Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 (2014-04-28,08:56) |
Myśl o założeniu takiego tematu nurtowała mnie już od dłuższego czasu. Niejako dla przeciwwagi dla tematu „Nieustający konkurs bez nagród …ale z satysfakcją” gdzie uczestnicy forum dopisują historię do zdjęć polskich samolotów zestrzelonych w wojnie obronnej 1939 roku postanowiłem założyć podobny temat ale dla strony naszych przeciwników. Tak, tak, lotnictwo niemieckie również traciło swoje samoloty w tej walce.
Będę w tym temacie wstawiał (w miarę wolnego czasu i możliwości) zdjęcia, które można z dużym prawdopodobieństwem przypisać do okresu walk wrześniowych. Wbrew pozorom ukazuje się ich dość dużo, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na wędrówki po ebay i innych stronach internetowych.
Ostateczna decyzja nastąpiła po przeczytanym poście trochę niżej „Kto popsuł niemiaszkom samolocik” i dość sprawnie przeprowadzonej identyfikacji tamtego Me-109.
Nie będę tu odkrywał Ameryki stwierdzając, że liczę na aktywność uczestniczącego w niektórych dyskusjach z pogranicza zmagań niemiecko – polskich – Pana Mariusa Emmerlinga i innych znawców tematyki Luftwaffe.
Być może, jak w przypadku „Nieustającego konkursu … „ uda się dopisać historię do tych zdjęć.
Mam nadzieję, że Pan „gretza” nie pogniewa się za wykorzystanie tytułu do tej zabawy.
|
znalezionych: 663, strona 9 z 67 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
(583) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-16, 15:25 : |
Sprawa samolotu z Ogrodzieńca: (posty 567, 570 - 578).
Właśnie byłem u teścia na rozmowie. Wg niego wrak na mapie z postu 571 leżał przed szczytem pagórka na południowy-wschód od Ogrodzieńca, pomiędzy drogą na Ryczów a polną drogą na przysiółek Śrubarnia (poza mapą), w rozwidleniu, do którego wówczas dochodziła od Ogrodzieńca brukowana czy kamienista droga na Ryczów, która właśnie tam się kończyła. Patrząc od lewego dolnego rogu załączonej mapki jest to dokładnie 12 cm w prawo (na wschód) i jakieś 7,5 cm w górę (na północ). Myślę, że w kwestii odczytania tej mapy możemy zaufać byłemu oficerowi WOP.
Dodał jeszcze, że starsi nazywali ten samolot bombowcem i powtórzył, że miał to być jeden z trzech, które Niemcy stracili, zanim do Ogrodzieńca doszły wojska niemieckie.
Pokazałem mu również zdjęcia z postów 27, 94, 577 oraz 361. Niestety nie był w stanie określić, czy samolot miał kabinę jak ten z Siewierza (?) czy w miejscu kabiny było tylko pogięte żelastwo (jak w fot. z postu 361). Po tylu latach zapamiętał wyraźnie tylko, że było widoczne skrzydło. Sam nie wie, jak się tam znalazł. Pamięta, że był w towarzystwie dwóch wujków i jakiegoś kolegi. Prawdopodobnie wracali w niedzielę z kościoła w Ogrodzieńcu, ale raczej nie 3 września, może 10 albo jeszcze później.
Walkę krótko obserwowali z pastwiska w Ryczowie, u stóp wapiennej skały zwanej Grochowcem. Miała się odbywać pomiędzy Ryczowem a Ogrodzieńcem, czyli dla nich w kierunku północno-zachodnim.
Mam nadzieję, że w czymś z teściem pomogliśmy. Czekamy oczywiście na ciąg dalszy.
Pozdrawiamy z Cieszyna.
Powodzenia! |
(582) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-13, 21:55 : |
Oraz w szerszym ujęciu
 |
(581) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-13, 21:41 : |
I tak jakby z drugiej strony
 |
(580) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-13, 21:40 : |
Ciąg dalszy Stuka
 |
(579) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-13, 21:39 : |
Co to sytuacja i przez kogo spowodowana ?  |
(578) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-12, 10:13 : |
Witam,
Jung, dziękuję za zdjęcie. Grzegorzowi za sprostowania.
Wiesiek
|
(577) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-11, 22:35 : |
Cytat: A mógłbyś je nam zaprezentować?
Proszę, w duecie z już znaną fotką ( 27) bo okoliczności te same.
Pozdrawiam,
MJU  |
(576) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-11, 21:47 : |
Cytat: Sądzę, że mieli jednak na myśli te drugie Gołuchowice (na północy), chociaż Ogrodzieniec rzeczywiście leży jakieś 20 km od Gołuchowic (tych obok Siewierza), tylko że dokładnie na zachód.
Przepraszam, pomyłka: Ogrodzieniec leży od tych Gołuchowic dokładnie na wschód. |
(575) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-11, 21:43 : |
Witam ponownie. Coś jednak jest na rzeczy. M. Emmerling podaje (s. 74), że "drugiego /po samolocie Lt. von Kalckkreutha, który powrócił do bazy uszkodzony w starciu w rejonie Łaz z ppor. Nowakiem i plut. Flankiem/ Heinkla, czyli samolot Uffz. Pfeiffera, zestrzelili wspólnie nad Okradzionowem ppor. Franciszek Kozłowski (122. EM) i kpr. Jan Kremski".
Okradzionów leży jakieś 18 km na południowy-zachód od Ogrodzieńca.
Z kolei wg relacji lotników z załogi Pfeiffera (Ogefr. Kania i Gefr. Dymek), którym po kilku dniach udało się przedostać do niemieckich oddziałów: "samo lądowanie przebiegło gładko, a nastąpiło mniej więcej 20 km na południe od wsi Gołuchowice koło Siewierza".
Sądzę, że mieli jednak na myśli te drugie Gołuchowice (na północy), chociaż Ogrodzieniec rzeczywiście leży jakieś 20 km od Gołuchowic (tych obok Siewierza), tylko że dokładnie na zachód.
Jakby tego było mało, na tej samej str. 74 Marius, opisując działania II/KG 4, podaje: "W godz. 09.05 - 11.10 8 He 111P z 5. Staffel operowało w rejonie Łazy - Kraków - Chrzanów. Załogi te meldowały o rozbitym Heinklu 3 km na południowy zachód od Siewierza ".
Rozmawiałem właśnie telefonicznie z teściem. Będzie u mnie prawdopodobnie w sobotę, więc pokażę mu wcześniej wspomniane zdjęcia rozbitych Heinkli oraz oczywiście przedwojenną mapkę Ogrodzieńca.
I jeszcze co do tych dwóch innych samolotów, straconych przez Niemców we wrześniu 1939. Brakuje tam po słowie Ogrodzieńcu przecinka. Zdanie powinno brzmieć tak: "Starsi mówili, że to niemiecki i że oprócz tego w Ogrodzieńcu, Niemcy mieli stracić wcześniej jeszcze dwa inne. Reczywiście były - później - takie rozmowy. Teść nie wie, gdzie to się miało wydarzyć, ale raczej nie w najbliższym rejonie (czyli w nie okolicach Ogrodzieńca, bo coś by o tym wiedział). Być może ktoś miał już wtedy informację o Dornierach z Żurady koło Olkusza, to w sumie tylko jakieś 25 km na południe od Ogrodzieńca.
A może samolot z Ogrodzieńca to nie ten z Siewierza... |
(574) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-11, 21:10 : |
Witam.
Ad. 573 - zdjęcie które zna Jung
A mógłbyś je nam zaprezentować?
Wiesiek |
znalezionych: 663, strona 9 z 67 « - 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |