Royal Air Force
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Niemieckie komentarze? (2009-11-10,23:11) |
Wszyscy wiemy,że nieprzeciętne sukcesy polskich pilotów myśliwskich w Bitwie o Anglię odbiły się szerokim echem na Wyspach i nie tylko.Nie mogło to ujść uwagi Niemców.Czy było to w jakiś sposób komentowane,współcześnie czy we wspomnieniach niemieckich uczestników Bitwy?A może przez Goebbelsową propagandę?Może ktoś coś czytał,bo ja tylko u P.Bożeny Gostkowskiej w książce o Witoldzie Łokuciewskim trafiłem na takie oto zdanie:"Jak pisze żartobliwie Bohdan Arct,pośród personelu Luftwaffe poczęła kursować legenda o polskich diabłach,które powstały z grobu i straszą na londyńskim niebie."
|
znalezionych: 158, strona 1 z 16 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
(158) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-11-10, 23:11 : |
Z okazji Święta Niepodlegości cytat ze strony jednego z domów aukcyjnych:
"W 1934 roku Instytut Techniczny Uzbrojenia w Warszawie opracował nowy wzór szabli bojowej dla polskiej kawalerii, którego produkcję powierzono Hucie Ludwików w Kielcach.
Model ten oznaczono jako szabla wzór 34 (S. wz.34) . Od rozpoczęcia produkcji w 1936 do wybuchu wojny w 1939 wyprodukowano ok. 10.000 tych szabel, o bardzo dobrych własnościach bojowych i dużej wytrzymałości.
"Ludwikówki" osiągają zawrotne ceny i są w czołówce najdroższych szabel XX wieku."
Pozdrawiam wszystkich |
(157) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-16, 19:14 : |
"Później jak wiadomo przegrywaliśmy tak wiele , że jej mit w międzynarodowym pojęciu się nie o bronił."
Może w takim razie ośmielę się polecić wzór 1920? :-) |
(156) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-16, 19:00 : |
Oczywiście, że nie tylko.
"polska szabla" jest właściwie pojęciem kultowym, niektórzy eksperci wywodzą jej konstrukcję od szabli węgierskich, niektórzy szukają zapożyczeń we wzorach tureckich a nawet porównują profil do mieczy japońskich. Generalnie jej największe triumfy to od XVII i XVIII wiek. W każdym razie nam Polakom wydaje się, że była absolutnie wyjątkowa i pewnie tak było ale w owym czasie. Później jak wiadomo przegrywaliśmy tak wiele , że jej mit w międzynarodowym pojęciu się nie o bronił.
Napisałem o tym dlatego, że z naszymi lotniczymi przewagami (jak myślę) też tak jest.
Kampanię wrześniową przegraliśmy, wprawdzie uczestniczyliśmy w wygranej dalszej części ale laury zbierają głównie inni.
Jak wiadomo marketing historyczny jest najskuteczniejszy w wykonaniu zwycięzców.
O nas byłoby głośno gdybyśmy byli wystarczająco silni i samodzielni. A tego zabrakło.
No cóż ale mieliśmy dobre momenty . Niemało.
Mam dużą nadzieję na czyjąś odpowiedź o źródłach niemieckich.
Pozdr
Piotr N (Kaszub) |
(155) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-16, 13:55 : |
"Przypadek, zła wola, porażka marketingowa przegranej niestety naszej armii ?"
Zupełnie się na białej broni nie znam, ale przecież "polska szabla" to nie tylko model 34, z przegranej wojny obronnej. Stawiam na przypadek. |
(154) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-16, 12:44 : |
To mój pierwszy wpis na tym Forum i tym co mi się nie podoba to gigantyczna ilość emocji i niestety niemerytorycznych wypowiedzi. Ale do rzeczy,
Pomijając, faktycznie raczej mało obiektywne, opinie Pana Emmerlinga, niestety nie widziałem zbyt wiele (może nie dotarłem) niemieckojęzycznych - źródłowych informacji o kontaktach bojowych z polskimi lotnikami.
Niemcy są skrupulatni i z tego co wiem większość archiwów się zachowało. Z drugiej strony mają skłonność do przemilczania tego co im się nie podoba lub nie pasuje do wizji świata (w tym zakresie chyba nie różnimy sie tak bardzo) , więc może nie rozpisywali się zwłaszcza o nieudanych potyczkach z przedstawicielami Narodu który postanowili zniszczyć. To by mnie nie zdziwiło.
Ale może jednak jest coś poza faktycznie bardzo kurtuazyjną i wyraźnie podkolorowaną wypowiedzią Gallanda na temat Skalskiego ?
Pozdrawiam
Kaszub
PS. Na marginesie - troche poza tematem - w dzisiejszych katalogach sprzedaży białej broni kolekcjonerskiej (np. Frankonia) jest prawie wszystko, ale polskiej szabli nie ma.
Przypadek, zła wola, porażka marketingowa przegranej niestety naszej armii ? - czy tylko nam się wydaje, że w tym zakresie byliśmy tak wybitni? Sam nie wiem, jednak warto spojrzeć czasem na nas z obcego punktu widzenia. Nie poprawia to czasem samopoczucia ale daje szansę na realne poglądy.K
|
(153) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-14, 13:50 : |
Przepraszam Panią serdecznie.
Ale zaznaczam że problem z dowolnością logujących wpisy istnieje. |
(152) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-14, 13:43 : |
Przepraszam za tak prywatny wpis na tym forum.
Panie Dominiku!
Podaje moj adres e-mailowy do korespondencji:
[email protected].
Z powazaniem.
E.M. |
(151) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-14, 13:06 : |
Nie masz racji, Dariuszu. Ludzie "googlują" własne nazwiska w poszukiwaniu krewnych lub ciekawych informacji i stąd trafiają się nieoczekiwane wpisy od osób zainteresowanych losem takiego czy innego lotnika. Akurat takiej aktywności nie należy ograniczać.
|
(150) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-14, 07:18 : |
Ewa Matysiak-Maleszynska
Hm... dziwne to wszystko.
Jakoś coraz częściej widzę tu wpisy niby najbliższych z rodzin omawianych tu postaci PSP.
===============
Niestety dotąd dopóki nie będzie pełnego logowania to będzie tutaj coraz większy bałagan i zaniżanie lotów. |
(149) Re: Niemieckie komentarze? z dnia 2009-10-14, 06:10 : |
[quote][/quote]
Panie Dominiku!
Szukam korzeni rodziny Maleszynskich i z zaskoczeniem odkrylam ze poza znana mi rodzina sa rowniez
"inni Maleszynscy".
Jestem corka Mariana a wnuczka Filipa Maleszynskich. Cala znana mi rodzina mieszka w Poznaniu
i jedynymi znanymi mi meskimi potomkami sa Roman , jego syn i Dariusz.
Rodzina wywodzi sie z Pogorzeli i Borka Wielkopolskiego.
Czy jest moze jakas galaz Maleszynskich o ktorej nie wiem?
Z powazaniem.
Ewa Matysiak z domu Maleszynska |
znalezionych: 158, strona 1 z 16 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |