miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41)

Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.    
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).    
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:    
kpt. Pawluk Kazimierz    
por. Kiewnarski Antoni    
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).    
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona     
por. Kolanowski Włodzimierz    
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)    
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)    
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.    
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.    

Lech ŚmiarowskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 8 z 14
«  -  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  -  »

(65) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-11-17, 01:24 :

Odpuściłem trochę, ale wrócę do dokumentowania i upamiętnienia polskich pilotów w Jeleniej Górze.    
Zaskoczył mnie brak odzewu na sprzeczność jaka wynika z faktu, że Kazimierz Pawluk (P-0740) wraz z załogą wyskoczył na spadochronach a samolot ocalał. Ktoś musiał nim wylądować.
Lech Śmiarowski
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(64) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-08-05, 23:38 :
Podaję istotną wiadomość dla tego wątku.    

" W lipcu ruszyła budowa baraku 104. Barak ten znajdował się w sektorze północnym Stalagu Luft III. Drewniane baraki mieszkalne były parterowe. Miały 50m długości i 12 szerokości. Umieszczone były na specjalnych filarach, a między podłogą i ziemią była pusta przestrzeń, którą wartownicy mogli skutecznie kontrolować. Podstawy pieca i kominy były nad tymi filarami. Przez całą długość baraku przebiegał korytarz. Po jego obydwu stronach znajdowały się izby mieszkalne o wymiarach 5x5m, po 9 z każdej strony. Z zasady w każdym pomieszczeniu mieszkało ośmiu jeńców. W jednym końcu baraku znajdowały się dwie, mniejsze dwuosobowe izby, przeznaczone dla starszego baraku oraz najwyższych stopniem oficerów. Po drugiej stronie była umywalnia i toaleta która używana była tylko w nocy. W baraku była mała kuchnia.    

W baraku 104 znajdowało się wejście do tunelu „Harry”. Tunel ten przebiegał w kierunku północnym, na głębokość blisko 10m i miał 111m. Do tunelu „Harry” wchodziło się po otwarciu ruchomej, znajdującej się pod piecykiem, klapy.    

31 lipca rozpocznie się montowanie drewnianych elementów, które zostaną przywiezione z Wielkiej Brytanii.    
Oficjalne otwarcie nastąpi 16 sierpnia z udziałem licznych gości. "    

Anglicy nie odpuszczają, mimo wakacji. Podziwiam ich.     

Tekst ujęty w cudzysłów to kopia komunikatu Muzeum w Żaganiu    

..
Lech Śmiarowski
(63) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-07-10, 01:21 :

Widzę, że wszyscy są zmęczyli się tematem. Mi apetyt wzrósł.    
Jeden artykuł w prasie nic nie da.     

Dlaczego akurat ta ucieczka jest godna zainteresowania?    
1/ Bo jest sławna    
2/ Bo jest dobrze udokumentowana    
3/ Bo na jej kanwie można ukazać wiele istotnych nurów minionej wojny.    

..
Lech Śmiarowski
(62) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-25, 23:36 :

Pozdrawiam Pana Piotra i dziękuję za zainteresowanie.    

Udało mi się przekopiować zdjęcie, o którym pisałem w poprzednim poście. Nie udaje mi się to tak elegancko jak Panu Warszawiakowi - zostaje niepotrzebne puste miejsce.    

Tak jak pisałem, są jeszcze dwa, wszystkie opatrzone nagłówkiem: "Pictures coutresy of Helga Borgmann from Berlin".    
Na jednym z nich wyraźnie widać numer 5567. Wybrałem to, bo na nim widać lewą stronę ogona i wg. mnie oznaczenie 20 lotów.    

Samolot dobrze wygląda, nawet szyby całe.     

Lech Śmiarowski
(61) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-25, 22:08 :
Wellington nawigatora Kazimierza Pawluka

Lech Śmiarowski
(60) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-25, 01:05 :
To zdjecie jest zwyczajnie fragmentem zbiorowki robionej na zakonczenie szkolenia.
piotr
(59) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-25, 00:08 :

Pozdrawiam Pana Warszawiaka i wielkie dzięki za zdjęcie i tekst.     

Piękne zdjęcie, jakby współczesne. Widać, że wycięte z jakiejś zbiorowej fotografii.     
Nie znam się na mundurach, dlatego jeszcze raz dziękuję za cenną uwagę. Zmylił mnie opis (można sprawdzić - podałem źródło) oraz kształt twarzy.    

Ale teza, że może to nie być nawet ten samolot? To mnie dobija - cóż są warte witryny w internecie? Staram się je przeglądać, gdy czas pozwala, ale może to strata czasu?    
Witryna, z której skopiowałem zdjęcie, podaje trzy zdjęcia rozbitego ale nie rozkawałkowanego samolotu, nawiązując do przytoczonego tekstu. Pewnie jedno z nich jest w albumie, wspomnianym przez Pana.    
Na stateczniku tego zniszczonego samolotu widać charakterystyczne oznaczenia - 20 lotów.    

Dla mnie jest zastanawiające, jak ten samolot się zachował, prawie cały? Gdy załoga wyskoczyła na spadochronach? Czy może to ktoś skomentować?    

Prośba do Pana Warszawiaka. Czy mógłby Pan o zdjęciu zamieszczonym przez Pana napisać coś więcej. Okoliczności zrobienia, dlaczego ten napis?    
Jeszcze raz dziękuję.    

..
Lech Śmiarowski
(58) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-24, 15:34 :
(57) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-24, 11:40 :
Na tym zdjęciu nie ma Kazimierza Pawluka, bo są tu sami podoficerowie z personelu naziemnego. Nie jest pewne, czy samolot na tym zdjęciu to W5567 SM-M, natomiast zdjęcie Wellingtona W5567 po zestrzeleniu znajdzie Pan w książce "Lotnictwo polskie na Zachodzie 1939-1947".
Warszawiak
(56) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-06-21, 18:05 :

" Welington SM-Mm (W5567) zaginął nad Lubeką, zestrzelony przez artylerię przeciwlotniczą dzień po wypadku Ostaszewskiego. Cała załoga wyskoczyła na spadochronach i trafiła do niewoli.    
F/Lt Pawluk, F/O Jungowski, Sgt Wasiński, Sgt Knipa, Sgt Krawiec, Sgt Skubiszewski.    
Pawluk był jednym z uciekinierów rozstrzelanych przez Niemców po słynnej ucieczce ze Stalagu Luft III w Żaganiu.    
Zwróć uwagę na 20 lotów bojowych zaznaczonych na stateczniku. "    

Taki tekst umieszczono po angielsku w witrynie Polish Squadrons Remembered (link z polishairforce), z której skopiowałem tę fotografię.    
Szkoda, że taki lakoniczny opis. Bez wyszczególnienia kto konkretnie jest na zdjęciu. Myślę, że stoi na pierwszym planie Kazimierz Pawluk.

Lech Śmiarowski

znalezionych: 135, strona 8 z 14
«  -  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców