Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego (2008-02-10,07:17)

Jestem mieszkańcem małego miasteczka Sokołów Małopolski ok 24 km od Rzeszowa ( woj . podkarpackie ). Pasjonuje się historią a głównie lotnictwem . Od czasu do czasu psuje historyczne artykuły do miejscowego miesięcznika . Luftwaffe nie jest moją mocną stroną więc zwracam się z prośbą o pomoc do użytkowników tego forum. Sokołów był bombardowany w dniach 26-29 lipca czasami po kilka razy dziennie. Samoloty zrzucały kilka bomb , a następnie ostrzeliwały ludność która uciekała z palących się domów . Porozmawiałem jeszcze z żyjącym świadkiem nalotów . Z jego relacji wynika , że te samoloty miały stałe podwozie i przy bombardowaniu i "strasznie wyły" . Wniosek nasuwa się sam musiały to być Stukasy. Zresztą nie wykluczam że to mogły być inne samoloty wiadomo , że Niemcy w tym okresie wojny nie mieli dużej ilości samolotów jednego typu więc w nalocie mogły uczestniczyć różne rodzaje . Od tego Pana dowiedziałem się również , że samoloty przylatywały z zachodu czyli od strony Mielca. I tu pytanie do was . Czy ktoś z was nie wie jaki dywizjon Luftwaffe stacjonował    
w okolicy Mielca lub Rzeszowa w tym czasie .    
Byłbym wdzięczny za pomoc!    

pozdrawiam Dominik Dec
Dominik Dec Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 5, strona 1 z 1

(5) Re: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego z dnia 2008-02-10, 07:17 :
Dziękuję za odpowiedź! Na pewno coś jeszcze poszukam na ten temat , ale ważne że już coś jest !
DecoDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4) Re: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego z dnia 2008-01-26, 21:15 :

Witam,     

jeżeli ze stałym podwoziem to mogły to być Ju-87 z np.: III./SG 2, 10(Pz)/SG 2 które w tym okresie stacjonowały w Mielcu.    

W.G    

W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(3) Re: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego z dnia 2008-01-17, 13:47 :
Bombardowanie było w 1944 .
Dominik Dec Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(2) Re: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego z dnia 2008-01-17, 11:25 :

Witam,    

cyt. " Sokołów był bombardowany w dniach 26-29 lipca"    

Przepraszam, którego roku?    

W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(1) Re: Bombardowanie Sokołowa Małopolskiego z dnia 2008-01-17, 11:00 :