miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01)

Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.     
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.     
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.     

Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.    

Tak więc zaczynamy.    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 532, strona 11 z 54
«  -  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  -  »

(432) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 22:03 :
Post Mateo odnosił się do zdjęcia zamieszczonego przez Remigiusza (post 423).
PiotrH
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(431) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 21:00 :
Przepraszam.    
Cytat:
Kleczkowskiego ?

Powinno być Kleczyńskiego.    
Wiesiek
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(430) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 20:56 :
Witam.    
Cytat:
Troszeczkę swojego czasu mocno interesowałęm sie LW i z tego powodu pozwolę sobie baaardzo delikatnie zasugerować jednostkę:

A jak ktoś tak mocno się nie interesował (-; , to    
Cytat:
JG 26, być może Stab.

kogo ? Kielicha czy Kleczkowskiego ? Przepraszam za te naiwne pytania. )-:     
Pozdrawiam serdecznie    
Wiesiek
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(429) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 08:16 :
Cytat:
Jacek    
Czasami role drugoplanowe są znacznie ciekawsze...

Fotka miodzio ;->> Jak zwykle zresztą..;-)    

Troszeczkę swojego czasu mocno interesowałęm sie LW i z tego powodu pozwolę sobie baaardzo delikatnie zasugerować jednostkę: JG 26, być może Stab. Tak czy inaczej miejsca stacjonowania Squadronu musze przepatrzyć choć na wiele nie liczę..    

Pozdrawiam serdecznie.
MateoDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(428) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-22, 23:48 :
Cytat:
28.06 nie 18.06
powinno być "28.06 nie 18.07".     

28.06.41 - zaledwie trzy dni wcześniej Wellington SM-Q zabandażowanego W/Cdr Bohdana Kleczyńskiego został zaatakowany i poważnie uszkodzony przez Me-110.
PiotrH
(427) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-22, 23:43 :
Jako uzupełnienie postu poniżej.     
28 czerwca 1941 r. o godz. 14.00 przebywający na stacji Syerston Inspektor PSP dokonał dekoracji lotników 305DB Krzyżami Walecznych (28.06 nie 18.06 jak jest u JZ). Pilot S/Ldr K. Kielich został odznaczony pośmiertnie Krzyżem Srebrnym Orderu Wojennego Virtuti Militari. Jakiś czas po tych uroczystościach, tego samego dnia w Newark odbył się jego pogrzeb.
PiotrH
(426) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-22, 21:35 :
Bardzo prawdopodobne Zbyszku. Dziękuję za podpowiedź.     
"305 Dywizjon Bombowy" str. 15 - Bohdan Kleczyński z zabandażowaną głową. Fotografia podpisana przez J. Zielińskiego z datą 18 lipca 1941 r. Odnalazłem też ową kojarzoną przeze mnie - str. 129 "Ku czci poległych". Próbując zatem posklejać to co wiem...    

W nocy z 18 na 19 czerwca 1941 roku Wellington SM-Q załogi W/Cdr B. Kleczyńskiego zostaje zaatakowany i poważnie uszkodzony przez nocny myśliwiec podczas lotu na bombardowanie Bremen. Być może to wtedy nasz "zabandażowany lotnik", który w tym czasie pełnił funkcję dowódcy 305DB, został ranny w głowę.    

W nocy z 24 na 25 czerwca 1941 roku w drodze powrotnej z bombardowania Bolougne Wellington SM-F zostaje ostrzelany przez okręt w rejonie portu Calais. Uszkodzenia bombowca są na tyle poważne, że pilot S/Ldr K. Kielich zarządza opuszczenie samolotu. Jako pierwszy skacze przedni strzelec Sgt T. Frankowski i jako jedyny szczęśliwie ląduje na lądzie. Chwile później Wellington gwałtownie traci wysokość wodując (raczej chyba rozbijając się) w pobliżu Clacton. Wysłanej na ratunek łodzi udaje się podjąc z wody jedynie nawigatora załogi - F/O Z. Idzikowskiego. Jeszcze tego samego dnia morze oddaje ciało S/Ldr K. Kielicha (I to właśnie jego pogrzeb został uwidoczniony na zdjęciu. Ciała pozostałych dwóch lotników pochowano w Newark prawdopodobnie później, ciała trzeciego, czy jak kto woli szóstego lotnika morze nie oddało).    

No i obiecana "nagroda". Jeśli dobrze widzę (no może na trochę większym obrazku, na fotografii w środku wśród klęczących) w pogrzebie brał udział ówczesny Inspektor PSP gen. Ujejski.    

Z osobą pilota Bohdana Kleczyńskiego związana jest zdaje się pewna "legenda" z gatunku tych narodowo-sensacyjnych.    

PiotrHDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(425) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-22, 10:29 :
do postu 424    
to chyba Bohdan Kleczyński
Zbigniew CharytoniukDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(424) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-22, 02:43 :
Pytanie raczej mało konkursowe z racji tego, iż przyznaję... zapomniałem odpowiedzi. Wydawało mi się, że zdjęcie znam "z Cynka", ale jakoś nie mogłem go odnaleźć.     

Ja właśnie w tej sprawie - czy ktoś może pamięta jak się nazywa ów lotnik z zabandażowaną głową na zdjęciu? Nagrodą może być jeszcze kolejne zdjęcie z tej niestety smutnej uroczystości. Pozdrawiam, PiotrH.    

PiotrHDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(423) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-21, 23:58 :

Zdjęcie Jacka z postu 421 zainspirowało i z zasobów twardego dysku mego "komputra" wyszukałem COŚ TAKIEGO.    

303 dywizjon, a właściwie powinienem napisać Ex 303, okres po rozformowaniu dywizjonu, gdzieś na lotnisku w Anglii, 1947 rok. Smutny koniec ...    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 532, strona 11 z 54
«  -  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców