.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. | |||
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41) | |||
Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki. Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format). Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy: kpt. Pawluk Kazimierz por. Kiewnarski Antoni Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja). por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona por. Kolanowski Włodzimierz por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?) por. Tobolski Paweł (lub Piotr) Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa. Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.
| |||
znalezionych: 135, strona 14 z 14 | |||
(5) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-26, 23:35 : | |||
(4) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-26, 16:01 : | |||
(3) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-25, 00:13 : | |||
(2) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-24, 20:09 : | |||
(1) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-24, 18:47 : | |||
znalezionych: 135, strona 14 z 14 | |||
Powrót do tematów | Powrót do Myśliwców |