Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? (2006-09-06,17:01)

Chciałbym aby ktoś mi udzielił pomocy. Dnia 21.06.1941 Adolf Galland został zestrzelony dwukrotnie. Na jednej ze stron internetowych znalazłem informację, że jednym z jego pogromców mógł być Bolesław Drobiński z 303 dywizjonu. Udało mi się wejść w posiadanie książki D. Cladwella "JG26 War Diary", niestety tylko do drugiego tomu ( od 43 do 45r.). W liście strat jg26 Adolf Galland widnieje trzykrotnie, w tym dwukrotnie pod datą 21 czerwca. Jego pogromcami mieli być piloci z 145 oraz 303 dywizjonu. Czy ktoś ma dosęp do jakiś danych (np: raportów bojowych czy zgłoszeń z tego dnia) i czy to możliwe, że gallanda naprawdę zestrzelił nasz as?    

Wojtek Z.Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 40, strona 1 z 4
«  -  1  2  3  4  -  »

(40) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-06, 17:01 :
Bardzo ładnie się zachowałeś przepraszając Wojtka ale klikając na Twoje nazwisko wyskakuje inny adres e-mail'owy. W związku z powyższym zorientowani wiedzą o KOGO chodzi.    
A przy okazji dzięki Crzesiu za bitmapkę, moje zmęczone oczy mogą to rozczytać.    
A wracając do głównego wątku poruszonego przez Wojtka Zuja czy możemy przyjąć, że jednak "to coś" wydobywające się z kolektorów Bf 109 E to jednak oznaka trafienia w silnik acz niekoniecznie uszkodzenie go w takim stopniu aby pilot nie wyszedł z tego obronną ręką. Myślę, że bardzo dobrym przykładem na poparcie takiej tezy są dwa przypadki Dolfa opisane m.in. w "maglowanej" na tym forum jego biografii.    
W.G
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(39) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-06, 09:28 :
Panie Wiesławie (W.G.)!    
Nic nie mogę Panu wysłać, bo poczta wraca z informacją:    
Temat: Kutzner Jacek    
Wysłano: 2006-09-06 08:35    

Następujący adresaci nie są osiągalni:    

Wiesław w dniu 2006-09-06 08:36    
450 Server configuration problem    

Proszę o inny adres lub kontakt...    
Pozdrawiam
Jacek Kutzner
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(38) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-06, 08:46 :
Dariusz Kulesza napisał:    
Cytat:
Mimo że jestem skłonny wierzyć w lepsze wyszkolenie bojowe LW puków z nad kanału to nijak nie moge zakumać dysproporcji zgłoszonych i uznanych przez RAF zwycięstw a danymi sztabu LW.

Cóż, Panie Dariuszu - ja osobiście w dysproporcjach tych żadnej rewelacji nie widzę. Nie widziało tych rewelacji także dowództwo brytyjskie, które o rzeczywistych stratach niemieckich wiedziało, ale nie "puszczało tych wiadomości w obieg".    

Cytat:
Uznanie siedmiuset iluś tam adolfiaków a przyznanie około 150 wszystkich maszyn LW jest co najmniej dziwne.

Co jest w tym "uznaniu" dziwnego?     

Cytat:
Ogólny zarys jest jednak taki że niema wszystkich czy nawet większości dokumentów sztabowych LW.

Ten argument jest zawsze przywoływany i "wyskakuje" niczym królik z kapelusza. A ja zawsze zadaje wtedy pytanie (i nikt mi nie udzielił nigdy konkretnej odpowiedzi): jakich dokumentów? za jaki okres?     

Pozdrawiam     

P. S. W dzisiejszych czasach, przy dzisiejszej technice także bardzo jest właściwie zweryfikować własne "osiągnięcia". Proszę zobaczyć ile zniszczonych czołgów zameldowali piloci w czasie pierwszego konfliktu w Iraku. Takich przykładów - po II wojnie światowej - można podawać bez liku.
Jacek KutznerDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(37) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 22:33 :
Przepraszam za tą sytuację. Naprawdę nie wiedziałem, że na forum jest ktoś kto też się tak podpisuje. Ten temat i posty są moimi pierwszymi na tym forum. Jeszcze raz przepraszam( w szczególności pierwszego Wojtka Z.)
Wojtek ZujDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(36) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 22:26 :
Ekhm... Tak gwoli wyjaśnienia W.Z. który rozpoczął ten temat to nie ja. Tak tylko uściślam by uniknąć nieporozumień, bo nieco wcześniej sporo pisywałem na tym forum.
Wojtek ZmyślonyDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(35) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 22:24 :
Ekhm... Tak gwoli wyjaśnienia W.Z. który rozpoczął ten temat to nie ja. Tak tylko uściślam by uniknąć nieporozumień, bo nieco wcześniej sporo pisywałem na tym forum.
Wojtek ZmyślonyDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(34) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 21:58 :
My sie Panie Jacku nie kłócimy , jedynie męczymy koooota.    
Mimo że jestem skłonny wierzyć w lepsze wyszkolenie bojowe LW puków z nad kanału to nijak nie moge zakumać dysproporcji zgłoszonych i uznanych przez RAF zwycięstw a danymi sztabu LW.    
Uznanie siedmiuset iluś tam adolfiaków a przyznanie około 150 wszystkich maszyn LW jest co najmniej dziwne.    
Tymbardziej jeżeli takiego Gallanda czy innego czarnego orła zrobano kilka razy w jednym dniu?!    
Zaglądam czasem na Niemieckie fora , i tam czesto sie zastanawiaja kto kogo i ile stracił i zaliczył.    
Ogólny zarys jest jednak taki że niema wszystkich czy nawet większości dokumentów sztabowych LW.    
Dariusz KuleszaDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(33) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 17:47 :
Szanowni Panowie!    
Może Was pogodze. Te obliczenia zostały wykonane w oparciu o Caldwella i jego pracę napisaną 10 lat temu. Dokumentacja niemiecka od tego czasu "wzbogaciła się nieco", a i publikacji przybyło. Już tylko w dniu 21 czerwca 1941 r. Caldwell nie uwzględnił trzech samolotów...    
Pozdrawiam
Jacek Kutzner
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(32) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-05, 16:54 :
Panie Darku nie wiem czy dobrze interpretuję Pana wpis: "... obu broniacych JG straty osobowe były dosyc wysokie. W stosunku do straconych maszyn wrecz straszne !"    
Sraconych maszyn czy strąconych maszyn. Przyzna Pan, że róznica ogromna. Jeżeli do " strąconych" maszyn to w/g literatury naprawdę straszne, no ale w stosunku do "straconych" to trochę mniej niż straszne.
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(31) Re: Kto mógł zestrzelić Adolfa Gallanda? z dnia 2006-09-04, 21:55 :
Hm, właśnie dlatego trudno dawac na 100% wiarę w to że LW w 1941 nad kanałem straciła tylko nie całe 100 szt. Bf109 !    
Skoro w Niemieckich [i tak zresztą nie pełnych dokumentach sztabowych] obu broniacych kanału JG straty osobowe były dosyc wysokie. W stosunku do straconych maszyn wrecz straszne !    
Ktos juz tutaj na forum przedstawił straty osobowe obu jednostek LW za ten okres.    
Innymi słowy cos mi tu ..... , waniajet.
Dariusz KuleszaDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 40, strona 1 z 4
«  -  1  2  3  4  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców