 p. ułanów. W listopadzie u. r. został na swoje życzenie odkomenderowany do lotnictwa i przeszedł do szkoły pilotów w Bydgoszczy. Był kawalerem ?virtuti militari? 5 kl. i 4 krzyży ?walecznych?.?
Ułan, który marzył, by zostać lotnikiem ...
Dziś na cmentarzu podczas odwiedzin bydgoskich lotników spotkałem młodą rodzinę z dzieckiem. Przyszli zapalić znicze na samotnych mogiłach. Serce rośnie.
O Ułanach z 10 Pułku i ich historiach tu:
10ulanow.com/
pl.wikipedia.org/wiki/10_Pu%C5%82k_U%C5%82an%C3%B3w_Litewskich
Wśród odznaczonych za udział w wojnie polsko - sowieckiej znajdziemy ppor. Antoniego Skarżyńskiego.
"Śpij kolego w ciemnym grobie, niech się Polska przyśni tobie"
www.wojsko-polskie.pl/f/galleries/files/2016/5/13f_spij_kolego.mp3
Remigiusz Gadacz  |
(1974) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-11-01, 09:59 : |
Witam.
Dnia 1.11.2000 r. zmarł w USA Wąsik Wacław Piotr-kpt.pil. 301 DB. Prochy zgodnie z Jego ostatnią wolą zostały przewiezione i pochowane w Polsce na Katolickim Cmentarzu Komunalnym w Dąbrowie Górniczej. Grób udało mi się zlokalizować w maju bieżącego roku w czasie kolejnej wizyty poszukiwawczej.
 |
(1973) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-10-30, 17:12 : |
Witam Panie Januszu.
Dziękuję bardzo za zamieszczenie zdjęcia grobu - nieistniejącego już - ś.p. Jana Kubicy.
Wiesiek |
(1972) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2017-10-22, 14:38 : |
Ad. 495.
Przepraszam, ś.p. Adamczyk Antonispoczywa na cmentarzu rzymskokatolickim w Radomiu.
W końcu dojechałem do Dąbrowy górniczej i po spotkaniu ze znajomymi zacząłem od ponownego szukania grobu na cmentarzu w Brzezinach Śl. ś.p. Kubica Jan który zginął 19.04.1937 roku.
O ustaleniu dokładnej daty urodzin nie ma co marzyć, sprawdzałem w kancelarii parafialnej tak w obecnej parafii jak i z lat 1910. Grobu - jak już wspominałem chyba - nie ma. Był w tym miejscu. Lokalizacja dzięki uprzejmości Pani której Rodzice pochowani są naprzeciwko. W rachubę wchodzą dwa groby pierwsze od prawej strony wliczając ten który uciąłem. Lokalizacja idealna z uwagi na bardzo dobre zdjęcie satelitarne. Skala na max.
Zdjęcie grobu Brzezinach Śl. ś.p. Kubica Jan niestety grobu juz tam nie ma.  |
znalezionych: 2061, strona 9 z 207 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |