Royal Air Force
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Archiwum Narodowe - Londyn (2018-07-29,12:08) |
Witam
Pracuje w Archiwum Narodowym i mam dostep do wielu informacji dot. historii, zajmuje sie glownie Polskimi Siłami Powietrznymi w Wielkiej Brytanii, ale nie tylko.
Zainteresowanych prosze o kontakt mailowy
[email protected]
Pozdrawiam
Agnieszka Modrzejewska
|
znalezionych: 10, strona 1 z 1
|
(10) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2018-07-29, 12:08 : |
Witam. Poszukuję fotografii do opracowania historii 21 eskadry z 39 roku. Lotnicy tej eskadry po wrześniu walczyli w składzie PSP: kpt. pil. Bolesław Sadowski, ppłk. pil. Zygmunt Pistl, kpt. pil. Czesław Krajewski. Będę ogromnie wdzięczny ponieważ moje opracowanie dotyczy stulecia polskiego lotnictwa. Pozdrawiam Andrzej Chałubiński |
(9) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2017-07-26, 19:51 : |
Dzień dobry
Odpowiedź na Pana wpis przesłałem na maila. Pozdrawiam. |
(8) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2017-07-23, 16:23 : |
Dzień dobry.
Dopiero teraz znalazłem Pana zapytanie ws. Adama Eugeniusza Kropiwnickiego.
Proszę odpisać do czego byłyby Panu takie informacje potrzebne?
Pozdrawiam
Radosław Kropiwnicki |
(7) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2015-12-17, 16:02 : |
Witam Serdecznie .
Poszukuje rozkazów nadania Krzyża Srebrnego Orderu Virtutti Militarii nr 08819 - z 23 grudnia 1940roku dla Waclawa Łapkowskiego ( 303 dywizjon) oraz, rozkazu urlopu zdrowotnego i leczenia w szpitalu w Torquy (jesień - zima 1940/41).
Jeśli posiada Pani jakiekolwiek dokumenty na temat majora Łapkowskiego będę bardzo wdzięczny za udostępnienie.
Dziękuje i pozdrawiam
radimat
ps. wysłałem zapytanie, także emailem.  |
(6) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2015-08-26, 20:57 : |
Dzień dobry
Panie Radosławie Kropiwnicki proszę o kontakt na maila [email protected]. Poszukuję jakichkolwiek danych na temat Adam Eugeniusza Kropiwnickiego, który był przyrodnim bratem Gwidona Kropiwnickiego, ojca Eugeniusza i Tadeusza o których Pan wspomina. Za wszelkie informacje, bądź wskazanie ich źródła będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Zenon W.
|
(5) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2015-08-26, 20:46 : |
Dzień dobry
Pani Doroto proszę o kontakt na maila [email protected]. Jako, że Zygmunt Zakrzewski był instruktorem w CWL w okresie międzywojennym również jestem zainteresowany jego biografią. Pozdrawiam Zenon W. |
(4) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2015-08-22, 00:09 : |
Witam serdecznie. Poszukuję jakichkolwiek danych na temat przebiegu służby w czasie II w.ś. Pilotów por. Stefana i Zygmunta Zakrzewskich. Wiadomo mi jest, że Stefan został chyba zestrzelony w marcu 1942 i zaginął w morzu. Młodszy jego brat również pilot Zygmunt po wojnie mieszkał w Nottingham i zmarł w 1975r. To byli stryjowie mojego ojca. Zależy nam,by poznać ich losy w czasie i po (jeśli to możliwe w przypadku Zygmunta) po wojnie. Obaj pochodzili ze wsi Krajęczyn. Bardzo prosimy o jakąkolwiek informację. Pozdrawiam serdecznie. Dorota Michalska |
(3) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2007-04-17, 15:46 : |
Witam serdecznie.
Korzystając z uprzejmej oferty pomocy proszę jeśli to tylko możliwe o wyszukanie
jakichkolwiek informacji nt. pilota PSP Tadeusza Kropiwnickiego.
Był on moim stryjem a bratem poległego w 1941r w dywizjonie 302 Eugeniusz Kropiwnickiego.
Niestety nic nie wiem o wojennej drodze Tadeusza ( mógł używać skrótu imienia jako Tadek)
Urodził się 24.12.1921r. W 1939r wyszedł z wojskiem polskim przez Węgry do Francji. W jakiej jednostce służył tam, nie wiem. Jak się dostał do Anglii w 1940r oraz co robił do czasu przeszkolenia na pilota również nie wiem. Nie wiadomym mi jest również gdzie i kiedy szkolił się na pilota oraz co robił i gdzie słuzył jako pilot. Prawdopodobnie nie były to jednostki operacyjne PSP. Być może jednostki transportowe RAF. Zmarł w roku 2006 w USA a w pogrzebie uczestniczyła delegacja kombatantów RAF.
Jeśli miałaby Pani możliwość ustalenia czegokolwiek z losów mego stryja Tadeusza byłbym niezmiernie wdzięczny.
Radosław Kropiwnicki
45-371 Opole
ul.Kaliska14/3 |
(2) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2007-04-16, 18:58 : |
Pan Piotr Sikora?
Mysle, ze w sprawie spotkania bedziemy kontaktowac sie mailowo.
Pozdrawiam
Agnieszka Modrzejewska |
(1) Re: Archiwum Narodowe - Londyn z dnia 2007-04-14, 20:44 : |
a gdzież to Panią można znaleźć? Bywam często. |
znalezionych: 10, strona 1 z 1
|
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |