ny, poszukiwana
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: DFC odznaczeni w 1942 (2010-07-17,21:04) |
Witam,
czy ktos moze pomoc w identyfikacji lotnikow na zalaczonym zdjeciu? Jest to dekoracja krzyzami DFC w sierpniu 1942, prawdopodobnie 138 dywizjon SOE z Tempsford. Wiem na pewno, ze drugi od prawej to por. Franciszek Pantkowski, pierwszy P/O Szrajer ,moze ktos rozpozna pozostalych?

|
znalezionych: 55, strona 3 z 6 « - 1 2 3 4 5 6 - » |
(35) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2009-02-10, 07:41 : |
Panie Piotrze, chcialabym upewnic sie gdzie na tych zdjeciach widnieje Witold Zurawski - moj krewny. Nie rozpoznaje go bo nie mamy (tzn. nie mielismy dotad) ani jednego jego zdjecia! Bardzo ucieszylam sie wraz z cala rodzina gdy zobaczylam Pana wpis. Jednak nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam gdzie jest Witold na ktorym zdjeciu bo porownujac wpis z tymi dwoma zdjeciami mialam wrazenie ze wskazywal Pan na dwoch roznych z wygladu mezczyzn... Serdecznie dziekuje za pomoc, to niesamowite uczucie natknac sie na pierwsze zdjecie krewnego. Pozdrawiam!
|
(34) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-23, 21:41 : |
Panie Grzegorzu!
Niech Pan rzuci okiem na zdjecie w poscie 26, czy nie wydaje sie Panu, ze Jozef Wojcik to druga postac od lewej?! To zdjecie prawie na pewno jest zrobione przed wstapieniem F.Pantkowskiego do 138 dyw., a wiec w czasie, kiedy razem z J.Wojcikiem latali w 301.
Czy Panskie poszukiwania zony J.Wojcika cos daly? Jesli nie, prosze napisac na priva, chyba mialbym jakis trop.
Pozdrawiam serdecznie! |
(33) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-19, 10:27 : |
Korzystam z chwili przerwy w kontynuowaniu tego wątku i pozwolę sobie na mały offtopic.
Mam prośbę do Piotra Hodyry o kontakt e-mailowy. :)
Piotrze, jeśli to przeczytasz, to daj znać, proszę.
Pozdrawiam,
Grzegorz |
(32) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-13, 21:03 : |
Witam,
wklejam jeszcze jedno zdjęcie z tej uroczystości, zrobione zapewne tuż przed nadaniem DFC. Jest to zdjęcie zrobione z drugiej strony i znowu operator nie ujął wszystkich. Widocznych jest dziewięciu, a w rzędzie stało ich dziesięciu. Może z tej strony będzie prościej rozszyfrować brakujące osoby. Z mojej strony mogę z całą pewnością potwierdzić, że Józef Wójcik na tym zdjęciu stoi jako drugi od lewej - nie mam żadnych wątpliwości. Co do reszty osób, jak wspominałem - zostawiam fachowcom. Oryginał zdjęcia, a w zasadzie slajd znajduje się w Instytucie Sikorskiego, skan zdjęcia otrzymałem od Wojtka Matusiaka, za co serdecznie mu dziękuję.
Pozdrawiam,  |
(31) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-13, 20:51 : |
RAF Hemswell. To że Pantkowski w tym czasie służył już w 138 Sqn RAF nie stało na przeszkodzie, żeby wsiadł do pociągu i przyjechał na dekoracje. Tym bardziej, że DFC otrzymał za latanie w 301DB a nie w 138. |
(30) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-13, 00:35 : |
Tu poruszyles Piotrze ciekawa kwestie- GDZIE odbyla sie dekoracja? Z zamieszczonego przeze mnie ponizej listu gratulacyjnego wynikaloby, ze odbylo sie to we wrzesniu 1942, por. Pantkowski przebywal juz w Tempsford od maja. Tymczasem te solidne budynki za ich plecami wskazuja na to, ze bylo to jakies "konkretne" lotnisko, a nie Tempsford?
Ciekawe... |
(29) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-12, 19:32 : |
A nie mówiłem, że ta twarz wydała mi się jakaś taka znajoma? ;)
Czyli mamy trzymając się tego ujęcia: od prawej nn, Wójcik, nn, Pantkowski, Liszka, Pożyczka, Jakusz-Gostomski, Żurawski (ten z pochyloną głową, prawdopodobnie), nn, nn (dwóch ostatnich na tym ujęciu nie widać). W świetle powyższego nie będę wróżył, że ostatnich dwóch nn to lotnicy z 300 Dywizjonu. Równie dobrze mogą to być lotnicy z 305 ustawieni przed tymi z 300 a może i ostatni w tej grupie to lotnik z 305? A dlaczego nie? ;) Równie dobrze jednym z nich może być Anderle, który dokładnie tego samego dnia co polscy lotnicy otrzymał DFC (dlaczego niby miałby być dekorowany w Hemswell? a dlaczego nie? ;)
pozdrawiam,
 |
(28) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-12, 15:39 : |
Witam Serdecznie !!!
przeglądałem fotografię zamieszczoną przez pana Marka (post 1) i wydaje mi się, że nie ma na niej Józefa Wójcika (a dokładniej, to ujęcie go nie obejmuje). Był to brat mojej babci, więc porównując twarz z fotografiami z rodzinnego albumu, nie mogę potwierdzić, że osobą nr 8 (licząc od lewej) jest właśnie Józef Wójcik. Wg mnie jest on na zdjęciu zamieszczonym przez pana Grzegorza (post 3) i jest to 9 osoba od lewej (obcięta twarz). To samo dotyczy zdjęcia z postu 2 - wg mnie Józef Wójcik stoi jako drugi od prawej (zamknięte oczy). Co do reszty nazwisk nie wypowiadam się, nie jestem specjalistą w tym temacie.
Co do pytania pana Marka, odpowiadam, że chodzi właśnie o tego Józefa Wójcika (301DB i 300DB), u którego świadkiem na ślubie był Franciszek Pantkowski.
Pozdrawiam |
(27) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-10, 23:01 : |
jedno z kilku zdjec, ktore zostaly po Franku i dotarly do rodziny- zapewne kolega, ale ktoz to wie, kto to byl i gdzie go szukac?!  |
(26) Re: DFC odznaczeni w 1942 z dnia 2008-11-10, 22:50 : |
I jeszcze jedno zdjecie z prosba o identyfikacje. Prawdopodobnie jeszcze przed Tempsford, F/O Pantkowski w okraglej czapce, kim sa pozostali?  |
znalezionych: 55, strona 3 z 6 « - 1 2 3 4 5 6 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |