W pogoni za Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Zagadkowa mogila (2023-01-10,22:12) |
Tydzień temu w audycji " Było nie minęło" poruszona była sprawa zagadkowego grobu w miejscowości Matcze nad Bugiem, na płn-wsch. od Hrubieszowa przy drodze 816. Grób z tabliczką Stanisław Jankowski - pilot.
W posiadanej literaturze nie odnalazłem tego nazwiska i imienia. Wg miejscowej ludności nieszczęśnik wylądował na spadochronie już martwy. Działo się to już w końcowej fazie Bitwy Obronnej Wrzesnia 1939.
|
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(15) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2023-01-10, 22:12 : |
Witam.
Cytat: Czy są jakieś procedury dbania o te zabytkowe nagrobki?
Tak, proszę Pana. Trzeba wejść na stronę IPN i pobrać druk do wypełnienia oraz wysłać do nich..
Pozdrawiam
[email protected] |
(14) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2022-11-07, 11:37 : |
|
(13) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2022-08-31, 10:30 : |
Czy są jakieś procedury dbania o te zabytkowe nagrobki?
(12) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2021-02-20, 12:22 : |
|
(11) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2021-02-11, 10:01 : |
Dopiero dziś , dzięki Pani Dorocie Bartoszewicz ponownie wszedłem na tę stronę. Dlatego odpowiadam dopiero teraz:
Szanowna Pani - a o którym Antonim Magierce Pani pisze, bo w 1939 roku w Matczu mieszkało ich aż trzech - Antoni Magierka starszy i jego bratanek Antoni syn Łukasza (rocznik chyba 1924-5?) a także inny nie spokrewniony z nimi Antoni bliższy sąsiad dziadka, który po 1945 roku został jako prawosławny wysiedlony do Sowietów. I to o nim jako prawdopodobnym uczestniku pogrzebania zwłok Jankowskiego pisałem, a on byl starszy od mojego dziadka (dziadek rocznik 1895) i w wojsku, nawet carskim nie służył. To on między innymi jako prawosławny przekazał dziadkowi wiadomość o sprawcach zbrodni - miał krewnych w Korytnicy. Pani zapewne jest kuzynką tych pierwszych Antonich, a ja o nich nie pisałem i czy oni służyli w wojsku i w jakim, nigdy tym się nie interesowałem. A w zasadzie odpowiedź na Pani wpis została już udzielona przez Mateo i W.G - dziękuję koledzy. Pani rada:
"Zanim zaczniesz pisać o kimś to dobrze się zastanów" jest uniwersalna - Jerzy Masłowski |
(10) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2021-02-10, 20:37 : |
Witam Panią.
Pani Doroto, próbowałem się do Pani dodzwonić ale nie wiem z jakich powodów jest to niemożliwe na podany numer.
Wiesław Grudniak |
(9) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2021-02-10, 15:08 : |
Jerzy Masłowski proszę w tej sprawie o kontakt.
692486091
|
(8) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2013-10-02, 10:53 : |
Cytat: Zanim zaczniesz pisać o kimś to dobrze się zastanów.
Szczerze więc radzę:
1. Przeczytaj post
2. Weź oddech
3. Przeczytaj ze zrozumieniem
4. Jak się nie uda zrozumieć, proszę poprosić by ktoś wytłumaczył o co chodziło w poście poprzednikowi.
W poście sprzed kilku lat napisane było, iż Antoni Magierka brał udział w pochówku. Nic więcej. Jasne?
Jeśli Pani dziadek był żołnierzem to być może on przełamał nieśmiertelnik. |
(7) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2013-10-01, 21:04 : |
Witam.
Pani Agnieszko skąd ten wybuch niezadowolenia ? Przede wszystkim dyskusja dotyczy nieznanego lotnika a Pan Jerzy Masłowski pisząc o osobach które uczestniczyły w pochówku napisał "chyba". To, że Pani Ś.P. Dziadek służył w wojsku możliwe, że nie wszystkim jest wiadome. Może Pani napisze coś o tym grobie tego NN lotnika na prywatny mój adres. Wystarczy kliknąć w moje inicjały pod postem.
Wiesiek |
(6) Re: Zagadkowa mogila z dnia 2013-10-01, 19:20 : |
Człowieku tak słabo znasz historię ....Antoni Magierka to mój ŚP dziadek i był Żołnierzem walczył za Polskę . Był wielkim przeciwnikiem komunistów . Za co potem siedział na zamku w Lublinie .Widzę że masz dużo powiedzenia a tak naprawdę nic o tych ludziach nie wiesz a wypowiadasz się na forum..... Zanim zaczniesz pisać o kimś to dobrze się zastanów. |
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |