Royal Air Force
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. (2013-10-18,11:57)

Nazywam się Wojciech Pożyczka, mieszkam w Polsce k. Warszawy. Dowiedziałem się od mojego taty, że w brytyjskich siłach powietrznych służył w czasie II wojny światowej pilot o nazwisku Pożyczka. Z racji tego, że nazwisko Pożyczka jest w Polsce bardzo rzadko spotykane ta sprawa bardzo mnie zainteresowała. Chciałbym uzyskać informacje na temat Teofila Pożyczki (który jest również odznaczony krzyżem Virtuti Militari) lub informacje gdzie mogę szukać wiadomości na jego temat. Bardzo proszę o pomoc, będę niezmiernie wdzięczny.    

Kontakt do mnie: GaduGadu: 4888315, tel: 502389531, email: [email protected], [email protected]    

Pozdrawiam serdecznie.    
Wojciech Pożyczka
Wojciech PożyczkaDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 48, strona 1 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

(48) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2013-10-18, 11:57 :
Andy (Teofil) was a good friend when we were students together in the early 70's. I would love to get in touch with him again. Please ask him to e-mail me.    

Thank you    

Phil Stone
Phil Stone[77.101.216.250]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(47) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2011-11-19, 15:29 :
[quote][/quote]    
Any relations of Teofil pozyczka please contact me.
peter spooner[86.145.116.184]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(46) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2011-02-14, 19:51 :
Miałem okazję pracować w Ipswich prawie 4 lata. Fotka grobu mjr. pil. Teofila Pożyczki z Ipswich General Cemetery (nowa część).

Sławomir Hordejuk[95.160.216.252]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(45) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-11-07, 15:47 :
Witam serdecznie! Na ten lisrt wpadłam zupełnie przypadkiem,szukając dla dzieci informacji o Stryjku mojego ojca Teofilu. Teofil Pożyczka był bratem ciotecznym mojego dziadka Adama.Mieszkali w Radomiu na Gołębiowie. Mój tata Marian całe życie śledził losy Teofila, zbierał wszystkie artykuły i książki na jego temat. W naszym domu była to postać kultowa.I my z bratem i moje dzieci jesteśmy bardzo dumni z takiego kuzyna , zawsze popisywaliśmy się Nim w szkole.Nawet powstał kiedyś powstał taki projekt, żeby w Kościele Garnizonowym w Radomiu została wmurowana tablica pamiątkowa na cześć Teofila i jeszcze sześciu innych sławnych lotników lotników pochodzących z Radomia, ale mój tata nie miał kompetencji, aby podejmować decyzję w tej sprawie.     
Jest mi bardzo miło poznać Panią, ten list sprawił mi wielką przyjemność.Serdecznie Pozdrawiam.    
Dorota Lewandowska z domu Pożyczka.
Dorota Lewandowska -Pożyczka[62.152.135.58]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(44) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-07-26, 21:36 :
Hello I am friends with Dee and Theophilus in England. If you cannot contact Dee suggest you send me hello and I will forward to Dee to reply.
PeterDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(43) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-07-19, 14:05 :
My Grandfather , Fl Lt Tarkowski 315 1nd 307 Squadrons , sold his WW2 Log Book to Gerald Kochan from The Center For Military Studies in Greenville Texas.     

In the spring of 2001 my Grandfather was six months away from death and very ill . It was extremely distressing to see somebody who took such pride in his memory fade before your eyes.What I must say is that his death was relatively quick - we didn't see him deteriorate over years and years.    

What shocked us was that we only discovered in 2006 that he had sold his Log Book.My Grandfather would never have done so if he was in complete control of his facilities - my Grandmother pleaded with not to do so and we are at a loss to understand why he did so - to be blunt he was a wealthy man and certainly did not need the money.    
Secondly he was a great collector - he never threw anything away and would never have wanted it to leave the family.    

As soon as my mother discovered that the Log book was missing ( it took 5 years for her to go through his belongings ....and we've yet to finish doing so !) she contacted Mr Kochan ( via "The Center For Military Studies" ) - she received a definitive "no" to its return.    

It has taken another four years for me to discover this ( my mother was very distressed and refused to talk about the episode ) and I must say I am absolutely determined to recover the original Log book .    

I note from his internet site centerformilitarystudies.org/sitemap.php that my Grandfathers log book does not seem to be in the archive ( which worries me )    

Have anybody had any contact with Gerald Kochan or The Center for Military Studies ?
matthew mccarthyDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(42) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-07-06, 14:12 :
Hi Wojtek    

I need to get in touch with Wojciech but his email address is not sending, can you ask him to contact me regarding Teofil Pozyczka, CO 301 Squadron RAF World War 2    

Many thanks    

Dee Pozyczka
Dee PozyczkaDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(41) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-07-03, 23:14 :
Hello Wojciech,    

My Husband Andrzej is the only child of Teofil & Teodozja Janina Pozyczka. We have his medals including the Virtuti Militari, I have attached a photo of these for you.    

He stayed in the Royal Air Force in the UK and retired in 1960 therefore he was unable to return and visit Poland. We have virtually no details of his war service, but have had great interest reading your blog pages, we have found out things that we didn't know about him. He never spoke about the war, after he retired he had his own business in Ipswich, Suffolk, UK but unfortunately suffered a fall which injured his neck and left him paralized. He died 5 years later and is buried in the public cemetery in Ipswich together with Teodozja who survived him for a further 5 years. She herself was ill and was in a nursing home when she died

Dee PozyczkaDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(40) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-02-22, 21:45 :
Nie jest aż tak trudno znaleźć w internecie adres domowy i nr tel P. Bogusława Morskiego. Jakiś czas temu przedzwoniłem do niego. Powodzenia.
KarolDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(39) Re: Teofil Pożyczka- pilot brytyjskich sił powietrznych, być może mój krewny. Proszę o pomoc. z dnia 2010-02-22, 18:45 :
Teofil Pożyczka był jednym z dowódców Dywizjonu 300 Ziemi Mazowieckiej. Pełnił tę funkcję w okresie lotów załogi Avro Lncastera BHC286 strąconego w czerwcu 1944 roku nad Volendam. Ocalał z tej katastrofy bombardier Bogusław Morski żyjący na Florydzie w USA. Nie mam z nim kontaktu, ale w Warszawie jest jego rodzina. Kontakt uzyska Pan przez SLP. Z filmowym i lotniczym pozdrowieniem,    

Zbigniew Kowalewski

Zbigniew KowalewskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 48, strona 1 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców