ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: F/O Janusz Zbyszyński (2014-07-22,11:58)

Halo Forumowicze    

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej od Was na temat lotnika F/O Janusza Zbyszyńskiego    
ze 178 SDS, który zaginął w misji samolotu Liberator B Mk.III BZ891 19.11.1943 w ok. wyspy     
Krety.    
Liberator B-24-D-15-CF 42-63932, RAF Liberator B Mk.III nr. BZ891, ozn. (?)    
Załoga : G.S. Hall, R.J.S Wootton, J. Wright, A.F. Smith, J. McMorland, T.E. Hooper, J. Zbysziński (PL),     
I. Beran (YU).
A A WlodarczykDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 12, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

(12) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-22, 11:58 :
wiemy tez iz we Francji byl i prawdopodobnie mial kobiete z ktora mial corke(rozwiedziony nie byl w Polsce mial zone i syna). Odette wysylala kartki pocztowe do Janusza Zbyszynskiego na adres w Warszawie. Czy moglabym prosic o link do takiej informacji.Dziekuje    
agnieszka Zbyszynska[85.158.138.19]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(11) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-09, 14:42 :
Właśnie dzisiaj mój mąz z nami odwiedził grób swojego dziadka Janusza Zbyszyńskiego,Który zgináł na Krecie.
Agnieszka Zbyszyńska[213.158.216.94]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(10) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-09, 13:57 :
A tu cytaty z kroniki Takoradi:    

Dnia 14 października przybył do nas F/O Zbyszyński, oficer techniczny – bardzo solidny człowiek i dobry oficer – toteż dnia 26 października wysłaliśmy go do najlepszego M.U. (103) w Aboukir.    
(...)    
Dnia 19 listopada wpadł na trzy dni F/O Zbyszyński, przywożąc bardzo dobry raport z działalności M.U. – toteż poddałem myśl Zbyszyńskiemu, by go wysłać na front do dyonu 112, by mieć raport bardzo ciekawy z pracy dyonu w walce ruchomej. Wódz przyjął sugestje, Anglicy też na to się zgodzą. Poza tem Zbyszyński zaproponował, by ściągnąć 200 mechaników z Armji, a on obiecuje w 2-3 miesiące ich wyszkolić w pracach M.U.    
(...)    
Dnia 28 listopada wrócił Zbyszyński oficer techniczny z Aboukir, gdyż wysyłamy go na front do 112 Squadronu – by mieć raport z pracy dywizjonu w wojnie ruchomej, gdyż Zbyszyński przywiózł doskonały raport z stacji reparacyjnej i chce pracować szczerze dla dobra służby, nie bojąc się trudów.    
Praca jego jest dla nas szczególniej cenna, gdyż drugi oficer techniczny F/O Christian – ciężko zachorował, krótko po swoim tu przybyciu i 30 listopada wyjechał okrętami szpitalnymi do Afryki Płd. na leczenie, poczem pojedzie do Anglji.    
(...)    
Dnia 4 grudnia odjechał do 112 Squadronu F/O Zbyszyński. Celem naszym jest, by zebrał materjał na raport z pracy dyonu w walce ruchomej – będzie to wspaniały przyczynek dorobku polskiego w Afryce, a znając Zbyszyńskiego doskonale i sumiennie to opracuje.    
(...)    
Dnia 28 stycznia wrócił ze 112 Squadronu por. Zbyszyński celem objęcia oficera technicznego W Heliopolis w szkole junaków – odbył epiczną drogę samochodem aż do Trypolis – mina wybuchła pod samochodem. Jest to dzielny człowiek i dobry technik.    

i jeszcze wiele, wiele innych...    

Gretza[178.42.63.252]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(9) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-09, 13:45 :
W mojej ulubionej ankiecie afrykańskiej deklaruje się jako rozwiedziony i podaje adres kontaktowy w Lyon-Bron we Francji Mdme Odette Bidantt Maison Retraitte Oullime (?)
Gretza[178.42.63.252]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(8) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-09, 10:23 :
Mój mąz to wnuk Janusz Zbyszyskiego,nie prawnuk jak pisałam powyżej . Oficer Janusz Zbyszyński to pradziadek naszej córeczki.    
Przepraszam za powyższy błád.
Agnieszka zbyszyńska[213.158.216.22]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(7) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2014-07-08, 22:19 :
Jestem żona Janusza Zbyszyńskiego,prawnuka Janusza Zbyszyńskiego oficera,który zginął podczas II wojny światowej na Krecie -:) Ciekawa historia tego pradziadka -:)
Agnieszka Zbyszyńska[213.158.217.11]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(6) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2013-12-12, 17:04 :
Witajcie,    

Poszukuję informacji an temat lotnika Janusza Zbyszyńskiego. Interesuje mnie wszelka dokumentacja związana z tym polskim bohaterem. Czy ktokolwiek mógłby mi pomóc uzyskac więcej informacji an temat Pana Janusza? Chodzi mi na przykład o adres pod którym był zameldowany, albo jakieś dane dotyczące jego rodziny. Będę bardzo wdzięczny,     

Pozdrawiam    

Filip Polaszek
Filip Polaszek[159.205.218.53]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(5) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2007-12-11, 19:24 :

Przepraszam, że w tym miejscu i nie na temat ale juz mnie cholera bierze.    
Dodałem wcześniejszy post bez problemu tzn. za pierwszym razem odczytałem kod z bipmapki i     
poszło bez nikaki. Zaraz po przesłaniu był jeden, teraz widzę, że jest zdublowany.    
Jak zauważyłem przytrafia mi się to dość często. Myślałem, że jest to winą dwu, trzykrotnej     
próby dopisania postu spowodowanej złym odczytaniem kodu ale wychodzi, że nie. Może ktoś mi    
podpowie co z tym złośliwym przedmiotem zrobić.
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2007-12-11, 19:24 :

Przepraszam, że w tym miejscu i nie na temat ale juz mnie cholera bierze.    
Dodałem wcześniejszy post bez problemu tzn. za pierwszym razem odczytałem kod z bipmapki i     
poszło bez nikaki. Zaraz po przesłaniu był jeden, teraz widzę, że jest zdublowany.    
Jak zauważyłem przytrafia mi się to dość często. Myślałem, że jest to winą dwu, trzykrotnej     
próby dopisania postu spowodowanej złym odczytaniem kodu ale wychodzi, że nie. Może ktoś mi    
podpowie co z tym złośliwym przedmiotem zrobić.
(3) Re: F/O Janusz Zbyszyński z dnia 2007-12-10, 16:21 :

Witam.    

W imieniu swoim i chyba innych dziękuję. Tyle materiału nie ma nawet u pana Płoszajskiego w notach biograficznych omawianej na tym forum książce "Technicy lotnictwa polskiego..."

znalezionych: 12, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców