W pogoni za Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ (2022-10-18,23:05) |
Prponuję nieustający konkurs na dopisanie historii do zdjęcia. Proszę zwrócić uwagę na oznaczenia samolotu.
Na początek piękna P-7 z ebaya
cgi.ebay.de/033-Orig-Foto-Flugzeug-Polen-Kennung-u-a_W0QQitemZ180011420048QQihZ008QQcategoryZ15504QQtcZphotoQQrdZ1QQcmdZViewItem
|
znalezionych: 4310, strona 13 z 431 « - 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - » |
(4190) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-07-05, 08:49 : |
Witam.
Ciąg dalszy Karasia z 31 ER pozostawionego w Werynii.
 |
(4189) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-06-28, 15:05 : |
Witam. Na bratnim forum Odkrywca pojawiły się dwa ciekawe zdjęcia PZL.23 "Karaś" z 31 ER.  |
(4188) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-06-01, 22:53 : |
Niespodzianka...  |
(4187) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-05-01, 12:20 : |
Witam.
Na stronie "Było nie minęło" bylonieminelo.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=2279&p=4246#p4246
poruszono n/w sprawę. Może ktoś z Kolegów coś dodać ?
Cytat: Szukam informacji na temat polskiego samolotu zestrzelonego nad Małgorzacinem niedaleko Wisznic, który zrzucił bomby w lesie między Curynem a Wisznicami we wrześniu 1939. Dodam iż mój dziadek był w posiadaniu części z tego samolotu. Niestety w literaturze jest cisza , a ludzie w tych okolicach pewnie mają wiedzę na ten temat. Warto może przywrócić tę historię do życia ?
Wiesiek |
(4186) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-25, 16:47 : |
Z góry przepraszam za offtop ale muszę jednak Państwa wyróżnić za ciężką pracę włożoną w tym temacie.
Przebrnąłem właśnie przez wszystkie 419 stron i musze przyznać że liczba archiwaliów na temat Łosia jest ogromna.
Zapraszam na profil Pzl.37Los na facebooku gdzie staram się w jednym miejscu zebrać jak najwięcej materiałów o tej konstrukcji.
Będe też wdzięczny za wszelkie komentarze pod zdjęciami, zarówno pozytywne jak i negatywne w przypadku wykrycia jakichś błędów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w swoich dalszych poszukiwaniach! |
(4185) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-20, 19:27 : |
Jest to bardzo realny termin. Książka jest w fazie poprawek składu. O ile autor nie wykona nieoczekiwanej wolty będzie to możliwe. Ze strony wydawnictwa nie ma problemów. |
(4184) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-18, 10:16 : |
Witam.
Dziękuję za odpowiedź, no tak minęło już sporo czasu od ukazania się tego artykułu. Pozostałe źródła znam.
Wiesiek |
(4183) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-18, 09:11 : |
Witam
Cytat: Myślę, że najprostszą sprawą będzie zapytać Autora o źródło jego wiedzy
odp. Szukałem u źródeł czyli u wydawcy czasopisma, niestety nie mają tego zdjęcia, było własnością autorki artykułu z którą nie mają już kontaktu, ponad 50 lat minęło od publikacji..., W znanych mi opracowaniach i w internecie też nie znalazłem niczego co pozwoliłoby mi ustalic gdzie wykonano to foto, dlatego zwróciłem się o pomoc na forum.
Cytat: Czy mógłbyś podać do jakich postów odnosi się Twój wpis i załączone zdjęcie ?
odp. Nie pisałem, że wpis odnosi się do któregoś z postów, trochę może myląco to ująłem za co przepraszam. Zdjęcia tej jedenastki znalazłem w np. PKL t. IV cz.1, oraz w "Wrześniowych Stratach" Andrzeja Glassa, było też chyba w artykule p. Emmerlinga w "Lotnictwie" z przed kilku lat w artykule o dywizjonie poznańskim, ale dokładnie nie pamiętam.
pozdrawiam
Zbyszek |
(4182) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-17, 21:36 : |
Witam.
Czy mógłbyś podać do jakich postów odnosi się Twój wpis i załączone zdjęcie ?
Cytat: Jak sądzicie, czy to prawda, czy zdjęcie rzeczywiście zostało tam wykonane i w jakich okolicznościach znalazła się tam jedenastka?
Myślę, że najprostszą sprawą będzie zapytać Autora o źródło jego wiedzy. W tamtych latach i jeszcze długo później do ilustrowania artykułów, książek do nauki historii i tzw. poważnych prac dokumentalnych używano często jednego zdjęcia do zilustrowania jakichś wydarzeń z września 1939 roku. A swoją drogą sprawa godna zainteresowania się przez lokalnych historyków.
Wiesiek |
(4181) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2013-04-17, 18:39 : |
Witam
Ja też dorzucę zagadkę do konkursu :) . W czasopiśmie Notatki Płockie z 1959r w artykule o walkach w 1939r w Płocku i okolicach, znalazłem znane już zdjęcie jedenastki z numerem bocznym 8, opatrzone ciekawym opisem, że przedstawia "Pamiątkowe zdjęcie żołnierzy niemieckich w pozostawionym na lotnisku polowym na Kostrogaju polskim samolocie". (Kostrogaj dawniej mała wioska, obecnie "dzielnica" Płocka, znajduje się tam - istniejące od 1928r - lotnisko obecnego Aeroklubu Ziemii Mazowieckiej). Jak sądzicie, czy to prawda, czy zdjęcie rzeczywiście zostało tam wykonane i w jakich okolicznościach znalazła się tam jedenastka?
pzdr
Zbyszek
 |
znalezionych: 4310, strona 13 z 431 « - 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |