Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: lotniska Luftwaffe 1939 (2016-09-20,21:18) |
Takie mam pytanie:
Czy ktoś potrafi umiejscowić Schonfeld-Crossinsee oraz Pinnow-Plathe?
Wiem że Schonfeld jest u Niemców, a Pinnow u nas. Ale gdzie dokladnie?
z góry dzięki za pomoc
|
znalezionych: 13, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(13) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2016-09-20, 21:18 : |
Zbliżenie na wersję polskojęzyczną.
 |
(12) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2016-09-20, 21:17 : |
Witam.
Rogowo, jezioro Resko służyło Niemcom za lotnisko z którego dnia 5.03.1945 r. ewakuowano łodziami latającymi Do-24 ludność z okolicznych miast i mniejszych miejscowości. Jedna z nich uległa katastrofie w której wszyscy zginęli. Wydarzenie to upamiętnia pomnik.
 |
(11) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2014-05-25, 07:30 : |
Pinnow lotnisko, to lotnisko w Pniewie k. Płotów. Było to lotnisko pomocnicze dla lotniska w Bagiczu. Nad pobliskim jeziorem Popiele mieściło się nawet sanatorium dla pilotów luftwafe. Po lotnisku dziś nie ma śladu. Rośnie tam las. pozostały jedynie wąskie tory urywające się w lesie, brukowna droga "do lasu", oraz parę betonowych konstrukcji rozrzuconych po okolicy. |
(10) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2011-04-02, 09:41 : |
Witam chciałem zabrać głoś w sprawie gdyż wydaje mi się, że chodzi o moje rodzinne strony. Tak więc Plathe to dziś Płoty i trochę mnie zabolała informacja , że jest to wieś gdyż posiada ona prawa miejskie a Pinnow to prawdopodobnie Pniewo. Sam poszukiwałem informacji na temat rzekomego lotniska w Pniewie i może tu nie chodzi o pas startowy lądowy tylko wodny? |
(9) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-04-28, 18:06 : |
Znalazłem jeszcze jeden Schönfeld, który może coś wnieść.
Chodzi o dzisiejszą miejscowość Żeńsko położoną 1 km na pn od dzisiejszego lotniska w Mirosławcu.
Miejscowość leży mniej więcej w połowie drogi między Mirosławcem a Złocieńcem, niecałe 15km na pd od jeziora Krosino, o którym pisałem.
Mamy więc Schönfeld z lotniskiem w odległości 15 km od Crössinsee. Czy to zbieg okoliczności nie wiem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy (jeśli to właśnie to) - to taka myśl, że lotnisko było w Schönfeld (k. Mirosławca) a dowództwo się rozsiadło np. w tym obozie NSDAP nad jeziorem Crössinsee k. Złocieńca (nad jeziorem był też chyba jakiś zamek - może w tym zamku?). Ale dlaczego w nazwie nie pada ani nazwa Mirosławca, ani Złocieńca? Przecież to dość duże miejscowości i byłoby dość dziwne że się używa nazwy wioski i jeziora zamiast nazwy miasta (jednego czy drugiego).
Ale czy to jest właśnie to? K. Janowicz napisał 80km na zach od Odry...
|
(8) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-04-20, 22:49 : |
Wracając do Pinnow-Plathe
Napisałem:
Cytat: Żeby było trudniej, to niedaleko na pd-wsch od "tych" Płotów też jest lotnisko.
To aby było jeszcze trudniej, klejna ciekawostka: Marius podaje że 1.IX po locie eskortowym ze Stukasami nad Hel I./ZG 1 prawdopodobnie wylądowała w Mackfitz.
A jedyne Mackfitz jakie znalazłem na Pomorzu to dzisiejsze Makowice. I jest to właśnie to lotnisko położone 4km na SSE od Płotów.
Tak więc można przyjąć, że Plathe = "Fliegerhorst Mackfitz" (jak nazwany jest garnizon Mackfitz na www.lexikon-der-wehrmacht.de). Ale jak to się ma do Pinnow-Plathe...
|
(7) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-04-08, 23:00 : |
Żeby było trudniej, to niedaleko na pd-wsch od "tych" Płotów też jest lotnisko.
A jeśli chodzi o Schönfeld-Crössinsee:
Schönfeld'ów jest (a raczej było) "jak mrówków" po naszej stronie Odry, na terenach na pn, zach i pd od Wielkopolski. Ale z tego co znalazłem nic nie pasuje na lotnisko. Na zach od Odry Schönfeld'ów też jest kilka.
Co do Crössinsee, to skłaniam się ku temu że jest to jakieś jezioro. Znalazłem tylko dwa.
Pierwsze to obecne jezioro Krosino koło Złocieńca. NSDAP wybudowała tam jakiś obóz szkoleniowy, czy coś takiego. Obecnie ten teren użytkuje nasze wojsko. Problemem jest jednak to, że w okolicy brak Schönfeld'ów, a i lotniska tam nie widać. A drugie to Krossinsee (tak właśnie pisane) na pd-wsch od Berlina. Z tym że w okolicy też brak Schönfeld'ów, ale za to bardzo niedaleko jest wielkie lotnisko Berlin-Schön efeld.
Wg K. Janowicza "ten" Schönfeld był 80km na zach od Odry, bez konkretów.
Szukamy dalej. |
(6) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-04-06, 00:00 : |
W uzupełnieniu - Fluko, to może być skrót od Flugplatz-Kommando.
Ktoś może ma te skróty opanowane?
|
(5) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-04-05, 23:54 : |
Na www.lexikon-der-wehrmacht.de
jest opisany garnizon (?) w miejscowości Plathe, gdzie mieściło się "Fluko", cokolwiek by to miało znaczyć.
Opis : "Die Stadt Plathe heißt heute Ploty und liegt im Nordwesten Polens, etwa 75 km nordöstlich von Stettin an der Rega" - wskazuje na te właśnie Płoty, o których już pisaliśmy.
To by mogło potwierdzać, że w Pinnow (czyli Pniewie) było lotnisko, a w Plathe (czyli Płotach) "garnizon" je obsługujący.
|
(4) Re: lotniska Luftwaffe 1939 z dnia 2009-03-23, 17:53 : |
|
znalezionych: 13, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |