miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) (2022-11-09,21:01) |
Aby entuzjaści historii lotnictwa polskiego z okresu 1940-1947 nie czuli się zawiedzeni odwiedzając to forum postanowiłem (po długim namyśle) otworzyć następny temat. dotyczący tego właśnie okresu w historii polskiego lotnictwa.
Będę (a mam nadzieję, że inni koledzy również), zamieszczał w nim zdjęcia pojawiające się od czasu do czasu na internetowych aukcjach i nie tylko.
Zabawa, jak w poprzednich tematach ("Kto zepsuł Niemiaszkom samolocik", "Nieustający konkurs bez nagród, ale z satysfakcją") , będzie polegała na dopisaniu historii do zdjęcia, rozpoznawaniu osób, typów i egzemplarzy samolotów będących na wyposażeniu polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. W temacie tym będzie również miejsce na zdjęcia z Francji.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc i udział w tej zabawie Piotra, Wojtka, Roberta i innych kolegów, którym bliski jest ten okres w historii lotnictwa polskiego.
Tak więc zaczynamy.
|
znalezionych: 532, strona 10 z 54 « - 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 - » |
(442) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 21:01 : |
Cytat: W.G
Witam.
A ja tak po cichutku liczyłem na Vickers Wellington HE148 (BH-T) z 4.IV. 1943 r.
Wiesiek.
Czy na pewno ? :)
08/09.04.1943
Dywizjon 300
Start do lotu bojowego na bombardowanie Duisburga.
Załoga: ppor. nawig. P/O Jan Rudek, ppor. pil. Stefan Tomicki, kpr. pil. Sgt Stanisław Ślusarski, kpr. r/op. strz. Władysław Marczuk, kpr. bomb. Sgt Tadeusz Władysław Zbigniew Kniażycki, kpr. strz. Sgt Stanisław Stępień.
Podczas dolotu nad cel około godz. 23.50 samolot został zestrzelony ogniem artylerii przeciwlotniczej i zatonął u brzegów Holandii, około 30 km na zachód od portu Ijmuiden. Cała załoga zginęła.
Vickers Wellington (HE-148 BH – T)
:) |
(441) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 20:18 : |
Witam.
A ja tak po cichutku liczyłem na Vickers Wellington HE148 ( BH-T) z 4.IV. 1943 r.
Wiesiek. |
(440) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-04-01, 01:30 : |
Piotrze,
nie przejmowałbym się tutaj specjalnie tą siódemką Polaków. To może być raczej pisane pod publiczkę, dla lepszego efektu propagandowego. Ja stawiam na Wellingtona SM-L Z1288... |
(439) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-31, 23:20 : |
Poddaje się Piotrze. Przejrzałem to co mam, ale w okresie od początku roku do kwietnia 1943 r. (taki przyjąłem okres dla poszukiwań) nie znalazłem niczego co mogłoby wskazać na konkretną polską załogę. Siedmioosobowy skład załogi wskazywałaby zresztą na którąś z polskich załóg przy 138 Sqn RAF, ale po pobieżnym przejrzeniu Bienieckiego - też nic ;) Może jakaś sugestia? |
(438) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-30, 21:01 : |
Znajomy Anglik wygrzebał dla mnie takie oto zdjęcie (na potrzeby Forum musiałem go nieco zmniejszyć).
Jako, że to "zgadula" niczego nie sugeruję, myślę jednak że spece od bombowców szybko to rozpracują.
Pozdrawiam  |
(437) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-29, 22:55 : |
|
(436) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-24, 22:46 : |
Mam prośbę do Sz.P.Forumowiczów.Kim jest tajemniczy szachista z polskimi dystynkcjami podpułkownika?  |
(435) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-24, 00:35 : |
Cytat: Ale pośpiech Zdarza się. Ja też właśnie zauważym, że zamiast dziewięciu dni dzielących ostrzelanie Wellingtona Kleczyńskiego do dnia pogrzebu Kielicha napisałem "zaledwie trzy". Nie myli się tylko ten co nic nie pisze, a ten co pisze szybko myli się dwa razy ;)
Przy okazji: w "Ku czci poległych" jest ciekawa fotografia z pośmiertnej dekoracji S/Ldr K. Kielicha Krzyżem Orderu Virtuti Militari (nadanie pośmiertne odznaczenia nie było rzadkością, ale żeby pośmiertna dekoracja?). Gen. Ujejski przekazuje "pocałunek Naczelnego Wodza" całując trumne.
|
(434) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 23:54 : |
Ale pośpiech
jest
Cytat: Teraz już wiem, że na pewno dot. postu 422 z Mustangiem PK-D ((-;
dodam, że nawet 421 (((-;
Wiesiek |
(433) Re: FRANCUSKO - ANGIELSKA ZGADUJ ZGADULA czyli PSP bez tajemnic :) z dnia 2010-03-23, 23:52 : |
Witam Piotrze
PiotrH
Cytat: Post Mateo odnosił się do zdjęcia zamieszczonego przez Remigiusza (post 423).
Teraz już wiem, że na pewno dot. postu 422 z Mustangiem PK-D ((-;
Wiesiek |
znalezionych: 532, strona 10 z 54 « - 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |