Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Frampol 13.09.1939. (2009-12-18,08:19)

W temacie Łukasza Łydżby " Pierwszy zestrzał III/3 Dyonu i 9 puł.ułanów - 1.09.39" zamieściłem nadzieję, że ciągle szukający historycznej prawdy Marius Emmerling wyjaśni nam w drugim wydaniu Kampfflieger co się wydarzyło 13.IX.39 r we Frampolu. Poniżej dokładny tekst:    

Witaj Marius.     
Zarzucasz Frankowi konserwatyzm i piszesz, że Ty ciągle szukasz. Mam nadzieję, że w drugim wydaniu Kampfflieger rozwiniesz temat " chlubnej" działalności I./KG77 między godziną 11.40 a 13.45 i dowiemy się jakie to ważne cele wojskowe zbombardowano we Frampolu w południe 13 września.     
Pamiętaj, że kij ma dwa końce. My też szukamy.     
Zainteresowanych odsyłam do programu TV Polska Histora aud. " Było nie minęło".     

Witam Wieslawie,     
zapewne jestes pod wrazeniem pewnego programu telewizyjnego, widzialem jego urywki. I niezle sie usmialem. Tajemnicze znaki na niemieckich fotografiach, eksperyment, itp. szukanie sensacji. Zobacz sobie gdzie przebiegala linia frontu w tym dniu i kiedy miasto zostalo zajete przez Wehrmacht. Moze sam znajdziesz odpowiedz.     
Najlepiej otworz nowy temat. Moze ktos przedlozy konkretne dowody, to je wspolnie przeanalizujemy.     
Pozdrawiam,
W.G  

znalezionych: 136, strona 6 z 14
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

(86) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 13:10 :
"W naszych szkołach nauczyciele karmią dzieci takimi bzdurnymi, zakłamanymi historyjkami. "    

To na co czekasz Bolek?    

"Za tym pustym stepem miasto jest ogroooomne"....
Armagedonius Recycling

(85) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 13:06 :
Koledzy pewnie znają zagadnienie jak to jankescy sztabowcy kombinowali z podpałką miast japońskich.    

Tam tez mieliśmy do czynienia z minimalnym wkładem własnym....
Dariusz Kulesza  
(84) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 12:59 :
Emmerling    

1> Nie wolno traktować żadnych dokumentów wojskowych w 100% jako pełną prawdę.    
Jedynie jako jedną ze składowych danego zdarzenia ! Należy zawsze pamiętać o m.inn. tajemnicy wojskowej , oraz o możliwych formach rozkazów USTNYCH , o których to nie musimy mieć jakichkolwiek adnotacji służbowych.    
2> Nawet zakładając że owe tylko trzy maszyny zrzuciły bomby na w.w. nie jesteśmy w stanie udowodnić tego że :    

a> szkody powstałe po bombardowaniu wynikały z warunków atmosferycznych [ silny wiatr ]    
b> ====== wynikały z formy i typu zabudowań    
c> ====== wynikały z innych aspektów    
d> ====== znając kierunek wiatru , można specyficznie ulokować bomby !Na zasadzie minimum wkładu a maksimum nakładu !    

3> Fakt jest taki że Frampol został zbombardowany , widać to na zdjęciach , które M.E. stara się podważać , nie wiem czy ma coś z oczami czy innymi częściami ciała.    

4> Zaczęło się od Guerniki.... tam też wiatr zrobił co zrobił ?    

Dariusz Kulesza  
(83) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 12:56 :
Cytat:
Ciekaw jestem, czy Was też to śmieszy, bo mnie prawdę mówiąc nie bardzo.

Tak, ma Pan rację. Mnie to też nie śmieszy. W naszych szkołach nauczyciele karmią dzieci takimi bzdurnymi, zakłamanymi historyjkami. Potem wyrastają z nich tacy ... , jak Pan.    
Daruję sobie pewnego słówka, bo pański poziom mi po prostu nie odpowiada. Szukaj Pan sobie rówieśników gdzieś indziej.    
Bolek  
(82) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 12:43 :
"1.Jeden klucz z I/77 mógł coś zrzucić na Frampol. Uwaga!! Jeden klucz = 3 samoloty!     

2.Dwie bomby zrzucone przez I/55 uderzyly w miasto/drogę. Prawdopodobnie chodzi tutaj też o klucz bombowców.     

Gdzie jest ten eksperymentalny nalot Luftwaffe na miasto Frampol ???????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!     
Bolek"    

Podaję prawidłową kolejność:    

1.Nauczyć się czytać.    
2.Czytać.    
3.Wyciągać wnioski.    

Postępowanie odwrotne (od 3 do 1) prowadzi do efektów jak wyżej.
Armagedonius Recycling

(81) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 12:32 :
Pierwsze co mnie się nasuwa, choć doprawdy uważam, że dyskutować nie ma o czym:    

Pierwszy post M.E. w naszym temacie pojawił się w sierpniu 2007. Pisze, ze "usmial sie" oglądając program "było nie minęło" o bombardowaniu Frampola. W cytowanym przez P. Kuleszę poście z forum dws.org.pl z roku 2008 (dokładną datę każdy może sprawdzić) z rozbrajającą naiwnością zadaje pytanie: czy istnieją relacje świadków?    
(w programie, który go tak rozśmieszył jest ich kilka).    
Ciekaw jestem, czy Was też to śmieszy, bo mnie prawdę mówiąc nie bardzo.
Armagedonius Recycling

(80) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 12:32 :

1.Jeden klucz z I/77 mógł coś zrzucić na Frampol. Uwaga!! Jeden klucz = 3 samoloty!    

2.Dwie bomby zrzucone przez I/55 uderzyly w miasto/drogę. Prawdopodobnie chodzi tutaj też o klucz bombowców.    

Gdzie jest ten eksperymentalny nalot Luftwaffe na miasto Frampol ???????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!    
Bolek  
(79) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 11:24 :
Pytanie 1: Czy jest to na pewno Frampol?
Dariusz Kulesza  
(78) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 11:23 :
Re: Emmerling a Luftwaffe 1939    
Marius Cz 21 sie, 2008 11:24    

Tak, to chyba ten watek. A wiec:    

13.9.1939;     
I./KG 77:     
godz. 11.40-13.45.     
1.Staffel i 2.Staffel JANOW.     
Klucz prowadzacy i 3.Staffel: JANOW i BILGORAJ.     

godz. 15.50-18.45.     
1.Staffel Kamionka-Strumilowa, Zolkiew.     
godz. 16.05-18.15.     
2.Staffel - ataki na drogi, pojazdy, wojska.     
1.klucz Rudnik-Bilgoraj-Bindka.     
2.klucz Janow-Frampol-Bilgoraj.     
3.klucz Rudnik-Tarnograd-Zamek.     

I./KG 55:     
meldunki mowia o 2 trafieniach bomb (na wojska) we Frampolu, reszta w innych rejonach.     

Meldunki I./KG 77 donosza o pozarach w Janowie i Bilgoraju.     

Wnioski: 13.9.1939 nie bylo zmasowanego ataku bombowego na Frampol.    

W obiegu publicznym znajduje sie fotografia (fotografie?) zniszczonego Frampola.    
Pytanie 1: Czy jest to na pewno Frampol?    
Pytanie 2: Czy istnieja relacje naocznych swiadkow, mieszkancow Frampola?    
Pytanie 3: Czy 2 bomby moga doprowadzic do takich zniszczen w miescie?    

Re: Emmerling a Luftwaffe 1939    
Marius Cz 21 sie, 2008 10:08    

Domyślam się, że chcesz się podzielić tą wiedzą?    

Frampol nie interesowal mnie do tej pory az tak bardzo. Ale na pytanie kilku znajomych (m.in. na forum "Mysliwcy") zajrzalem do dokumentow w tej sprawie i cos zacytowalem. Nie chce mi sie teraz tego szukac, jesli ktos to szybko znajdzie, niech wklei to tutaj.    

Moze zaczniemy od tego skad sie w ogole wzielo "bombardowanie Frampola", i do tego "eksperymentalne" ? Prosze oprzec sie na zrodlach.    

Bez komentarza.

Dariusz Kulesza  
(77) Re: Frampol 13.09.1939. z dnia 2009-12-17, 11:04 :
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Armagedonius Recycling

znalezionych: 136, strona 6 z 14
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców