miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41) |
Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:
kpt. Pawluk Kazimierz
por. Kiewnarski Antoni
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona
por. Kolanowski Włodzimierz
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.
|
znalezionych: 135, strona 6 z 14 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
(85) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2013-02-17, 17:45 : |
Szanowny Panie,
w tym wypadku raczej tak nie było. Cmentarz Wspólnoty Brytyjskiej istnieje w Poznaniu od 1925 r. i powstał z inicjatywy strony brytyjskiej, która chciała pochować swoich poległych z I wojny w jednym miejscu. Po II wojnie Graves Service brytyjskiej Armii Renu zwoziła tam wszystkich swoich poległych z zachodniej Polski (z południowej do Krakowa, z północnej do Malborka). Takich cmentarzy istnieje zresztą w świecie ok. 2500. Filozofią Commonwealth War Graves Commission zawsze było komasowanie grobów celem wygodniejszego upamiętniania poległych. Przewiezienie 50 z Żagania ( de facto 48) do Poznania w r. 1948 było naturalną koleją rzeczy. CWGC dalej zresztą szuka pojedynczych mogił i przenosi umrzyków na swoje polskie cmentarze. Na tej zasadzie ni stąd, ni zowąd doklejono później w Poznaniu do kwatery żagańskiej symboliczny nagrobek szeregowego Pope'a (8-C-1A), bo tak było ładnie i symetrycznie... |
(84) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2013-02-17, 00:27 : |
Szanowny Panie "twl"
Skoro Sz. Pan tak dużo wie o pochówkach uczestników Wielkiej Ucieczki, to może napisałby Pan coś na temat powodów przeniesienia urn z Żagania do Poznania.
Bo spodziewam się, od razu przyznaję, drugiego dna. Mianowicie ówczesne władze PRL nie chciały (tak myślę) kultu tych lotników w Żaganiu, bo tam było sporo koszar. Przejeżdżałem przez to miasteczko w latach 70. , czyli za Gierka. Było dość ponure, jakieś dodatkowe kontrole były z powodu zgromadzonego tam wojska. Kult pomordowanych lotników alianckich niezbyt leżał w linii propagandowej ówczesnych władz.
Ciekawe więc, kto wnioskował o przeniesienie urn i jak to motywował?
L. Śmiarowski
... |
(83) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-12-01, 17:40 : |
Szanowni Forumowicze,
ponieważ ostatnio w pewnym sensie zawodowo zajmuję się uczestnikami Wielkiej Ucieczki, chcę wyjaśnić kwestię ich pochówku na poznańskiej Cytadeli. Są oni tam mianowicie pochowani w kwaterach 7C i D, 8C i D i w kwaterze nr 9, gdzie nagrobki stoją półkoliście. To tam m.in. pochowany jest Bushell i Kiewnarski. W kwaterach 7 i 8 urny (28 szt) są pod własnymi nagrobkami, natomiast w kwaterze 9 nagrobki są niejako symboliczne. W trakcie ekshumacji okazało się, że urny są zniszczone i przemieszane. Zresztą już kiedy urny przesłano do Żagania, nie zawsze dało się je jednoznacznie przypisać do nazwisk. Na Cytadeli leży 48 z 50; jeden (Street) pochowany jest na cmentarzu wojennym w Berlinie, prochy drugiego (Fuglesanga) wróciły do ojczyzny. |
(82) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-04-29, 02:29 : |
[quote][/quote]
Tak, znamy z polskich filmów obrazki, gdy prochy, ziemia ze stron rodzinnych jest mieszana, brana przypadkowo. W "Sami swoi" zdaje się, że tak się dzieje. Ja jako jeleniogórzanin pamiętam scenę z "Misia", gdzie myli się kamyk z Jasnej Góry z Jelenią Górą, a ów "święcony" kamyk, tak na prawdę, jest zgarnięty z londyńskiej ulicy, bo kto by targał go taki kawał... Bo przecież kamyk to tylko kamyk, ziemia to ziemia - wszędzie taka sama.
To jest nasz, można powiedzieć zbolszewizowany sposób widzenia. Skrupulatność Niemców widać choćby w pościgu za uciekinierami z Żagania. Był już rok do końca wojny, intensywne bombardowania, przemarsze wojsk przerzucane między frontami, miliony robotników przymusowych, jeńców... Jednak teleksy pracują, rozkazy się rozchodzą, są wykonywane. Szybko wydzielono uciekinierów ze Stalagu Luft III i ustalono grupę do rozstrzelania. Od Gdańska po Saarbrucken...
Dlaczego Niemcy mieliby fałszować popioły skremowanych...? Skoro inne rozkazy (zbrodnicze, zdawali sobie z tego sprawę) wykonywali skrupulatnie?
Przeniesienie prochów z urnami nastąpiło w 1948 roku. Tak podają angielskie źródła, wystarczy wygooglać hasło Stalag Luft III, albo któreś nazwisko np. Marcinkus (Litwin zamordowany przez Gestapo z Gdańska). W naszej Wikipedii zamieszczono życiorys porucznika W. Kolanowskiego - pochodził ze Śremu i lokalni historycy, krajanie opracowali jego życiorys i opisali miejsce pochówku.
Przejrzałem podstawową literaturę z tego zakresu i faktycznie opisu przeniesienia prochów z Żagania do Poznania - musiały być dokonane jakoś uroczyście - nie znalazłem.
Cała moja krzątanina w okół tej sprawy - udziału Polaków - dowodzi, że tzw. główny nurt zainteresowania (mainstream) nie obejmuje tych zdarzeń. Jeszcze w latach 80. nie potrafiono wskazać miejsca tunelu. Dopiero Brytyjczycy w latach 90. bez trudu to ustalili. Na przykładzie tej sprawy widać jak została ukształtowana nasza "mentalność historyczna" .... W 1948 roku, w okresie zimnej wojny, walk z "reakcją" starano się przeniesienie urn dokonać bez rozgłosu.
.. |
(81) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-04-15, 18:12 : |
... z tego co wiem to do Żagania Niemcy dostarczyli jedynie popioły i brak gwarancji czy w istocie to są to prochy lotników z Żagania - będę wdzięczny za źródło... |
(80) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-04-13, 14:44 : |
Cytat: Poznań pamięta - bo tak się składa że tutaj znajdują sie symboliczne mogiły tych co zostali zabici w trakcie ucieczki... a pamięta między innymi harcerska drużyna Rwetes z Puszczykowa...
To nie są symboliczne mogiły. |
(79) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-04-11, 22:07 : |
Poznań pamięta - bo tak się składa że tutaj znajdują sie symboliczne mogiły tych co zostali zabici w trakcie ucieczki... a pamięta między innymi harcerska drużyna Rwetes z Puszczykowa... |
(78) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2012-02-10, 23:43 : |
Wątek zamarł, bo...
Bo świat jest popieprzony! Jak napisałem w pierwszym poście, jestem amatorem w dziedzinie historii, a historii lotnictwa w szczególności. Po prostu doznałem szoku. Mój starszy brat w latach 60. ukończył kurs szybowcowy na lotnisku w Jeleniej Górze. Prenumerował "Skrzydlatą Polskę", miał kolegów, którzy po kursie szybowcowym poszli do służby wojskowej w lotnictwie...
Te relacje powodowały, że wiele się o lotnikach, lotnictwie w domu mówiło. Tymczasem historia, że spośród 76. uciekinierów słynnej ucieczki z Żagania, dwunastu, w tym trzech Polaków, trafiło do Jeleniej Góry. O tym nikt ze znajomych nie wiedział.
Sądziłem, że wciągnę brata w temat i zastąpi mnie w dociekaniach. Niestety, zmarł...
Dobrze, że chociaż jest artykuł w "Lotnictwo z Szachownicą" i życiorys Antoniego Kiewnarskiego autorstwa W. Zmyślonego. Ale K. Pawluk, J. Mondschein - niewiele o nich wiadomo.
Drugim szokiem dla mnie jest, iż ta historia (przecież niezwykła) niewiele społeczeństwo Jeleniej Góry interesuje. |
(77) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2009-09-30, 22:03 : |
Cóż, wątek zamarł, bo nikt nie zgłosił żadnych uwag do życiorysu majora Antoniego Kiewnarskiego zamieszczonego w "Lotnictwo z Szachownicą" nr 32. - Ukazał się następny numer.
Wypada jeszcze raz podziękować Wojtkowi Zmyślonemu oraz osobom, którym on podziękował, czyli panu Romanowi Rosołowskiemu oraz Panu Stewardowi Morganowi.
Zrobiono kawał dobrej roboty. Dzięki!
Ale to przecież nie koniec...
.. |
(76) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2009-05-13, 09:45 : |
Istotnie, jest w sprzedaży.
W empiku w Jeleniej Górze wykupiłem wszystkie :)). - Był tylko jeden. Ale zawsze mogą sprowadzić, nie ma problemu.
I o to właśnie mi chodziło. By wydobyć tych pilotów z zapomnienia, z niebytu. By taki amator jak ja mógł sięgnąć po odpowiedni egzemplarz czasopisma np. "Lotnictwa z Szachownicą" i zapoznać się z obszernym życiorysem nietuzinkowej postaci jaką był Kiewnarski. Przykład postawy oficera polskiego, właśnie jednego spośród kadry, której ponad dwadzieścia tysięcy zginęło w Katyniu.
.. |
znalezionych: 135, strona 6 z 14 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |