miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE (2023-08-14,17:56) |
Witajcie.
Przyznać muszę, że mam problem z założeniem tematu. Chodzi mi w jakim dziale go umieścić, W POGONI ZA LUFTWAFFE mamy swój "Nieustający konkurs...", w ROYAL AIR FORCE "Francusko - angielska...", w LUFTWAFFE "Kto zepsuł...". Chodzi o to, że pierwszoplanową "postacią" o której dyskutujemy jest sprzęt (samolot). Wiem, większość zdjęć oferowanych na stronach internetowych to właśnie samoloty, czołgi itd.
Pozazdrościłem Kolegom którzy już prezentowali zdjęcia naszych lotników czy też nagrobki z ich mogił rozsianych po całym świecie i pomyślałem, że przecież wzorem Remigiusza który zainicjował wspaniałe w/w tematy powinniśmy na pierwszym miejscu postawić osoby bo to one tworzą historię. Spróbujmy może zarejestrować obiektywem aparatu fotograficznego takie osoby, sytuacje, miejsca które przedstawiają je za życia czy też jako miejsca ich spoczynku.
Wybrałem ten dział aby znaleźli tu miejsce wszyscy, ci z Polski, jak i ci co walczyli na wszystkich frontach II Wojny Światowej.
Na początek chciałbym przedstawić zdjęcia trzech lotników, taki mały konkurs. Jak Koledzy myślą kogo one przedstawiają,
pierwsze

|
znalezionych: 2061, strona 2 z 207 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
(2051) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-09-30, 10:46 : |
Cytat: W dniu 3 września byłem w Żelechowie na cmentarzu, jednak pomimo usilnych poszukiwań nie udało mi się natrafić na omawiany grób.
 |
(2050) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-09-21, 22:19 : |
Cytat: Bardzo zależy mi na zlokalizowaniu grobu Truchlińskich na którym umieszczona jest tablica pamięci kpt. Władysława Polesińskiego.
Witam Panie Lechu.
Jak mogę Panu pomóc ? Cmentarz nie jest zewidencjowany i trudno podać lokalizację. Trzeba po prostu tam być.
Pozdrawiam
Wiesław Grudniak
kontakt: [email protected] |
(2049) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-09-09, 08:15 : |
Na stronie niebieskaeskadra.pl jest zdjęcie pamiątkowej płyty. Wykonał je Wiesiu Grudniak, który jest jednym z moderatorów tej witryny. Sugeruję zgłosić się do niego po bliższe wskazówki.
Pozdrawiam |
(2048) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-09-04, 09:03 : |
Dzień dobry,
przepraszam, że w takiej formie zwracam się w mojej prywatnej sprawie. Bardzo zależy mi na zlokalizowaniu grobu Truchlińskich na którym umieszczona jest tablica pamięci kpt. Władysława Polesińskiego. W dniu 3 września byłem w Żelechowie na cmentarzu, jednak pomimo usilnych poszukiwań nie udało mi się natrafić na omawiany grób. Moja mama była z domu Truchlińska, wielokrotnie odwiedzała stryjostwo w Żelechowie a i ja jako 8 letni chłopiec wyniosłem w pamięci naukę jazdy na rowerze na ulicy Piłsudzkiego i pierwszą w moim życiu rybę złowioną na zapleczach domu państwa Buksińskich w stawach rybnych.
Licząc na życzliwość i zrozumienie
Lech |
(2047) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-07-18, 21:28 : |
Witam, badam losy lotnika który również zginął w tym wypadku Eugeniusza Bali. Posiadam kilka zdjęć załogi tego bombowca, proszę o kontakt [email protected]
Pozdrawiam |
(2046) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-05-08, 16:57 : |
Dziękuje bardzo za przypomnienie mi osoby Pana Marka.
Znałam małżonków Wołosińskich piękne postacie.
R.I.P. |
(2045) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2021-04-20, 21:11 : |
Dziękuję za tę wiadomość.
Ciekaw jestem, czy ktoś z Państwa ma może więcej wiadomości o ppor St. Pieciulu, ps Radecki? To nie jest moja bezpośrednia rodzina (z okolic Sokółki), ale być może nasz dalszy krewny. Będę wdzięczny za wszelkie tropy.
Z poważaniem,
Zbigniew Pieciul |
(2044) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2020-08-13, 12:59 : |
Krzysztof Knot, Cmentarz Stary w Tarnowie. Lokalizacja grobu: sektor VI, nr rzędu 1, nr grobu 88.  |
(2043) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2020-08-13, 12:49 : |
Lokalizacja grobu: sektor VI, nr rzędu 1, nr grobu 146.  |
(2042) Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2020-08-13, 12:48 : |
Stary Cmentarz w Tarnowie. Grób ppor. pil. Jerzego Wilgi.  |
znalezionych: 2061, strona 2 z 207 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |