miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01) |
Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.
Tak więc zaczynamy.
|
znalezionych: 532, strona 9 z 54 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
(452) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-07, 23:57 : |
A może któraś z maszyn łącznikowych użytkowanych w naszych dywizjonach?
Jakiś Auster, lub coś w tym rodzaju? |
(451) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-07, 23:52 : |
Cytat: Hurricane II c , sqn 309.
Panie Darku czy pan "strzela" ; ) czy ma jakieś materiały na ten temat ?.Na publikowanych zdjęciach polskich "IIc" datowanych na czerwiec 44 - inna sprawa czy prawidłowo - samoloty są za przeproszeniem "gołe" tzn. w standardowym kamuflażu Day Fighter jaki obowiązywał w tym okresie.
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to w pytaniu chodzi o samolot klasy duuuuuuuuuuuuuuużo lżejszej - nawet od Hurricane !
To tak dla przypomnienia ; )
|
(450) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-07, 08:38 : |
Hurricane II c , sqn 309. |
(449) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-06, 23:48 : |
Cytat: Hmmm...
Na którychś z P-47, na których latali Polacy w 61 FS?
Nie .Choć można by postawić znak zapytania . Temat "Polacy w 61 FS" to wciąż sprawa otwarta i czekająca na solidne opracowanie , na dziś wiemy o dwóch szachownicach w tej jednostce : na "Thunderbolcie" W. Łanowskiego i ... na plecach jego kurtki lotniczej.
Cytat: Panie Jacku, czy chodzi o P47 Witolda Łanowskiego z piękną szachownicą?
O ile mnie pamięć nie myli wersja "M" pojawiła się w 56 FG bodaj w styczniu 1945 i jest mało prawdopodobne występowanie nawet w szczątkowej postaci pasów inwazyjnych na tych samolotach.
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to w pytaniu chodzi o samolot klasy duuuuuuuuuuuuuuużo lżejszej.
A , bym zapomniał jest jeszcze jedna szachownica W.Łanowskiego , ale to już historia grubo powojenna.
www.flickr.com/photos/rinkratz/sets/72157623006944685/ |
(448) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-06, 00:42 : |
|
(447) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-06, 00:03 : |
Hmmm...
Na którychś z P-47, na których latali Polacy w 61 FS? |
(446) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-05, 20:52 : |
Czas na nową "zgadule". 6 czerwca 1944 niebo zaroiło się od "latających zebr"- słynne "pasy inwazyjne" wprowadzone jako specjalne oznakowanie na samolotach w związku z inwazją w Normandii. W operacji tej oczywiście nie zabrakło samolotów z dywizjonów Polskich Sił Powietrznych. Pasy pojawiły się na polskich Mustangach, Spitfire'ach, Mosquito'ach, Wellingtonach i.............. No właśnie, na jakim jeszcze innym typie samolotu ozdobionym biało-czerwoną szachownicą pojawiło się to oznakowanie?
Dla ułatwienia dodam że jest w tym pytaniu mały "haczyk".
|
(445) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 22:47 : |
Cytat: Lokalizacja załogi zaś - podobnie jak liczebność - może być w tym wypadku raczej dziełem autora tekstu i podkreślać dramatyzm sytuacji oraz odwagę pilota Walrusa.
Panie Piotrze, to oczywiście, jest, jak najbardziej możliwe...
W końcu podczas wojny nieraz uciekano się do rozmaitych przejaskrawień w prasie, aby bardziej oddać tragizm wojennych zdarzeń. |
(444) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 22:16 : |
Cytat: Natomiast Wg Chorley`a załoga Sgt. Ignatowskiego z 305 dyw. w SM-L Z1288 wodowała w nocy z19 na 20 lutego 1943r. ok godz. 20.40 z powodu awarii prawego silnika. Miejsce wodowania określono na 53.19N, 02.49E, co wskazuje na punkt leżący zdecydowanie bliżej brzegu Anglii niż Holandii.
Tak, nie tylko zresztą wg. Chorley'a. Jest to jednak jedyna polska załoga wyłowiona w tym czasie. To, że artykuł datowany jest na kwiecień nie oznacza że opisuje wydarzenie z poprzedniego dnia.
Lokalizacja załogi zaś - podobnie jak liczebność - może być w tym wypadku raczej dziełem autora tekstu i podkreślać dramatyzm sytuacji oraz odwagę pilota Walrusa. |
(443) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 21:12 : |
Wiesławie,
Co do sprawy zestrzelenia załogi P/O Tomickiego, to zostałem nieco uprzedzony przez p. Gadacza. :)
Natomiast Wg Chorley`a załoga Sgt. Ignatowskiego z 305 dyw. w SM-L Z1288 wodowała w nocy z19 na 20 lutego 1943r. ok godz. 20.40 z powodu awarii prawego silnika. Miejsce wodowania określono na 53.19N, 02.49E, co wskazuje na punkt leżący zdecydowanie bliżej brzegu Anglii niż Holandii. |
znalezionych: 532, strona 9 z 54 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |