miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41) |
Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:
kpt. Pawluk Kazimierz
por. Kiewnarski Antoni
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona
por. Kolanowski Włodzimierz
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.
|
znalezionych: 135, strona 11 z 14 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
(35) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-26, 01:08 : |
Mam dużą satysfakcję z tego, że moje wypowiedzi nie trafiły w próżnię, co mi się zdarzało (przeczytałem miłe słowa, aż mi głupio).
W piątki dzwonię do redakcji Nowin Jeleniogórskich i dowiaduję się uprzejmie co z artykułem na temat polskich lotników zamordowanych tutaj. Dzisiaj powiedziano mi, że myślą nad tym, a konkretnie, że dobrą okazją będzie rocznica zakończenia wojny, czyli 9 maj. Dziewiąty - widać stare przyzwyczajenia. Uparłem się na tę redakcję, bo to spółdzielnia dziennikarska, kiedyś poczytnego, regionalnego czasopisma. Dziś, chyba nie wytrzymają konkurencji i stracą to, co im samo w ręce wpadło. Są za długo myślący.
Męczące jest zsowietyzowanie naszego społeczeństwa, gdy funkcjonują schematy "wykute" w poprzednim systemie. Gdy Polacy jakby wstydzą się upomnieć o swoje zasługi. Powstanie Warszawskie jest medialnie w świecie przykryte powstaniem w Gettcie. Gdy piszący na temat stosunku Niemców do ludności, więźniów polskich nie wspominają o Katyniu, którą to sprawą Niemcy manipulowali i te ich manipulacje czasem zmniejszały ucisk.
Przy rzetelnej analizie tego czynnika nie można pominąć.
W ucieczce Żagańskiej udział Polaków nie był marginalny. Wręcz bardzo znaczący. Np. wózki do poruszania się w tunelu wykonali Muller, McIntoisch i Polak J. Mondschein.
Dlatego aż sześciu Polaków zakwalifikowano do pierwszej grupy, bo byli bardzo aktywni - dlatego też ich zamordowano. Gdy 23 ocalało.
W ścisłej grupie organizatorów ucieczki był pilot kpt. Bronisław Mickiewicz - odpowiedzialny za maskowanie wejść do tuneli. Nie zdążył wejść do tunelu.
.. |
(34) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-24, 16:26 : |
Chodziło o wszystkich pozostałych "absolwentów" Stalagu. Może jeszcze ktoś pozostał, prócz Tych o oczywistych nazwiskach...
ps. Pan doktor Piotr K. - koniecznie przez dwa "Ł" :) |
(33) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-23, 18:32 : |
Cytat: (...) za pośrednictwem PCK
Miało być MCK :) |
(32) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-23, 17:32 : |
Cytat: A właśnie... Czy Ktoś z uczestników Forum orientuje się, kto jeszcze żyje spośród Tych, którzy byli "absolwentami super uniwersytetu" w Sagan, jak mawia jeden z jego absolwentów...
Chodzi o byłych jeńców czy też dosłownie absolwentów kursów uniwersyteckich prowadzonych za pośrednictwem PCK w Żaganiu? Z byłych jeńców Stalag Luft 3 żyją Bernard Buchwald, Piotr Kuryłowicz, Tomasz Łęgowski, Bogusław Morski.
|
(31) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-23, 16:58 : |
A właśnie... Czy Ktoś z uczestników Forum orientuje się, kto jeszcze żyje spośród Tych, którzy byli "absolwentami super uniwersytetu" w Sagan, jak mawia jeden z jego absolwentów... |
(30) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-23, 11:12 : |
Witam.
Cyt.: "Dziękuję za niesłabnące zainteresowanie tematem."
Chyba wiem o co Panu chodzi ale proszę być pewnym, że osobiście z wielkim zainteresowaniem śledzę ten temat
i czekam na kolejne Pana wpisy. To, że mało aktywnie uczestniczymy w tej dyskusji świadczy raczej o tym jak trudno rozmawia się o śmierci. Inna rzecz, że mówienie czy tez pisanie o niej to jedna sprawa a praktyczne zainteresowanie się Państwa, nas społeczności to druga. Śledzę audycję "Było nie minęło" pana Adama Sikorskiego z TVP Lublin i co tu mówić żal, że nawet lokalne społeczności obok miejsc pochówku lotników Września wyrzucają do lasu śmiecie. Władza lokalna nie robi nic aby o takie miejsca zadbać, wypromować, oznaczyć jako ścieżkę dydaktyczną czy coś w tym rodzaju.
Historycy, publicyści lotniczy w większości swych tematów zajmują się raczej historią działań, sprzętem, wkładem poszczególnych jednostek w zwycięstwo.
Myślę, że wszyscy uczestnicy tego forum są Panu wdzięczni za próbę głębszej analizy mordów dokonanych przez tak dzisiaj wybielanych naszych przeciwników.
W.G
|
(29) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-22, 00:47 : |
Dziękuję Panu Piotrowi za konstruktywne zainteresowanie.
Wyjaśniam, dlaczego uważam za istotne to, że oskarżenie zostało wniesione dokumentem ZSRR 413.
Właśnie dlatego, że Sowieci mieli własne grzechy, zapewne manipulowali tą sprawą. Trzeba zważyć, że większość zbrodni dokonano na Dolnym Śląsku i okolicach, czyli w ich strefie okupacyjnej. Na pewno wdrożyli własne śledztwo. Współdziałali w tej sprawie z Anglikami oficjalnie, ale... w grze interesów informacja jest towarem. Myślę, że w ich archiwach na ten temat winno być jeszcze wiele nieodkrytych kart.
Wilhelm Scharpwinkel szef Gestapo we Wrocławiu, główny organizator mordów (ok. 30) trafił w ręce Sowietów i został przewieziony do Moskwy. Na potrzeby procesu w Hamburgu złożył zeznanie przed pracownikiem brytyjskiego konsulatu w więzieniu w Moskwie, gdyż na tyle się zgodzono. Brytyjczykom nie udało się pochwycić,
żadnego z bezpośrednich sprawców z komanda wrocławskiego, choć ich nazwiska są znane. Była to grupa Kriminalobersekretaer Luxa. Podobno wszyscy zginęli - myślę że Rosjanie też sprawdzali ten fakt.
.. |
(28) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-21, 16:39 : |
Panie Lechu,
Z zainteresowniem przesledzilem toczaca sie tutaj dyskusje, choc z braku czasu nie wlaczylem sie wczesniej.
Temat, podjety przez Pana jest istotny i wymaga z pewnoscia kontynuacji, analizy oraz, co widze juz Pan robi, uczciwego potraktowania.
Niemniej bylbym tu ostrozny z formulowaniem tez, ktore moglyby zaprowadzic w slepy zaulek.
To, ze - jak Pan pisze - temat mordu zostal podniesiony przez strone radziecka - o niczym nie swiadczy. Wrecz przeciwnie, strona ta miala zbyt wiele swoich ''brudow'' do ukrycia. To zas najlepiej czyni sie wyciagajac cudze.
Jesli idzie o klopoty Pana z publikacja tekstu - jakos mnie to nie dziwi. Niech Pan ponownie sprawdzi dokladnie pelna nazwe redakcji oraz czy gdzies w cieniu nie pozostaje zagraniczny wlasciciel.
To zacne Forum, co Panu zareczam, odwiedzaja ludzie wydajacy w kraju czasopisma o tematyce lotniczo - historycznej. Moze z nimi warto negocjowac. Zdjecia do materialu tez sie znajda...
Zyje tez jeszcze kilku polskich lotnikow, ktorzy byli w Zaganiu. Czas jednak ucieka.
Pozdrawiam |
(27) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-21, 02:56 : |
Piszę na "raty", czyli dzielę spoty, gdyż boję się skasowania zbyt długiego tekstu.
Dziękuję Panu Wojciechowi Zmyślonemu za piękne zdjęcie pilota Kiewnarskiego. Nie dziękowałem od razu, bo chciałem by było ozdobą jakiś czas wątku. Swoim spotem nie chciałem go "przykrywać".
Przy okazji, wczoraj byłem przejazdem w Lubece, którą bombardował K. Pawluk. Drogi dość wyboiste.
Właśnie, zdjęcie Pawluka też by się przydało, jak i pozostałych.
W poprzednim spocie uzasadniałem, dlaczego praca Tadeusza Sojki jest wiarygodna. Bo się opiera na materiałach sądowych, czyli weryfikowanych wielokrotnie. Materiale potwierdzanym przez zaprzysiężonych świadków.
Dlatego daty śmierci ustalone w czasie procesu w Hamburgu trudno jest podważyć. Bo innych danych na ten temat nie ma. Chyba, że ktoś znajdzie archiwa z Gestapo, czy np. zapisy z krematorium.
Trzeba tu przytoczyć jeden fakt. Otóż sprawę mordu na jeńcach przed Międzynarodowym Trybunałem Wojskowym w Norymberdze, zbiegów z Żagania podniosła strona r a d z i e c k a!
Jak pisze A. Połtorak Norymberski epilog : " Oskarżeni starali się możliwie jak najdłużej podtrzymywać mit o rycerskim prowadzeniu wojny z państwami zachodnimi, przyznając, że zasady etyki wojskowej, jeżeli nawet były naruszane przez Wermacht to tylko na Wschodzie. Jednak od 26 lutego 1946r. sześćdziesiątego ósmego dnia rozprawy rozpoczęło się ujawnianie zbrodni popełnionej na jeńcach lotnikach ze Stalagu Luft 3 w Żaganiu. Historia rozstrzelania angielskich lotników wojskowych odbiła się szerokim echem w Norymberdze. Niepokój ogarnął ławę oskarżonych a szczególnie jej część wojskową".
Oskarżyciel radziecki L. M. Smirnow poprosił Trybunał o przyjęcie w poczet dowodów dokumentów ZSRR - 413.
Dokument ZSRR 413 U.K.48
Sprawozdanie o odpowiedzialności za zabójstwo 50 oficerów
angielskiej floty powietrznej, ujętych ponownie po masowej
ucieczce ze Stalagu Luft 3 w Żaganiu w nocy z 24 na 25
marca 1944r.
1. W nocy z dnia 24 na 25 marca 1944 r. uciekło 76 oficerów RAF-u z obozu .... itd.
.....następuje przedstawianie faktów. W punkcie 4 przedstawiono mord w Jeleniej Gorze.
|
(26) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-04-20, 22:52 : |
Dziękuję za niesłabnące zainteresowanie tematem.
Pan Włodarczyk zdublował swoją listę.
Należy to skorygować, gdyż dubel niepotrzebnie zajmuje miejsce, lecz nie wiem jak to zrobić.
W spocie tym jest trochę nieścisłości: liczba 178 uciekinierów jest nieścisła, data ucieczki też. Szkoda że nie podaje Pan źródła.
Przypomnę, że ja skorzystałem z pracy Tadeusza Sojki, który wykorzystał mikrofilmy dokumentacji procesu w Hamburgu. Mikrofilmy winny być dostępne w archiwum w Zielonej Górze. Jak pisze Pan Sojka we wstępie
"Wykorzystany przy jej opracowaniu materiał źródłowy, w językach angielskim, niemieckim i rosyjskim, udostępniony został autorowi w dużej mierze przez Okręgową Komisję Badania Zbrodni Hitlerowskich w Zielonej Górze w postaci tłumaczeń na język polski wykonanych przez tłumaczy p r z y s i ę g ł y c h" (podkreślenie moje).
Przypomnę również, że to są stenogramy z procesu. Na procesie sądowym trudno jest konfabulować, gdyż strona przeciwna, wszelkie nieścisłości wykorzystuje. Praca Pana Sojki jest wg. mnie bardzo wiarygodna i żeby jego ustalenia podważać, trzeba mieć materiał o takiej wiarygodności jak on.
.. |
znalezionych: 135, strona 11 z 14 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |