miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01)

Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.     
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.     
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.     

Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.    

Tak więc zaczynamy.    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 532, strona 18 z 54
«  -  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  -  »

(362) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-13, 10:24 :
Może mała podpowiedź... "zezującym" na kolegę rozmawiającego z ministrem jest jeden z przyszłych dowódców 301DB.
PiotrH
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(361) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-12, 21:38 :
Dokładnie tak. Mjr obs. Stanisław Król zwany "Cesarzem", nawigator w 301DB, późniejszy "senior officer" polskich załóg przy 138 Sqdn RAF, późniejszy dowódca 1586 Eskadry Specjalnego Przeznaczenia. No to w takim razie znowu z filmu, tym razem inna wizyta, innego brytyjskiego oficjela. Nie powinno być problemu z identyfikacją Stanisława Króla, ale kim jest ten spoglądający w bok na kolegę lotnik (twarz trochę przysłonięta przez kapelusz ówczesnego brytyjskiego ministra lotnictwa).    

PiotrH
(360) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-12, 21:00 :
Twarz jakby znajoma...    
Czyżby to był nasz "złoty" Król...?    

Stanisław Król, oczywiście!    
:)
Grzegorz KorczDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(359) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-12, 19:34 :
W poprzednim konkursie nie udało nam się ustalić kim był ów tajemniczy Pan w kapeluszu. Dziś wiem już przy jakiej okazji zrobiono mu zdjęcie - przekazanie Sztandaru PSP z 300DB do 301DB co zwiększa prawdopodobieństwo tego, że był to jednak jakiś cywilny "oficjel".     

W nawiązaniu do innego wątku na forum poświęconego filmom znalezionym w internecie. Ktoś spróbuje zgadnąć jak się nazywa lotnik na zdjęciu (kadr z jednego z filmów) stojący po środku? Tym razem znam odpowiedź ;-) a może ktoś spróbuje odgadnąć nazwiska pozostałych?    

PiotrHDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(358) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-09, 14:36 :

Cytat:
...dość młodego na jakiegoś "dziadka leśnego".

zjadłem - jak - po młodego.    
Wiesiek
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(357) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-09, 14:33 :
Ad. 355 - identyfikacja zdjęcia polskiego pilota.    
piotr     
A, no to nie przeszkadzam ;) Trochę się przez 317. towarzystwa przewaliło...

Piotrze, ależ skądże miałbyś przeszkadzać, to raczej ja swymi nieporadnymi wpisami mogę wprowadzać zamieszanie.    
A wracając do tego "gościa w kapeluszu" to on wygląda na dość młodego na jakiegoś "dziadka leśnego".    
A "ten" z ikonki to co rąk nie ma, że pisze nosem (-;    
Wiesiek    
(356) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-08, 08:04 :
Cytat:
Myślę, że dobrze by było znać źródło
"Żródło" powiedziało, że nie jest autorem tego podpisu, zatem wymazujemy je ze zdjęcia "gumką myszką" i szukamy dalej. Czy ktoś ma zdjęcia różnych polskich oficjeli z rządu lub okolic (np. jakiś attache) i mógłby porównać twarze?
PiotrH
(355) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-08, 00:25 :
A, no to nie przeszkadzam ;) Trochę się przez 317. towarzystwa przewaliło...

piotr
(354) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 22:14 :
Witam Piotrze    
Cytat:
przecież to Walawski...Wiesławie ;)

Tak, wiem, ale przyjmując, że podpis jest trefny szukam podobieństwa w twarzach pilotów DM 317.    
Może w ten sposób do czegoś się dojdzie.    
Wiesiek
(353) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-01-07, 19:49 :
Cytat:
Tak przeglądam zdjęcia DM 317 i pomyślałem, że może to ten ?

przecież to Walawski...Wiesławie ;)
piotr

znalezionych: 532, strona 18 z 54
«  -  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców