miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01)

Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.     
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.     
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.     

Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.    

Tak więc zaczynamy.    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 532, strona 2 z 54
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

(522) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2015-07-18, 23:50 :
Zamieszczam ciekawostkę, polonus latający na F6F Hellcat jednostak ( VOF-1 ) z 2 zestrzeleniami Ju-52 dokonanymi podczas lotów z lotniskowca przy brzegach Marsylii !!!    

predators.nhl.com/club/news.htm?id=600249    

patrick.ertel.pagesperso-orange.fr/id9.htm    

navalaviationnews.navylive.dodlive.mil/2011/04/27/navy-wings/    

Dariusz Kulesza[91.192.89.145]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(521) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2015-04-27, 16:20 :
Niesamowite ! Już za kilka dni Caudron Renault CR.714 Cyclone wyląduje w ... Polsce !    
lotniczapolska.pl/Historyczny-mysliwiec-trafi-do-Muzeum-Lotnictwa,37225
Jacek
[77.253.78.105]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(520) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2014-12-30, 08:36 :
Witam,    

Poszukuje wszelkich dostepnych informacji nt Polskiej Szkoly Lotnikow w Weston Super Mare (Locking) w Wielkiej Brytanii. Szkola miescila sie pod nazwa Polish Air Force Staff College (Apr 1944 - 30 Apr 1946).    

Wszelkie informacje takie jak zdjecia, dane o studentach, wykladowcach, zakwaterowaniu, liczbie lotnikow, ktorzy wzieli udzial w lotach bojowych oraz ich dywizjony sa jak najbardziej poszukiwane.    

Pozdrawiam,    

Krystian Zietek    
Stowarzyszenie Patriae Fidelis
Krystian Zietek[81.140.3.87]  [Odpowiedz]
(519) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2014-09-30, 10:11 :
Tym razem ciekawostka. Samochód do angielskiej nauki jazdy ze znajomo wyglądającym emblematem. Na moje pytanie o powód namalowania go, właściciel powiedział mi że jest z pochodzenia Polakiem a polska szachownica symbolizuje jego cichy protest przeciwko dyskryminowaniu polskich kandydatów podczas egzaminów. Tak więc na Wyspach ciągle nasi o coś walczą pod znakiem biało - czerwonej szachownicy:)

piotr
[86.147.129.199]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(518) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2014-06-05, 22:21 :
Cytat:
Jak zrozumialem mial pan kontakt z Henrykiem. Jak duzo wie pan na temat jego wojennych losow.

Witam Panie Adamie    

Nie wiem do kogo skierowane jest Pańskie pytanie, natomiast osobą, która aż do śmierci była najbliżej Henryka Bolcewicza, był Colin Mitchell Smith. W razie czego mogę Panu ułatwić kontakt z nim.    
Pamiętam historię opowiadaną mi przez pana Henryka o tym, jak przed wojną przeszkolił się na samolotach myśliwskich. Niestety nie udało mi się tego nigdzie potwierdzić.    
Pozdrawiam
piotr
[86.130.67.201]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(517) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2014-06-05, 12:30 :
Witam    
Jestem mezem bratanicy Henryka Bolcewicza. Po jego smierci nie mamy juz mozliwosci uzyskania odpowiedzi na wiele pytan o jego lotnicze losy. Zawsze potrafil barwnie opowiadac ale jesli chodzi o trafienie do niewoli wracal do tego nie chetnie. Z jego opowiesci wynikalo, ze samolot zostal ostrzelany i byli zmuszeni ladowac. Inne zrodla mowia o pomylkowym ladowaniu.     
Nie jestem tak jak wy pasjonatem lotnictwa i nie bardzo wiem gdzie szukac. Jak zrozumialem mial pan kontakt z Henrykiem. Jak duzo wie pan na temat jego wojennych losow. Pamietam dobrze jego opowiadania, moze udalo by sie z tego zlozyc ciekawa historje?    

Pozdrowienia    
Adam     
Adam Babinski[129.240.28.142]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(516) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2013-11-25, 22:51 :
Zdjęcie to pojawiło się w jednym z albumów jaki był wystawiony na ebay-u : www.ebay.de/itm/Top-Foto-Album-Flieger-2-WK-Polen-Belgien-Russland-usw-viele-Flugzeuge-/121207765101?pt=Militaria&hash=item1c388bb86d    
Cena jak widać zawrotna ... Inne zdjęcie tego samolotu z opisem że jest to właśnie maszyna Łukaszewicza można znależć w Polskich Skrzydłach 2 Bartłomieja Belcarza ,choć w samym tekście tej publikacji kwestia ta nie jest już przedstawiana tak jednoznacznie...    
Wygląda na to że Pan Dariusz Kulesza wie coś więcej na ten temat.
Jacek
[77.253.77.164]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(515) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2013-11-23, 22:00 :
Panie Jacku! Może Pan wie, czy to zdjęcie- "Bloch MB 152 C1 c/n 202 na którym wykonywał loty ppor. Marian Łukaszewicz" jest free. Mam wielką chęć zamieścić je na mojej stronce: www.samolotypolskie.pl/ . Nie chcę jednak łamać praw autorskich.
Krzysztof Luto[83.23.6.166]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(514) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2013-11-15, 01:57 :
Niestety nie :)    

Ciekawostak z netu :)
Dariusz Kulesza[89.231.108.96]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(513) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2013-11-14, 22:19 :
Bloch MB 152 C1 c/n 202 na którym wykonywał loty ppor. Marian Łukaszewicz

Jacek
[87.205.90.193]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 532, strona 2 z 54
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców