miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01) |
Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.
Tak więc zaczynamy.
|
znalezionych: 532, strona 13 z 54 « - 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - » |
(412) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 17:50 : |
Pingel erzielte seinen 20. Abschuss am 22. Juni 1941, als er eine Spitfire nahe Dünkirchen bezwang. Am 10 Juli 1941 wurden 3 Stirling-Bomber und deren Begleitschutz von Pingels I./JG 26 abgefangen. Rolf Pingel folgte einer angeschossenen Stirling über den Kanal und konnte diese weiter beschädigen. Das Abwehrfeuer des Bombers traf jedoch seine Bf 109 F-2 (W.Nr. 12 764) " |
(411) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 17:49 : |
Może i się uczepiłem, pozycji Caldwella nie mam fizycznie pod ręką.
Można link do w.w. tematu ? |
(410) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 17:47 : |
W bardzo wielu źródłach podawana jest informacja o tym że Pingel został zmuszony do lądowania przez Spitfire'y. Pytanie ile Spitfire'ów ? Może Pingel spanikował i 1 spita uznał za kilka ??? |
(409) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 17:38 : |
Dokładnie! Por. pil. (F/O) Marian Janusz Skalski zginął 20/10/1941 jako pilot AFDU Duxford.
Diabeł tkwi w szczegółach, to prawda , postaram się być precyzyjny.
Co do ....wówczas byłoby to wodowanie ;)
Rzecz jasna. No chyba że Canal La Manche pokryłaby gruba kra. |
(408) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 17:18 : |
Cytat: Pilotem tym był Marian Skalski z 306 Dyonu. Zginął 20 października 1941 roku.
Wówczas Skalski nie był już pilotem 306.DM
Cytat: Śmigielski nie zestrzelił w.w. BF'a ale w jakimś tam stopniu przyczynił się do jego lądowania , na lądzie .... nie w wodzie.
wówczas byłoby to wodowanie ;)
Przy okazji (skoro lubi Pan cytaty) polecam Caldwella, gdzie też jest słów parę o tym wydarzeniu... |
(407) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 16:42 : |
Cyt
Pilotem tym był Marian Skalski z 306 Dyonu. Zginął 20 października 1941 roku. Samolot to Bf 109F-2 W. Nr. 12764 z I./JG 26 na którym wcześniej koło Dover zestrzelony zostal (rzekomo przez Jana Śmigielskiego) Hptm. Rolf Pingel. Samolot odrestaurowali brytyjczycy po czym użyto go do lotów doświadczalnych.
Cyt.
Dokładnie! Por. pil. (F/O) Marian Janusz Skalski zginął 20/10/1941 pilotując Bf 109F serial RAF ES 906 jako pilot AFDU Duxford, prawdopodobnie z powodu zatarcia silnika i kraksy.
====================================
Przepraszam mój błąd [ nieuważnie spolonizowałem angielski ].
Śmigielski nie zestrzelił w.w. BF'a ale w jakimś tam stopniu przyczynił się do jego lądowania , na lądzie .... nie w wodzie. |
(406) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 15:49 : |
Cytat: Wszak m.inn.sam D.Badger wystraszył na śmierć dwa Bf... które nie zostały mu przyznane.
No tak, tu ma Pan rację. Borsuki mogą być niebezpieczne. Sam się ich boję a co dopiero dwa Bf....
Proszę na przykładzie obu przytoczonych przez Pana relacji wykazać ''ostrzelanie" tego Bf przez Polaka.
Cytat: its Polish pilot F/O J. Skalski.
M.J. Skalski |
(405) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 11:48 : |
Miałem na myśli ostrzelanie bez uzyskania trafień , owa 109 była bez znaków przestrzelin.
Wszak m.inn.sam D.Badger wystraszył na śmierć dwa Bf... które nie zostały mu przyznane.
Ja podparłem się tym>
Mission: England
Date: 10th July 1941
Time: 1.40 p.m
Unit: Stab I / Jagdgeschwader 26 Schlageterì
Type: Messerschmitt Bf 109F-2
Werke/Nr. 12764
Pilot: Hauptmann (Kmdr) Rolf Pingel POW (26 victories and holder of the Knights Cross - 14.09.40)
REASON FOR LOSS
This aircraft was shot down by Spitfires whilst attacking a number od Short Stirling bombers returning from a mission.
The attack by the Spitfires rendered his engine damaged, with both oil and water tempertures rising at an alarming rate it was impossible for him to return across the Channel. The only alternativewould be to try and reach the English coast.
On reaching Dover he succeded in making a landing in a cornfield near to St. Margarets Bay. Rolf climbed out and was about to set fire to the aircraft, when a detachment of the local Home Guard arrived on the scene and took him prisoner.
His Messerschmitt Bf 109F was the first example to be captured intact. It was repaired and evaluated by the RAF with its new serial number ES906. The aircraft was eventually 100% destroyed on the 20th October 1941 killing its Polish pilot F/O J. Skalski.
1941-07-10
Northolt.
12 Aircraft carried out an operational patrol. During this patrol Sgt. SMIGIELSKI had a combat with a Me. 109 (F), which he caused to land near Dover. 8 other aircraft took part in patrols. |
(404) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 10:41 : |
Cytat: Kolejne czepianie się słówek
Panie Dariuszu, wybaczy Pan ale w tym wypadku jest ono kluczowe i zupełnie zgadzam się z Grzesiem.
Jeżeli bierze się Pan za rozwiązywanie zagadki to różnica: ostrzelał a zestrzelił ma OGROMNE znaczenie.
Zwłaszcza, że było to " ostrzelanie ówczesne" czy też jak mówi encyklopedia " ostrzelanie Śmigielskiego'', znane też pod mianem '' zastraszenia myśliwskiego", pionierska metoda pozyskiwania materiałów badawczych. Szkoda że owej metody nie zaadoptowano szerzej po obu stronach. Była daleko bardziej humanitarna. |
(403) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-01, 10:30 : |
Witam.
Przypomnę, że dyskusja na ten temat toczyła się w wątku:
Sgt.pil. J.Śmigielski
Wiesiek |
znalezionych: 532, strona 13 z 54 « - 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |