Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 (2014-04-28,08:56) |
Myśl o założeniu takiego tematu nurtowała mnie już od dłuższego czasu. Niejako dla przeciwwagi dla tematu „Nieustający konkurs bez nagród …ale z satysfakcją” gdzie uczestnicy forum dopisują historię do zdjęć polskich samolotów zestrzelonych w wojnie obronnej 1939 roku postanowiłem założyć podobny temat ale dla strony naszych przeciwników. Tak, tak, lotnictwo niemieckie również traciło swoje samoloty w tej walce.
Będę w tym temacie wstawiał (w miarę wolnego czasu i możliwości) zdjęcia, które można z dużym prawdopodobieństwem przypisać do okresu walk wrześniowych. Wbrew pozorom ukazuje się ich dość dużo, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na wędrówki po ebay i innych stronach internetowych.
Ostateczna decyzja nastąpiła po przeczytanym poście trochę niżej „Kto popsuł niemiaszkom samolocik” i dość sprawnie przeprowadzonej identyfikacji tamtego Me-109.
Nie będę tu odkrywał Ameryki stwierdzając, że liczę na aktywność uczestniczącego w niektórych dyskusjach z pogranicza zmagań niemiecko – polskich – Pana Mariusa Emmerlinga i innych znawców tematyki Luftwaffe.
Być może, jak w przypadku „Nieustającego konkursu … „ uda się dopisać historię do tych zdjęć.
Mam nadzieję, że Pan „gretza” nie pogniewa się za wykorzystanie tytułu do tej zabawy.
|
znalezionych: 663, strona 4 z 67 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
(633) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-11-14, 09:36 : |
|
(632) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-08-27, 10:51 : |
Jakiś czas temu w wątku "Nieustający konkurs..." pojawił się temat albumu fotograficznego lotników Luftwaffe, zakupionego przez UM w Świdniku. Pod poniższym adresem prezentuję pierwszą część fotografii:
www.historia.swidnik.net/image/tid/1043 |
(631) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-08-06, 14:02 : |
Ad. 627
Cytat: Okolice te okazały się bardzo ciekawe ale o tym później, mam za mało danych. Jedno co jest pewne to to, że:
2) niedaleko spadł niemiecki samolot - IX.1939 roku
Dla zainteresowanych podam, że sprawa nie jest wcale taka prosta jakby się wydawało. W okolicach Dęblina w różnych okresach czasowych spadło kilka samolotów niemieckich. Nawiązałem kontakt z grupą poszukiwaczy która może pomóc technicznie w szukaniu i ewentualnym zidentyfikowaniu typu samolotu. Myślę też o kontakcie z doktorem A. Przedpełskim do którego otrzymałem namiar, co z tego wyjdzie zobaczymy. Sprawa z uwagi na odległość czasową bardzo ciężka pomimo relacji osób - już nielicznych - zamieszkujących te tereny.
Wiesiek |
(630) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-08-02, 06:47 : |
Czy ktoś z Państwa dysponuje zdjęciem kpr. Tadeusza Arabskiego? |
(629) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-07-29, 12:36 : |
Odnośnie tematu Gołuchowic: w dniu 3 września 1939 r. we wsi Niegowonice lądował P-11 c, za sterami którego siedział kpr. Tadeusz Arabski. Mieszkają tu jeszcze świadkowie, którzy mogą to potwierdzić. Samolot lądował tu z powodu braku paliwa. Po kilku godzinach nadleciał inny samolot (prawdopodobnie RWD-8) i po zatankowaniu P-11c , obie maszyny odleciały w kierunku Krakowa.
Czy więc Arabski jest właśnie tym pilotem, który „ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK” spod Gołchowic?
|
(628) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-07-17, 21:06 : |
c.d
Piotr któremu babcia opowiadała o leżącym samolocie czy jest możliwość kontaktu z Tobą ?
Wiesiek |
(627) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-07-17, 21:03 : |
Witam Kolegów serdecznie.
Wróciłem właśnie z Dęblina na kilka kilka dni do Dąbrowy Górniczej aby nacieszyć się nowościami na Myśliwcach. Włóczyłem się od okolic położonych blisko Dęblina aż po Stoczek /k. Czemiernik.
Co do okolic Dęblina to potwierdzam informację, że:
1) Julian Kowalski urodził się w Nagórniku /k. Dęblina - przed wojną jak i obecnie pow. Sieciechów. Potwierdziła to mieszkająca w Nagórniku do dzisiaj Rodzina.
Okolice te okazały się bardzo ciekawe ale o tym później, mam za mało danych. Jedno co jest pewne to to, że:
2) niedaleko spadł niemiecki samolot - IX.1939 roku
3) jak i to, że odnalazłem rodzinę Władysława Wieraszki z Borku który latał w 305 DB.
Wiesiek |
(626) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-07-11, 18:34 : |
Ten samolot leżał u mnie na polu. Tak zawsze opowiadała mi babcia i dziadek |
(625) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-07-11, 18:34 : |
Ten samolot leżał u mnie na polu. Tak zawsze opowiadała mi babcia i dziadek |
(624) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-05-10, 23:13 : |
C.d Ad. He 111 P 5J+GH zestrzelony w okolicach Siewierza, Łaz czy Zawiercia - jak kto woli. Lądowanie na polach miejscowości Gołuchowice, pow. Będzin.
A podchodził do lądowania mniej więcej z tego kierunku
 |
znalezionych: 663, strona 4 z 67 « - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |