Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 (2014-04-28,08:56) |
Myśl o założeniu takiego tematu nurtowała mnie już od dłuższego czasu. Niejako dla przeciwwagi dla tematu „Nieustający konkurs bez nagród …ale z satysfakcją” gdzie uczestnicy forum dopisują historię do zdjęć polskich samolotów zestrzelonych w wojnie obronnej 1939 roku postanowiłem założyć podobny temat ale dla strony naszych przeciwników. Tak, tak, lotnictwo niemieckie również traciło swoje samoloty w tej walce.
Będę w tym temacie wstawiał (w miarę wolnego czasu i możliwości) zdjęcia, które można z dużym prawdopodobieństwem przypisać do okresu walk wrześniowych. Wbrew pozorom ukazuje się ich dość dużo, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na wędrówki po ebay i innych stronach internetowych.
Ostateczna decyzja nastąpiła po przeczytanym poście trochę niżej „Kto popsuł niemiaszkom samolocik” i dość sprawnie przeprowadzonej identyfikacji tamtego Me-109.
Nie będę tu odkrywał Ameryki stwierdzając, że liczę na aktywność uczestniczącego w niektórych dyskusjach z pogranicza zmagań niemiecko – polskich – Pana Mariusa Emmerlinga i innych znawców tematyki Luftwaffe.
Być może, jak w przypadku „Nieustającego konkursu … „ uda się dopisać historię do tych zdjęć.
Mam nadzieję, że Pan „gretza” nie pogniewa się za wykorzystanie tytułu do tej zabawy.
|
znalezionych: 663, strona 10 z 67 « - 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 - » |
(573) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-11, 00:20 : |
Cytat: Jeżeli chodzi o He 111P 5J+GH ( zdj. 27, 94) to z uwagi na bardzo skromny widok otoczenia można by się zastanawiać.
Znam fotkę z - najwidoczniej - jakąś kompanią honorową przed wrakiem tej maszyny opisaną "Fliegergrab Sieverz" więc moim zdaniem to jednak nie ten spod Ogrodzieńca/Podzamcza.
Pozdrawiam, |
(572) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 22:20 : |
c.d
Cytat: Starsi mówili, że to niemiecki i że oprócz tego w Ogrodzieńcu Niemcy mieli stracić wcześniej jeszcze dwa inne.
Jeżeli chodzi o He 111P 5J+GH ( zdj. 27, 94) to z uwagi na bardzo skromny widok otoczenia można by się zastanawiać. Natomiast He 111P 5J+?? ( zdj. 287, 361) z widocznym krajobrazem można by zakwalifikować do okolic Ogrodzieńca. Ale to podobno ofiara III/6 Dyonu z 4.IX.
Wiesiek |
(571) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 21:42 : |
A teraz okolice Ogrodzieńca z lat trzydziestych, popatrzmy co zmieniło się w zadrzewieniu okolic tej miejscowości. Czyżby młody las na płd.-wsch. od Ogrodzieńca, tzn. w kierunku na Ryczów ?
 |
(570) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 21:35 : |
Witaj 308_MiGol
Ad. 567 - He 111 spod Gołuchowic.
Powiem tylko tyle, że mnie zaskoczyłeś. Okolice te zjeździłem wzdłuż, wszerz i w poprzek. Wprawdzie szukałem śladów bez skutecznie jak na razie w okolicach Siewierza. W świetle tego co uzyskałeś od teścia to Gołuchowice te czy te obok Pradeł to w zasadzie nic nie znacząca wiadomość. Chyba, że walka rozpoczęła się nad którymiś z nich i przeniosła się pod Ogrodzieniec-Podzamcze. Możliwe też, że leciały od strony Olkusza i stąd ten przelot nad Ryczowem. Popatrzmy jak to wygląda na mapie którą pozwoliłem sobie "wyprodukować".
 |
(569) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 19:37 : |
Cytat: Dariusz Kulesza
Czy ogólnie rzecz biorąc można ustalić ilość udokumentowanych strat [ w postaci fotografii ] LW ?
Jedną z prób (może niedoskonałą) jest właśnie ten temat. Być może za kilka lat uda się zebrać zdjęcia większości zestrzelonych / uszkodzonych / utraconych w inny sposób samolotów Luftwaffe w wojnie obronnej 1939 roku w Polsce. Od nas samych zależy, na ile ta próba będzie udana.
|
(568) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 17:38 : |
Czy ogólnie rzecz biorąc można ustalić ilość udokumentowanych strat [ w postaci fotografii ] LW ? |
(567) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2010-01-10, 17:03 : |
Witam.
Chciałbym skorygować dane nt. miejsca zestrzelenia przez krakowski III/2 Dyon 03.09.1939 r. He-111P 5J+GH, WNr 1575, załoga Uffz. Waltera Pfeiffera, pilot Gefr. Walter Dymek, I/KG 4.
M.Emmerling w t. 2 „Luftwaffe nad Polską. Kampflieger” podaje (s. 70): „Bombowiec wylądował na brzuchu koło Zawiercia, na południe od Gołuchowic (niedaleko Siewierza)”. Moim zdaniem wspomniane Gołuchowice , to nie te położone o kilka kilometrów na południowy-wschód od Siewierza (powiat będziński), lecz Gołuchowice leżące kilkanaście kilometrów na północny-wschód od Zawiercia (powiat zawierciański, gmina Kroczyce). Heinkel lądował przymusowo kilkanaście kilometrów na południe od tych właśnie Gołuchowic, dokładnie w Ogrodzieńcu, jakieś 1-1,5 km od ruin zamku, czyli jakieś 7 km od Zawiercia i 20 km od Siewierza.
Oto relacja mieszkańca pobliskiego Ryczowa (prywatnie mojego teścia), urodzonego w 1929 roku:
"Pamiętam przelot samolotów od zachodu, z północy, na południe, w kierunku na Kraków. To było pierwszego września. Nie przebywałem wtedy w Ryczowie, tylko w sąsiednim Żelazku u ciotki, która miała chore dziecko. Dziecko całą noc płakało, więc wczesnym rankiem byłem już na nogach i wyszedłem przed dom. Wtedy właśnie zobaczyłem te samoloty. Pogoda był bardzo ładna, bez mgieł.
Dwa dni później przebywałem już w Ryczowie, z kolegami paśliśmy krowy na polach. Nagle nad naszymi głowami zaczęły ryczeć samoloty. Było słychać strzały, samoloty nie strzelały w kierunku ziemi, tylko do siebie. Szybko uciekliśmy z tego pola.
Poszliśmy później do Ogrodzieńca, żeby zobaczyć duży samolot, który tam w polu wylądował. To była kupa żelaza, skrzydła, kadłub i pamiętam, że miał czarne krzyże. Starsi mówili, że to niemiecki i że oprócz tego w Ogrodzieńcu Niemcy mieli stracić wcześniej jeszcze dwa inne. Samolot lądował na polu, obok którego dzisiaj rośnie las, lekko pod górę. Wtedy to było czyste, w miarę równe pole. Najbliższy las był wtedy jakiś kilometr dalej. Na temat lotników z tego samolotu nic mi nie wiadomo”.
Tyle świadek. Pozdrawiam |
(566) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2009-12-30, 12:51 : |
Oto samolot o którym mowa w p. 565
 |
(565) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2009-12-30, 12:48 : |
Witam.
Zidentyfikowany jako RWD-14 Czapla po wstawieniu na "Nieustającym..." i zwróceniu uwagi, że to Hs 126 - przypomnę, że spod Łobodna z oznaczeniem 4E+JM z 4(H)/13 - wraca na swoje należne miejsce.
Te małe zdjęcia dopiero po wstawieniu i "rozciągnięciu" są bardziej czytelne.
Wiesiek |
(564) Re: "KTO ZEPSUŁ NIEMIASZKOM SAMOLOCIK" czyli LUFTWAFFE WE WRZEŚNIU 1939 z dnia 2009-12-30, 09:01 : |
Cytat: Łeb jakowegoś lwa ?
Tak, dokładnie. To głowa lwa z wysuniętym jęzorem - godło 3./ZG 1. |
znalezionych: 663, strona 10 z 67 « - 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |