miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41)

Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.    
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).    
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:    
kpt. Pawluk Kazimierz    
por. Kiewnarski Antoni    
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).    
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona     
por. Kolanowski Włodzimierz    
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)    
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)    
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.    
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.    

Lech ŚmiarowskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 13 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

(15) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-31, 01:56 :

Przepraszam, że zamilkłem, ale po pierwsze skasowało mi się kawałek roboty i muszę ochłonąć, po drugie jest rocznica (wiosna) i opracowuję krótki artykulik na ten temat, gdyż już znam na pewno nazwiska i przydział do konkretnych dywizjonów, daty zestrzelenia (niektórych).    
Jeśli mi nie zechcą wydrukować, to dam płatne ogłoszenie.    

Efekt przedstawię na tym forum.    

Lech Śmiarowski
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(14) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-29, 09:02 :

Dziękuję wszystkim za pomoc, a przede wszystkim za zainteresowanie.    

Próbowałem lokalne czasopisma zainteresować tematem ale bezskutecznie.    

Chciałem opisać, co wiadomo na temat dat śmierci lotników, ale post okazał się zbyt długi dla mojego komputera i się skasował. Spróbuję to naprawić.
Lech Śmiarowski
(13) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-28, 14:08 :
Witam,    
cieszę się, że potwierdziłem pewne wcześniejsze ustalenia Kolegi i życzę powodzenia w dalszych dociekaniach. Mam nadzieję, że podzieli się Kolega nimi na łamach tego forum.    
Cyt.    
"Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia."    

Kończę czytać jedną z kilku ostatnio przeczytanych książek A. Olejki a mianowicie "Tropami zestrzelonych". Polecam, a zobaczy Kolega jak nasze władze (na wszystkich szczeblach), media traktują naszą historię. Z okazji wielkich świąt, spotkań przedwyborczych padają wielkie słowa i na tym się kończy. Media gonią za sensacją i to jest ważne aby pospólstwu zrobić wodę z mózgu.    
Jeżeli ma Kolega dostęp do stacji Viasat History to polecam program (dokument) o którym pisałem we wcześniejszych postach.    

W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(12) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 21:55 :

Wielkie dzięki W.G. za numery RAF. Wszystko się zgadza.    
Wymienił Pan, można rzec, Sześciu Wspaniałych - że pozwolę sobie na poetycki ton.    

Posługuję się pracą Tadeusza Sojki o tytule "Sagan befehl" z 1986, który zadał sobie trud tłumaczenia zmikrofilmowanych akt z procesu zbrodniarzy wojennych, odbytego 1947 r. w Hamburgu. Mikrofilmy zgromadzone w archiwum OKBZH w Zielonej Górze.     
W pracy tej (wydanie książkowe RSW) zamieszcza zdjęcie listy rozstrzelanych, ale jest zupełnie nieczytelna - niska jakość druku. Na szczęście w przypisach zamieszcza ją przepisaną na maszynie i wymienione tam numery służbowe (tak się nazywa kolumna) są dokładnie jak u Krzystka podane przez W.G..    

Co do wagi historycznej. Żeby coś ważyć trzeba (jestem inżynierem) mieć znormalizowane urządzenia.    
Doessel - przyznaję - nie było mi znane. Śmierć ponad dwustu oficerów, w tym 37 zamordowanych, to duży upływ krwi dla Polaków. Świat się tym nie przejmował. A dziś też giną ludzie.    

Sprawa ta (pięcdziesięciu) odegrała ważną rolę w procesie Norymberskim.    
Lech Śmiarowski
(11) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 16:26 :
Niektórzy pozbawieni emotikonek ewidentnie czują się zagubieni...
Franek
(10) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 16:08 :

Witam.    

Dla porównania tego co już zostało napisane postaram się na podstawie nowo nabytej książki " Personel Polskich Sił Powietrznych..." T.J.Krzystka wyjaśnić czy też zagmatwać temat;    
1. F/Lt. Pawluk Kazimierz ( P-0740) 305 DB - data śmierci 29.03.1942r. - pochowany na bryt. cment. wojsk. w Poznaniu (7/C).    
2. F/Lt. Kiewnarski Antoni Władysław (P-0109) 305 DB - Żagań/ rozstrzelany po zbiorowej ucieczce - data śmierci 25.03.1944r. - pochowany jw (U/R).    
3. F/Lt. Król Stanisław Zygmunt (P-0237) 74 DM (RAF) - Żagań/ rozstrzelany po ucieczce - data śmierci 12.04.1944r. - pochowany jw (1/H).    
4. F/Lt. Kolanowski Włodzimierz Adam (P-0243) 301 DB - zamordowany przez Gestapo - data śmierci 25.03.1944r. - pochowany jw (5/G).    
5. F/O. Mondschein Jerzy Tomasz (P-0913) 304 DB - Żagań/ zamordowany po ucieczce - data śmierci 08.11.1941r. - pochowany jw (8/D).    
6. F/Lt. Tobolski Paweł Wilhelm (P-0375) 301 DB - Żagań/zamordowany przez Gestapo - data śmierci25.05.1944 r. - pochowany jw.    
Podałem Koledze nr. ewid. RAF co powinno uchronić przed pomyłką ( zbieżność nazwisk). Proszę zwrócić uwagę na daty zgonu.    
Cyt.: "Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie."    
Niektórzy szukają korzeni. Taka moda.    

W.G    
(9) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 15:28 :
Cytat:
Co tu w ogóle wspominać o Żaganiu, kto wie cokolwiek o ucieczce z Doessel, która z historycznego punktu widzenia była chyba ważniejsza?

Jasne, po co w ogóle wspominać, ostatecznie zamordowano jedynie 50 jeńców, w tym tylko paru Polaków...     
...Franek weź się puknij mocno w głowę zanim cokolwiek napiszesz.
Wojtek
(8) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 14:18 :
Witam.    

Ad.4,5    
W programie telewizyjnym z bieżącego tygodnia w dniu 23.bm na VIASAT HISTORY o godz. 12.00 był nadawany dok. Wielka Brytania pt. " Wielka ucieczka - jak to było naprawdę".    

W.G
(7) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 09:44 :
Niektórzy pewnie sporo by zapłacili, by o pewnych sprawach nie pamiętać.    
Co tu w ogóle wspominać o Żaganiu, kto wie cokolwiek o ucieczce z Doessel, która z historycznego punktu widzenia była chyba ważniejsza?    
pl.wikipedia.org/wiki/Oflag_VI_B_Doessel
Franek
(6) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-03-27, 04:51 :
Cytat:
Kolanowski i Tobolski widnieją w spisie dywizjonu 301- nawigatorzy, ale to może być zbieżność nazwisk.

Kolanowski Włodzimierz Adam - obserwator w składzie dywizjonu 301.    
Tobolski Wilhelm Paweł - obserwator w składzie dywizjonu 301. Zamordowany 2.04.1944    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 135, strona 13 z 14
«  -  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców