miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41)

Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.    
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).    
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:    
kpt. Pawluk Kazimierz    
por. Kiewnarski Antoni    
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).    
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona     
por. Kolanowski Włodzimierz    
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)    
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)    
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.    
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.    

Lech ŚmiarowskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 9 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

(55) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-16, 17:37 :

Witam,    

cyt.: "Jak mozna zdobyc dzis te ksiazke? Dzieki niej polknalem bakcyla, to wspaniale napisana i pelna bezcennych wiadomosci pozycja!".    

Prawdopodobnie na Allegro jest w ofercie.    

W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(54) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-16, 02:46 :

Dziękuję za zainteresowanie.    
Dziękuję panu Markowi za link i za tekst pod nim zawarty, w którym czytamy: "Po co pisać tyle na temat jednego człowieka? .... Może po to, by w czasach braku moralnych wzorców zadumać się..."    

Właśnie to mnie motywuje. Zwłaszcza gdy trafiłem na prostacką, tępą głupotę posttotalitarnej "entelegencji" reprezentowaną przez redakcję Nowin Jeleniogórskich. Zrozumiałem, że ogłupienie a właściwie okaleczenie intelektu wielu Polaków wprawia w zdumienie, że jest tak głębokie.    
Bo można się różnić w sprawie rozwiązań ekonomicznych w kraju, kierunków politycznych sojuszy i tym podobnych spraw. Ale nie można przecież lekceważyć czyjegoś szczerego poświęcenia dla kraju!     

Można np. dyskutować o skutkach Powstania Warszawskiego (korzyściach, stratach), ale upamiętnienie ofiar jest poza dyskusją. Zwłaszcza, że to my mieliśmy rację. Strategiczną, długofalową, wybiegającą daleko w przyszłość, co dziś dopiero widać. Czymże mogą pochwalić się "cywilizowani" Niemcy? Barbarzyńską dewastacją potencjału Europy? Nazizm i tak by przegrał, tak jak przegrał komunizm.    

W Stalagu Luft 3 barak nr 107 był obsadzony przez Polaków. Publikacje w miarę zgodnie oceniają, że Polaków w obozie było ok. setki. M. Wyszkowski występuje na fotografiach u T. Sojki (str. 81 - "Święta Bożego Narodzenia w stalagu") i u R. Szubańskiego. Postaram się zapoznać z jego relacją.    

..    

Lech Śmiarowski
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(53) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-16, 00:32 :
Dzieki WG za podpowiedz!    
Jak mozna zdobyc dzis te ksiazke? Dzieki niej polknalem bakcyla, to wspaniale napisana i pelna bezcennych wiadomosci pozycja!    
pozdrawiam serdecznie!    
MP
Marek PrzybylowiczDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(52) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-15, 15:51 :

Witam,    

cyt.: "Nie wiem, czy zna Pan ksiazke Mieczyslawa Wyszkowskiego " Ostatni Lot"?     
Autor byl pilotem Cyrku Skalskiego, zestrzelony w Afryce dostal sie do Zagania. Opisuje bardzo ciekawie zycie w obozie i organizacje ucieczki.     
Czytalem ja bardzo dawno temu i nie potrafie podac wydawnictwa ani roku, ale na pewno gdzies Pan na nia trafi!"    

W 1972 roku wydało ją wydawnictwo Nasza Księgarnia. Ja taką posiadam.    

W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(51) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-15, 02:48 :
Szanowny Panie,    
Nie wiem, czy zna Pan ksiazke Mieczyslawa Wyszkowskiego " Ostatni Lot"?    
Autor byl pilotem Cyrku Skalskiego, zestrzelony w Afryce dostal sie do Zagania. Opisuje bardzo ciekawie zycie w obozie i organizacje ucieczki.    
Czytalem ja bardzo dawno temu i nie potrafie podac wydawnictwa ani roku, ale na pewno gdzies Pan na nia trafi!    

Z zainteresowaniem sledze Panskie wysilki, aby wydrukowac artykul w lokalnej prasie.    
Przechodzilem to samo gdy chcialem ocalic od zapomnienia mojego krewnego. W koncu, gdy tekst ukazal sie w lokalnej prasie, wzbudzil ogromne zainteresowanie i poruszenie.    

Porucznik Pantkowski, o ktorym pisalem, byl serdecznym przyjacielem jednego z czlonkow zalogi Wellingtona, ktory omylkowo wyladowal w Belgii. Wyslal on kartke pocztowa z niewoli do por. Pantkowskiego, stad wiem.    

Artykul o por. Pantkowskim znajdzie Pan tu:    

www.polishairforce.pl/halifaxw7773.html    

Pozdrawiam serdecznie!
Marek PrzybylowiczDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(50) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-14, 01:03 :

Pensjonariusz psychiatryka pożyczył w przyszpitalnej bibliotece książkę telefoniczną.     
Gdy ją oddawał, bibliotekarka spytała czy ją przeczytał. Odpowiedział: oczywiście.     
Gdy, z niedowierzaniem spytała: podobała się?     
Pensjonariusz odrzekł: bardzo! fantastyczna rzecz - dużo bohaterów i ciekawych postaci.    

Z okazji 50. posta pozwalam sobie na żart, z podtekstem jednak, gdyż jestem w podobnej sytuacji. Na rzecz Komitetu X pracowało ponad sześciuset jeńców - kopaczy, fałszerzy dokumentów, wywiadowców, krawców itp., bo przygotowywano do ucieczki ok. 200 osób. Osiemdziesięciu pilotów przeszło przez tunel. Załoga pilnująca obozu to kilkadziesiąt osób. W pościgu udział brały tysiące.    
Dla mnie wszystko to jest nowe, gdyż nie interesowałem się szczególnie militariami, lotnictwem, historią. Dochodzą tu jeszcze drobne i większe nieścisłości, pomyłki, nieprecyzyjne tłumaczenia. Np. "Sagan befehl" - rozkaz Kaltenbrunnera - tak istotny dla sprawy, przez trzech autorów (T. Sojka, A. Gill, R. Szubański) podany jest w różnych brzmieniach, istotnie różnych.    
Jakie zatem można mieć zaufanie do podanych dat, faktów? Anton Gill w książce "Wielka ucieczka" tłumaczenia W. Jeżewskiego nie eksponuje roli polskich pilotów, tak jak Kanadyjczyków, Czechów. A właśnie ten autor miał najlepszy dostęp do źródeł.     

..    

Lech Śmiarowski
(49) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-08, 14:17 :

Dalej R. Szubański pisze:    

"Po klęsce wrześniowej przedostał się (A. Kiewnarski) do Francji, gdzie przez cały niemal rok był adiutantem Naczelnego Wodza, generała Władysława Sikorskiego. Kariera "salonowego oficera" nie odpowiadała mu jednak i po przybyciu do Wielkiej Brytanii wszczął starania o przeniesienie do służby liniowej. Po przeszkoleniu otrzymał przydział do 305 Dywizjonu Bombowego Ziemi Wielkopolskiej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.     
W charakterze nawigatora i dowódcy załogi odbył przeszło dwadzieścia lotów bojowych. W nocy z 28 na 29 sierpnia 1942 roku jego "Wellington" został nad Stuttgartem trafiony pociskiem artylerii przeciwlotniczej i załoga musiała ratować się na spadochronach. W tym czasie major Kiewnarski był już posiadaczem krzyża Virtuti Militari V klasy, dwukrotnie Krzyża Walecznych, jak też Złotego i Srebrnego Krzyża Zasługi."    

W literaturze, którą posiadam jest to najobszerniejsza charakterystyka majora. Widać, że była to postać znacząca, a jakoś (dla mnie to dziwne) mało eksponowana.    

Szubański podał datę startu 28/29, gdy było to 27/28.    
Właściwie 27 sierpień, bo wg. T. Frankowskiego (ściągnąłem z netu CONFIDENTIAL M.I.9/P.G. (-) 939 - czyli protokół jego zeznania po przedostaniu się do Anglii), w którym opisuje , że będąc przednim artylerzystą o godz. 20,45 wystartowali żeby zbombardować Kassel. Nie osiągnęliśmy celu, zawracając (nie podaje dlaczego)    
koło Munster, zostaliśmy zmuszeni do wyskoczenia ze spadochronem niedaleko Einthoven (Holandia) około północy.    

..    
Lech Śmiarowski
(48) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-01, 01:42 :

Z tekstu R. Szubańskiego wynika, że nie było Antoniego, Władysława lecz Antoni Kiewnarski i jego brat bliźniak Władysław zmarły w 1930r.    

..
Lech Śmiarowski
(47) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-01, 01:13 :

Rajmund Szubański (na okładce jest: "Szubiński" ale jest errata, że winno być Szubański- ile tych pomyłek!) w książce "Pięćdziesięciu z Żagania" przedstawia Antoniego Kiewnarskiego na str.42,43:     

"W każdym z piętnastu baraków powołano lokalne komitety przygotowań do ucieczki. W baraku 107, zamieszkałym wyłącznie przez Polaków, "Iksem" był major pilot Stefan Janus, doskonały lotnik (dowódca dywizjonu 315 - przypis mój) ...     
Jego najbliższym współpracownikiem został major nawigator Antoni Kiewnarski, najstarszy wiekiem - obok brytyjskiego majora Johna Dodge - jeniec w Stalagu Luft 3. Urodził się 26 stycznia 1899 roku w Moskwie, gdzie ojciec jego służył jako zawodowy oficer rosyjskiej armii. Ukończył tam korpus kadetów, a w 1918 roku przyjechał wraz z rodzicami i bratem-bliźniakiem, Władysławem, do kraju.    
Obydwaj bracia ukończyli Szkołę Podchorążych Piechoty, obydwaj też postanowili w 1926 roku wstąpić do lotnictwa. Władysław został pilotem, instruktorem w Dęblinie, gdzie w 1930 roku zginął w wypadku lotniczym. Antoni ukończył Aplikacyjny Kurs Oficerów Obserwatorów, po którym przydzielono go do 3 pułku lotniczego w Poznaniu. Był następnie jednym z wychowawców w Centrum Wyszkolenia Podoficerów Lotnictwa, najpierw w Bydgoszczy, potem w Krośnie.
Lech Śmiarowski
(46) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-31, 22:21 :

Witam    

Kolega Grześ potwierdził moje przypuszczenie, że muzeum opolskie to chyba jakaś atrapa. Wystarczy obejrzeć ich stronę internetową - same ogólniki.     
Już muzeum żagańskie podaje trochę informacji o zbiorach, o tzw. "kombinacie" jenieckim, podaje też, że jest utrzymywane z funduszy miasta, któremu zależy na turystach. Tymczasem w Opolu - czy się stoi, czy się leży...    

Dlatego moją intencją jest, by zmusić biurokratów opłacanych z podatków do ruszenia tyłka i podjęcia próby    
wygrzebania z archiwów, skąd się da, wszystkiego co dotyczy jeleniogórskiej części ucieczki.    
Mnie przecież jako człowieka z ulicy spławią i tyle. Już któryś ze starożytnych królów powiedział, że urzędnicy są jak wrzody, które trzeba ciągle wyciskać.    

Dodam, że w Żaganiu Anglicy teraz w lecie mają zbudować wierną kopię baraku jenieckiego w skali 1:1 i to jest ta siła napędowa Muzeum.     

..
Lech Śmiarowski

znalezionych: 135, strona 9 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców