miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41)

Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.    
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).    
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:    
kpt. Pawluk Kazimierz    
por. Kiewnarski Antoni    
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).    
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona     
por. Kolanowski Włodzimierz    
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)    
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)    
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.    
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.    

Lech ŚmiarowskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 14 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

(5) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-26, 23:35 :

Również pozdrawiam.    

Mówię o filmie "The Great Eskape" angielskim, wg P. Brickhilla. Nadawanym kilka, kilkanaście dni temu w TVP1,    
jest to znana produkcja sprzed trzydziestu lat.     

Polaka przedstawiają tam jako postać z klaustrofobią, a jednocześnie aktywnego kopacza tunelu. (sprzeczność)    
Postać pasuje do Stanisława Króla, którego biografia - jedynego z 6-ciu jest zamieszczona na stronie "polishairforce".     

Ostatnio nie mam czasu oglądać filmów, bo zgłębiam problemy, będące dla mnie całkowitą nowością.    
I tak:    
Gdyby dywizjon 301 miał listę zwycięstw i strat jak np. 305, gdzie są wyszczególnieni Kiewnarski i Pawluk z błędną datą śmierci (jest nielogiczna, ucieczka była w noc 24/25 marca a zabijanie pilotów odbywało się na rozkaz z Berlina - trwało to kilka dni. Byli przesłuchiwani. Tworzono specjalne komanda zaufanych. Zbiegów łapała Kripo a zabijało Gestapo - było przekazywanie itd.) to ustaliłbym wszystkich.    
Mondschein Jerzy F/O nawigator jest na liście strat dywizjonu 304 z adnotacją o zamordowaniu.    
Kolanowski i Tobolski widnieją w spisie dywizjonu 301- nawigatorzy, ale to może być zbieżność nazwisk.    

Proszę zważyć. Polacy stanowili 12% listy 50-ciu!    

Lech Śmiarowski
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-26, 16:01 :

Witam,    

mówi Pan o filmie nadawanym przez Viasat History ?    
Był emitowany kilka dni temu przez tą właśnie stację.    

W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(3) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-25, 00:13 :
Z tego co podał Pan Remigiusz, wychodzi że Pawluk i Kiewnarski znali się już z dywizjonu 305, byli nawigatorami czyli identyczne zajęcie-specjalność. Dlatego trzymali się razem.     
Nie wiem który był starszy stopniem?    
Wraz z Polakami pochwycono i zamordowano w Jeleniej Górze:    
Kanadyjczyka Flt-Lt Wernham James    
Greka F.O. Skanziklas Sotrios    
Wg współwięźniów (jakich?) mordu dokonano parami, najpierw na Polakach w dniu 29 marca 1944r.    
Zbiegów wcześniej przesłuchiwano w Jeleniej Górze. Tu było i jest więzienie. Było też krematorium.    
Postępowano wg instrukcji z Berlina. Właśnie ten rozkaz pogrążył Geringa - zrozumiał, że mord na jeńcach,    
oficerach alianckich nie ujdzie bezkarnie, a kara to stryczek.    
Dane podane przez Pana Remigiusza sugerują, że uciekło 50 jeńców. Było tak:    
Przygotowywano ucieczkę ok 200 osób, przez wykop przedostało się 80, lecz 4 pochwycono natychmiast przy wyjściu, 76 zdołało się skutecznie oddalić. W obławie pochwycono 73 (trójce się udało- film to pokazuje: 1 przez Francję, Hiszpanię; 2 przez Skandynawię, Odrą-Szczecin).    
50 zamordowano w tym 6 to Polacy. Polakowi żadnemu się nie udało - film sugeruje inaczej.    
Lech Śmiarowski
(2) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-24, 20:09 :
Wielkie dzięki Panie Remigiuszu
Lech Śmiarowski
(1) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-24, 18:47 :
Cytat:
Stałem się historykiem z przypadku.

Zatem do dzieła. Zabawa z historią to fascynujące zajęcie :)    

Pawluk Kazimierz był nawigatorem w dywizjonie 305.    

28/29.03.1942 305 Start do lotu bojowego na bombardowanie Lubeki.     
Załoga: ppor. nawig. F/O Kazimierz Pawluk, ppor. pil. F/O Jerzy Jungrowski, sierż. pil. Sgt Franciszek Wąsiński, sierż. r/op. strz. Sgt Jan Czesław Krupa, sierż. strz. Sgt Jan Krawiec, … Sgt Mieczysław Skubiszewski    
Samolot został zestrzelony po wykonaniu zadania przez artylerię p.lotn. Cała załoga dostała się do niewoli:    
(F/O Pawluk jako więzień stalag Luft III Żagań uczestniczył w ucieczce 50 alianckich lotników, schwytany przez gestapo został rozstrzelany 24.03.1944 roku).    
Rozkaz o zestrzeleniu: P- 367294/42    
Vickers Wellington (W 5567 SM – M)     

Kiewnarski Antoni również służył jako nawigator w tym samym dywizjonie.    

27/28.08.1942 305 Start do lotu bojowego na bombardowanie Kassel.     
Załoga: mjr naw. F/Lt Antoni W. Kiewnarski, kpr. pil. Sgt Jan Pytlak, sierż. r/op. strz. F/Sgt Feliks Gawlak, plut. strz. Sgt Tadeusz Jan Frankowski, kpr. r/op. Sgt Józef Janik,     
W rejonie Eindhoven (3 km na południowy zachód od m. Elst w Holandii) samolot został zestrzelony przez nocnego myśliwca.     
W zestrzelonym samolocie zginęli: sierż. r/op. strz. F/Sgt Feliks Gawlak, kpr. r/op. Sgt Józef Janik i kpr. pil. Sgt Jan Pytlak    
Do niewoli dostał się mjr naw. F/Lt Antoni W. Kiewnarski (został osadzony w Stalagu Luft III Żagań. Uczestniczył w ucieczce 50 alianckich lotników, schwytany podczas ucieczki został 24.03.1944 roku rozstrzelany przez gestapo), oraz plut. strz. Sgt Tadeusz Jan Frankowski (po zaleczeniu ran udało mu się zbiec i 25.X.1942 roku dotarł do Wielkiej Brytanii).    
Rozkaz o zestrzeleniu P-372772/42    
Vickers Wellington IV (Z 1245 SM – D)    

Przyjemnej zabawy z historią :)    

Remigiusz Gadacz    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 14 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców