miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2022-10-05,22:41) |
Stałem się historykiem z przypadku. Porządkując książki po zmarłej teściowej trafiłem na informację, że w Jeleniej Górze, gdzie mieszkam, zamordowano czterech pilotów w ramach obławy za uciekinierami z tzw. Wielkiej Ucieczki.
Na kanwie tych spektakularnych wydarzeń nakręcono znany film (tzw. duży format).
Bulwersuje mnie, że mieszkańcy Jeleniej Góry nie mają o tym żadnego pojęcia. Ja mieszkając tu od 57 lat dowiedziałem się przypadkowo. Z owej czwórki dwóch to Polacy:
kpt. Pawluk Kazimierz
por. Kiewnarski Antoni
Okazuje się, że wśród 76 skutecznie zbiegłych, było łącznie 6-ciu Polaków, Amerykanów nie było (filmowa fikcja).
por. Król Stanisław - Jego biografia jest zamieszczona
por. Kolanowski Włodzimierz
por. Mondszajn Jerzy ( Mondschein ?)
por. Tobolski Paweł (lub Piotr)
Jako Polacy zostali wymienieni na liście zamordowanych 50-ciu j e ń c ó w w procesie w Norymberdze, co stanowiło przełom tego procesu i złamanie buty Goeringa.
Bulwersuje mnie ignorancja lokalnych "historyków" - modne jest poszukiwanie niemieckich ciekawostek w Jeleniej Górze np. Hanna Reitsch tu się urodziła. A o sprawiedliwych się nie wie.
|
znalezionych: 135, strona 10 z 14 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
(45) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-29, 08:41 : |
Cytat: Odpowiadając na pytanie gdzie są dokumenty jeńców. Wg mnie w Opolu/ Łambinowicach ale portal tego muzeum niewiele co mówi. Myślę, a właściwie widzę, że najbardziej prężne jest Muzeum Powstania Warszawskiego mogą coś doradzić. Ja nie jestem tak zaawansowanym historykiem by się podejmować (na razie) wgłębiania w tak wyspecjalizowane dokumenty.
Bodajże rok temu dzwoniłem do Łambinowic i Opola, rozmawiałem z dwiema osobami, nie pomnę już z kim, ale oni .. nie mają pojęcia gdzie są kartoteki jeńców.
Skierowano mnie do Żagania, ale tam.. jeszcze gorzej. Nikt nic nie wie...
Stąd moje pytanie
Pozdrawiam
G. |
(44) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-29, 04:01 : |
Witam
Jestem po spotkaniu z grupą zainteresowanych tematem osób. Nie chcę zapeszać, więc nie będę się na razie rozwodził na ten temat. Powiem tylko, że nie są to sąsiedzi z bloku.
Nie mam wprawy w takich spotkaniach, muszę się do nich przygotowywać, ale jestem dobrej myśli.
Obkupiłem się w Muzeum Martyrologii Alianckich Jeńców Wojennych w publikacje, muszę ten materiał uporządkować i przyswoić.
Antoni Kiewnarski był podobno (nie mam jakichś źródłowych danych, tylko wzmianki w felietonach) adiutantem Władysława Sikorskiego. Poszukuję danych biograficznych.
Bo opisując zainteresowanym człowieka nie wystarcza stopień służbowy i data urodzenia, ewentualnie przydział służbowy czy numer samolotu.
Odpowiadając na pytanie gdzie są dokumenty jeńców. Wg mnie w Opolu/ Łambinowicach ale portal tego muzeum niewiele co mówi. Myślę, a właściwie widzę, że najbardziej prężne jest Muzeum Powstania Warszawskiego mogą coś doradzić. Ja nie jestem tak zaawansowanym historykiem by się podejmować (na razie) wgłębiania w tak wyspecjalizowane dokumenty.
.. |
(43) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-28, 14:25 : |
Witam,
mam pytanie do p. Lech Śmiarowski. Czy pan wiem gdzie obecnie znajduje się w Polsce dokumentacja obozów jenieckich?
Pozdrawiam
Grześ
|
(42) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-28, 12:14 : |
Witam,
dziękuję za cenne wskazówki turystyczne i za zamieszczane informacje co do rozwoju i przebiegu Pańskich działań w rozpropagowaniu tego tematu.
Pozdrowienia
W.G |
(41) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-28, 01:36 : |
Temat jeszcze żyje i myślę, że pożyje jeszcze trochę.
Warto odwiedzić Żagań. Ładne miasto, przestronne - łatwo zaparkować. Sporo zabytków w niedalekiej odległości, można pospacerować.
Lotnicy i obiekty związane z ucieczką są na obrzeżu miasta przy drodze na Iłową, na południe. Słabo są oznakowane, tj. tunel "Harry" i cmentarz na którym były złożone urny. Bo muzeum widać z drogi. Wszystko po lewej stronie, jadąc na Iłową. Trzeba jechać samochodem, bo z centrum kawałek drogi.
Władze Żagania chcą turystycznie wykorzystać (słusznie) nagłośnioną w świecie ucieczkę. Jak piszą w lokalnej gazecie, to dzięki temu incydentowi wojennemu Żagań jest rozpoznawalny w świecie.
Jak mi powiedział pracownik muzeum, Anglicy traktują sprawę "pięćdziesięciu" jak my Katyń.
I istotnie widać ich obecność. Na pustej obecnie mogile (na byłym cmentarzyku obozowym leży obecnie czterech Amerykanów) są złożone papierowe krzyżyki z kokardką, w dużej ilości.
Żeby zobaczyć zdjęcia wszystkich pięćdziesięciu wystarczy wejść na stronę muzeum, a tam kliknąć link Stalag Luft III - www. b24.net
.. |
(40) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-16, 22:59 : |
Jelenia Góra odegrała niechlubną rolę (po Zgorzelcu) w sprawie "50 z Żagania" .
Tu rozegrała się znacząca część dramatu.
Pierwszego mordu dokonano właśnie na oficerach polskich Antonim Kiewnarskim i Kazimierzu Pawluku pod Jelenią Górą na drodze do Zgorzelca w okolicy Siedlęcina późnym popołudniem.
Ponieważ to był pierwszy mord, na pewno był komentowany w środowisku funkcjonariuszy Gestapo. Dużo na ten temat wiedział Wilhelm Scharpwinkel - szef wrocławskiego Gestapo, więziony w Moskwie. Właściwie to IPN powinien zapytać, czy też spowodować przejrzenie jego akt.
.. |
(39) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-12, 03:26 : |
Ten wątek przypomina grę w chińczyka. Mijają dni i nic, nagle "szóstka" - idziesz do przodu.
Dziękuję Panu Ireneuszowi za link.
Właśnie miałem szukać tego muzeum, bo się tam wybiorę może w tym, może w przyszłym tygodniu. Z tekstu zamieszczonego w portalu muzeum wynika, że Mondschein dotarł do Siedlęcina z dużą grupą. Że siedzieli w Jeleniej Górze w areszcie. Brakowało mi tej informacji.
W dokumencie ZSRR 413 U.K. 48 (przytoczonym już wcześniej) przedstawiono:
"pkt 4 Ostatnie wiadomości o zmarłych przekazane przez kolegów, którzy przeżyli tragedię, są następujące:
Flt-Lt Wernham, Kiewnarski, Pawluk i P.O. Skanziklas.
W dniu 26 marca 1944 r. lub koło tej daty powyżsi oficerowie byli przesłuchiwani przez policję w Jeleniej Górze i odprowadzeni do więzienia cywilnego tamże. Rano dnia 29 marca Pawluk i Kiewnarski zostali wywiezieni, nieco później tego samego dnia zostali wywiezieni Skanziklas i Wernham... Od tego czasu nie widziano ich. Dostarczone później do stalagu urny z ich nazwiskami nosiły datę 30 marca 1944. "
Datę ich śmierci należy przyjąć 29 marzec. Taka była rutyna grupy Luxa. Przekazano zwłoki do skremowania po południu i skremowano następnego dnia.
Zastanawiałem się kto mógłby być świadkiem, skoro wszystkich ujętych w Jeleniej Górze zamordowano. Tymczasem tutaj było więzionych więcej zbiegów.
Przy okazji - w portalu muzeum w spisie zbiegów wytłuszczono nazwiska zamordowanych, lecz pominięto Kanadyjczyka Wernhama, należy to skorygować.
.. |
(38) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-11, 21:10 : |
Panie Lechu - gratuluję konsekwencji i życzę powodzenia w dalszych zabiegach. Zachęcam także, o ile nie miał jeszcze Pan okazji, do odwiedzenia Muzeum Martyrologii Alianckich Jeńców Wojennych w Żaganiu. Choćby wirtualnie. Poniżej link do stron muzeum z ciekawymi artykułami www.muzeum.eline2.serwery.pl/index.php?id=15&lng=pl
Muzeum posiada także własne archiwum (w nim m.in. protokół procesu przed Brytyjskim Trybunałem Wojskowym w Hamburgu w 1947 r.
- Anton Gill: „Wielka ucieczka” – Warszawa 2003.
- Tadeusz Sojka: „Sagan Befehl – fakty i dokumenty” – Zielona Góra 1986.
- Rajmund Szubański: „Pięćdziesięciu z Żagania” – Warszawa 1987.
|
(37) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-11, 12:50 : |
''Pojde do miejscowych politykow''
Panie Lechu, z tym to bym poczekal do nastepnych wyborow. Podczas kampanii obiecaja Panu wszystko. Wlacznie z Panskim artykulem po chinsku w amerykanskiej gazecie:)
Brak teraz mody na polskie tematy. Historia tez musi sie oplacac...niestety. |
(36) Re: Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków z dnia 2008-05-11, 02:22 : |
No i jestem w kropce - minął kolejny piątek.
Czekałem cierpliwie, okazuje się bezskutecznie. Rozmowy ze mną były tylko kpiną, puszczaniem mnie w mgłę? Nie mogę tego zrozumieć.
Dostaje, zdawałoby się polska gazeta - fakt postkomunistyczna - gotowy materiał (możliwe, że nieprofesjonalny). Wielu uważa, że nośny, wzbudzający zainteresowanie temat. Mogą go sobie dopracować. Moje nazwisko opuścić - nie podpisywałem się nawet, podałem dane i telefon w razie zapytań.
Powiedział mi redaktor "skierowany", że mają inny temat też historyczny. Nie chce mi się nawet czytać, bo...
W poprzednim tygodniu napisali całą stronę o hodowcy koni, które śmierdzą sąsiadce i urzędy nic nie mogą, bo hodowla legalna (na wsi po prostu hoduje się zwierzęta). Może to znajoma którejś z pań pracującej w redakcji?
To jest Polska właśnie.
Pójdę do miejscowych polityków. Nie chciałem z poświęcenia lotników robić jakiejś kampanii. Chciałem i chcę nadal zainteresować miejscową "entelegencję" archiwistów, szperaczy, zainteresowanych historią regionu maksymalnym wyjaśnieniem wypadków z 44 roku. Postawą , motywacją, biografią ofiar i oprawców. Zwłaszcza, że ucieczka żagańska jest już znana w szerszym świecie, w odróżnieniu od ucieczki z Doessel.
Dowodem na to, że moje rozumowanie nie jest całkiem bez sensu, jest zainteresowanie filmem dokumentalnym o żyjącym uciekinierze z Oświęcimia.
..
|
znalezionych: 135, strona 10 z 14 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |