miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01) |
Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.
Tak więc zaczynamy.
|
znalezionych: 532, strona 19 z 54 « - 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 - » |
(352) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 18:02 : |
Ad. 336, 342 - kto jest w tym kapeluszu
Tak przeglądam zdjęcia DM 317 i pomyślałem, że może to ten ?
 |
(351) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 17:48 : |
Ad. 346 - St. Łukaszewicz
A tu bardziej "bojowo"
 |
(350) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 17:40 : |
Witam.
Ad. 335 - kto jest na tym zdjęciu?
Cytat: Dariusz Kulesza Kto to ?
Dariusz a Ty długo będziesz trzymał nas w niepewności? Może już zdradzisz lub podpowiesz ?
Wiesiek |
(349) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 17:00 : |
Witam,
Cytat: Podpis jest po prostu błędny, mylący, a został zrobiony przez kogoś kto zapewne zasugerował się faktem, iż Łukaszewicz, Goldhaar i Wójcik...
Myślę, że dobrze by było znać źródło skąd pochodzi to zdjęcie. Może to któryś z wymienionych Kolegów Łukaszewicza po latach kiedy już pamięć zaczyna uciekać postanowił podpisać zdjęcie, lub potomek któregoś z nich zadbał o to aby było podpisane. To takie sobie gdybania.
Cytat: Zaraz tam "boję się" ;-) aż tak strasznie wypadłem?
Nie, nie wypadliście strasznie tylko czułem się zażenowany poznając - wbrew swej woli - tajemnicę Waszej korespondencji.
Sam temat bardzo ciekawy tylko chyba ważny o tyle jeżeli ktoś chce zrobić jakieś sprawozdanie, wykaz który ma służyć jakiejś statystyce ? Na pewno praca żmudna tylko kto z czytelników będzie się nad tym zastanawiał. Czy miało to wpływ na ??? - sam nie wiem co. Może rozwój czy też pokazanie trudności kadrowych naszego lotnictwa w Anglii.
Wiesiek |
(348) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 14:50 : |
Zaraz tam "boję się" ;-) aż tak strasznie wypadłem? Chcąc być jednak obiektywnym, pewnie gdyby dyskusja potoczyła się inaczej (zwyczajnie) to już po kilku postach wątek by "zamarł", a tak to z pożytkiem dla wszystkich i merytorycznie napisałem dużo więcej niż początkowo zakładałem, że napiszę... :-)
Po zdjęciu Łukaszewicza, które zamieścił Piotr nie upieram się, że na tym moim to również był on. Na oryginale stoi trzech mężczyzn, od lewej cywil i w mundurach kolejno piloci Goldhaar i Wójcik. Zdjęcie na odwrocie zostało współcześnie podpisane "pierwszy z lewej por pilot Łukaszewicz". Podpis jest po prostu błędny, mylący, a został zrobiony przez kogoś kto zapewne zasugerował się faktem, iż Łukaszewicz, Goldhaar i Wójcik byli absolwentami tej samej promocji. Do tego dopisał podobną historykę jak moja czyli "kolega z wojska na urlopie w cywilnym ubraniu odwiedził przyjaciół z Dęblina stacjonujących w Hemswell".
|
(347) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 13:34 : |
Witam.
Po dyskusji poza tematem na temacie "pilot - bombardier" aż się boję odezwać, ale nie uwzględniłeś PiotrzeH, że to zdjęcie mogło być dedykowane którejś z tych osób ?
Zaznaczam, że piszę bez żadnych podtekstów.
Wiesiek
|
(346) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 02:38 : |
Piotrze, dlatego też dysputa czy jest to Łukaszewicz daleko Cię nie zaprowadzi. To nie jest on.
Też nie rozumiem w jakim celu ów ''lotnik" miałby zrzucać mundur. Do knajpy chodzili w mundurach, śluby brali w mundurach...w mundurach ich też chowano.  |
(345) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 01:30 : |
Ja nie bardzo potrafię sobie wyobrazić dlaczego pilot jakby nie było operacyjny (to nie ma akurat znaczenia -po prostu pilot podczas wojny służący w wojsku) miałby nagle być w cywilnym ubraniu z wizytą w jednostce bojowej? Może się mylę, ale podczas w wojsku podczas wojny to noszenie munduru obowiązywało także np. podczas urlopu nawet zdrowotnego. |
(344) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-06, 20:49 : |
Cytat: równie dobrze mógł to być Kazimierz, poległy wcześniej
źle się wyraziłem. Równie dobrze mógł widnieć podpis "Kazimierz".... |
(343) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-06, 20:47 : |
Cytat: Nie jest wykluczone, że nazwisko ktoś zapamiętał dobrze
nie, nie. Zdjęcie było podpisane por. pil. St. A. Łukaszewicz więc tutaj nie ma możliwości, że chodziło o kogoś innego tyle, że ów podpis zrobiono współcześnie.
no, dlatego piszę,że nazwisko ktoś zapamiętał a skoro podpisywał współcześnie to zrobił z Łukaszewicza pierwszego, który mu się nawinął i którego dane znalazł...równie dobrze mógł to być Kazimierz, poległy wcześniej. |
znalezionych: 532, strona 19 z 54 « - 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |