miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Skalski St. by K. Ochabska (2023-09-20,21:59) |
Witam!
Ostatnio ukazała się impresja biograficzna Katarzyny Ochabskiej o Stanisławie Skalskim. Książka wydana jest sumptem autorki, liczy 385 stron i zawiera wiele zdjęć także przed- i powojennych. Szczególnie okres powojenny, opisany na podstawie wielu osobistych rozmów S. Skalskiego z autorką jest wyjątkowo interesujący.
Polecam!
|
znalezionych: 34, strona 1 z 4 « - 1 2 3 4 - » |
(34) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2023-09-20, 21:59 : |
Niech kodziarz Kutzner o tym napiszę, michnikowski pachołek żydo-komuny. |
(33) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2018-01-24, 17:43 : |
Michelle, spróbuj może przez Zbigniewa Kowalewskiego. Mail w poście nr 24. |
(32) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2018-01-21, 15:17 : |
Czy jest ktoś kto mógłby pomoc mi nawiązać kontakt z Mgr Ochabska? Pozdrawiam |
(31) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2016-02-07, 20:45 : |
Fragmenty książki Piotra Lipińskiego "Bicia nie trzeba było ich uczyć. Proces Humera i oficerów śledczych Urzędu Bezpieczeństwa", Wyd. Czarne, Wołowiec 2016:
"Stanisław Skalski to jeden z legendarnych polskich lotników. Uczestniczył w bitwie o Anglię. Latając w brytyjskich dywizjonach, strącił dwadzieścia dwa niemieckie samoloty, dwukrotnie otrzymał order Virtuti Militari. Po II wojnie światowej, choć Anglicy proponowali mu obywatelstwo, postanowił wrócić do kraju. Wielu polskich żołnierzy walczących na Zachodzie obawiało się powrotu do kraju. Mimo że powojenny los na emigracji często nie był dla nich łaskawy, nierzadko musieli się imać podrzędnych zajęć, to jeszcze gorzej wyglądały perspektywy w komunistycznej Polsce. Mogli się spodziewać prześladowań, a nawet aresztowania i uwięzienia na długie lata.
Stanisław Skalski wrócił do Polski w 1947 roku. Był to rok, kiedy komuniści sfałszowali wybory do Sejmu, a opozycyjny wicepremier Stanisław Mikołajczyk z obaw o aresztowanie uciekł na Zachód.
Stanisław Skalski został w polskiej armii instruktorem do spraw pilotażu, ale już rok później, w 1948 roku, trafił do aresztu. Oskarżono go o szpiegostwo, a potem skazano na karę śmierci. Przeżył, choć nie napisał prośby o ułaskawienie.
Podczas śledztwa zetknął się z Adamem Humerem.
? Na przesłuchaniu u Humera ? opowiadał mi ? położyli mnie brzuchem na stołek, spodniami okręcili nogi, żebym nie kopał. Czułem, jakby mi nogi obcinali, słyszałem świst powietrza, więc tłukli chyba czymś metalowym.
? Czym biliście Skalskiego? ? zapytałem Adama Humera.
? Niczym ? odpowiedział. ? Mogło się zdarzyć, że parę razy go uderzyłem, ale tylko ręką.
Mimo że się opierał, starałem się wciągać go w rozmowy o biciu. Jeżeli już mi się to udawało, unikał dosłownego określenia, mówił o ?przymusie fizycznym?. |
(30) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2015-12-31, 23:45 : |
Dobry Wieczór!
Czy i mnie ktoś pomógłby w nabyciu tej książki?
Serdeczne noworoczne życzenia!
A.R. |
(29) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2014-07-01, 23:04 : |
WItam
Za pomoc dziękuje książkę nabyłem. Właśnie idzie pocztą, a z nią wracają emocje jak przy czytaniu " Cyrku Skalskiego"
Pozdrawiam Paweł |
(28) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2014-06-26, 18:06 : |
|
(27) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2014-06-26, 09:54 : |
Dzień dobry
Wiem że wątek jest dość stary. Szukam możliwości nabycia tej książki. Czy to jeszcze możliwe?
Pozdrawiam Paweł |
(26) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2011-10-27, 22:17 : |
Witam,
przymierzam się do pisania pracy licencjackiej o gen. Stanisławie Skalskim, i poszukuje jego biografii lub wspomnień współtowarzyszy. I tu się rodzi moja prośba, czy ma ktoś jakieś dostępne materiały w tym temacie, lub wskazówki jak dotrzeć do prac Ochabskiej i/lub Michalaka? Gdyż nie ukrywam że są to pozycje trudne dla mnie do znalezienia...
|
(25) Re: Skalski St. by K. Ochabska z dnia 2008-01-23, 19:30 : |
Witam serdecznie
Chciałbym odświerzyć temat, książka Pania Katarzyny Ochabskiej o Naszym wspaniałym pilocie i człowieku, gen. Stanisławie Skalskim jest dostępna tylko u autorki i w podanym tutaj wydawnictwie? Dobrze zrozumiałem? Poszukuje jej od dłuższego czasu ale jakoś nigdzie nie mogę na nią trafić!!! Prosiłbym o jakieś info co do sposobu i dostępności jej nabycia. Moje gg 1981511.
Pozdrawiam wszystkich znawców i fascynatów Polskich skrzydeł.
Andrzej |
znalezionych: 34, strona 1 z 4 « - 1 2 3 4 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |