miłośników polskiego lotnictwa
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ (2022-10-18,23:05)

Prponuję nieustający konkurs na dopisanie historii do zdjęcia. Proszę zwrócić uwagę na oznaczenia samolotu.    

Na początek piękna P-7 z ebaya    
cgi.ebay.de/033-Orig-Foto-Flugzeug-Polen-Kennung-u-a_W0QQitemZ180011420048QQihZ008QQcategoryZ15504QQtcZphotoQQrdZ1QQcmdZViewItem    

Remigiusz GadaczDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 4310, strona 8 z 431
«  -  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  -  »

(4240) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-06-02, 21:55 :
Because the YouTube video clips are posted at this place same like I also embed YouTube video code at my own website Myśliwcy - Forum dyskusyjne , because it is easy to obtain embedded code.    
outlet shox turbo www.mobiaconsulting.com/salenikeshoex.html
outlet shox turbo[110.85.91.74]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4239) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-06-01, 16:38 :
Wracając jeszcze do "papierowego konika" warto zerknąć na 146 stronę książki "Polski samolot i barwa. Polskie siły powietrzne na zachodzie 1940-1946" i przekonać się jak godło 122 EM prezentuje się na samolocie.... Vickers Wellington (sic!)
Jacek
[159.205.70.133]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4238) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-20, 07:52 :
Witam    
Dzięki za odzew.    

Kapitalna sprawa z tym konikiem. "Bajanowa" 11-tka jest znana z zdjęć (AJPress się kłania) ale że aż tak ulubił sobie tego konika to nie wiedziałem. Cóż jedno z ładniejszych naszych godeł ;-)     
Co do Spita (V jak domniemam) to fota super dla samego godła warto taki modelik popełnić.     
A Jerzy Bajan? Założę się, że i do Anglii zabrał konika...;-)    

Ps. Zajrzałem tu i tam. Parę uzupełnień:     
6.96 odpada na "1". Maszyna została skasowana.     
Z kolei o numerach P.11c w 111 Esk. cisza. Jednostka miała mieć pięć c i 5 P.11a, a zatem    
P.11a:     
3, 9    
P.11c:    
4, 5, 6, 8 ( tu domniemam ;-)    
Czym zastąpiono 1 rozbitą przez Zumbacha?    

Pzdr.
Mateo
[145.237.2.215]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4237) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-19, 14:54 :
Z cyklu "fajna fota z szachownicą" ( copyright Mateo ;-) pozdrawiam ).     

Tym razem PZL P.11/II-5. Zachowało się kilka zdjęć tego samolotu ale jednemu warto przyjrzeć się dokładniej. Zostało wykonane w 1932 roku w trakcie Międzynarodowego Mityngu Lotniczego w Zurychu . Na pierwszy rzut oka , kolejny "srebrny" samolot w standardowym oznakowaniu: szachownice ,opis typu, numer boczny 6A i... coś jeszcze .Pod kabiną pilota widać godło 122 EM "papierowy konik" !!! Samolot nigdy nie znalazł się na stanie tej eskadry , jedynym czynnikiem łączącym go z nią była osoba pilota por. Jerzego Bajana. Potwierdzeniem tego wydaje się być fakt że taką formę oznakowania można zauważyć na innych samolotach tego pilota. Rzecz ujmując chronologicznie wyglądało to mniej więcej tak :    

1.AVIA BH-33 ( PWS-A ) 122 EM biała jedynka, na kadłubie po lewej stronie godło geometryczne , po prawej nowe "papierowy konik"    
2. PZL 19 SP-AHK na którym Bajan startował w Challenge 1932. Na szybie tylnej kabiny po prawej stronie namalowano (naklejono ? ) godło "papierowy konik". img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-M-1240-30.jpg    
3.PZL P.11/II-5 6-A, "papierowy konik" najprawdopodobniej w kolorze jasnoniebieskim stąd słaba kontrastowość z "gołymi" blachami pokrycia kadłuba. img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-M-1275-1.jpg    
4.PZL P.11c "36-D" z okresu pełnienia funkcji komendanta SPL.    

Oczywiście nie jest to lista pełna ;powstała w oparciu o publikacje, zasoby internetu , zbiory własne i możliwe że oznaczenie to pojawiło się również na innych samolotach tego pilota ( przykład PZL 19 pokazuje że mogło pojawić się w różnych "dziwnych" miejscach ) Podsumowując wygląda na to że w pewnym momencie oznaczenie to przestało pełnić rolę jedynie godła eskadry i stało się godłem osobistym J.Bajana (podobnie było ze "skrzydlatym grotem" który stał się godłem innego słynnego pilota Bolesława Orlińskiego - PZL P.8/1 6B , Breguet XIX ) . Warto przy tym zwrócić uwagę że na PZL 19 i PZL P.11/II-5 występowało jedynie na prawej stronie kadłuba ,podobnie jak na PWS-A; czy tak było również w przypadku PZL P.11c trudno o jednoznaczną odpowiedz, znane zdjęcia pokazują tylko prawą stronę.    

Jako ciekawostkę warto wspomnieć że J.Bajan pomimo obrażeń jakie odniósł we wrześniu 1939 ,wykonywał loty bojowe na samolocie Spitfire. Dziś na 100% można stwierdzić że "papierowy konik" również pojawił się na tym typie samolotu tyle że w wersji ...belgijskiej.Ale to już zupełnie inna historia...    
Czy znalazł swoje miejsce na Spitfire z szachownicą ?

Jacek
[87.204.253.78]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4236) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-13, 10:09 :
A przy okazji:     
Nie wykluczam 6.96 jako numeru tej sztuki.
Mateo
[145.237.2.214]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4235) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-13, 08:26 :
Cześć    

Mnie się widzi, że sfotografowana w stanie jakim ją pozostawili Polacy przed niemieckim porządkami...    

Poszkodowane śmigło i podłamane podwozie wskazywać może (moim zdaniem) na całkiem niedawną kraksę - "7" już nie zdążono naprawić przed wejściem Niemców.     

Reasumując może chodzić o wypadek podczas szkolenia w końcu sierpnia lub już w czasie przechwyceń w pierwszych dniach walk.     
Coś kojarzę, że we wrześniu jedna z maszyn wpadła do leju po bombie podczas lądowania po walce.     
Tak sobie tylko rozważam ;-))    
Pzdr.
Mateo
[145.237.2.214]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4234) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-12, 23:34 :
Cytat:
Ooo, to miło. Ciekawe z jakiego okresu ? Ona już była na jakiejś "adolfowej albo 'hermanowej" wystawie.

Tamta była nr 21    
Wiesiek
W.G[95.160.67.163]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4233) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-12, 23:31 :
Witaj.    
Mateo    
Cytat:
Cześć     
No i dobra, ja będę tych samolocików pilnował.

No ja tak całkowicie nie porzuciłem "Remigiusza i naszych" samolocików.     
Cytat:
Zresztą nie bądź taki skromny na odkrywcach robisz za fachurę i speca...;-))

Cała wiedza wyniesiona z "Nieustającego konkursu..." (-;     
Cytat:
Wkleję Ci coś jeszcze. Kto wie może to sztuką którą latał Urbanowicz

Ooo, to miło. Ciekawe z jakiego okresu ? Ona już była na jakiejś "adolfowej albo 'hermanowej" wystawie.     
Cytat:
Widzi mi się 6.116     
Pzdr
.    
Ja też pozdrawiam.    
Wiesiek    
(4232) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-12, 23:05 :
Cześć    
No i dobra, ja będę tych samolocików pilnował.    
Zresztą nie bądź taki skromny na odkrywcach robisz za fachurę i speca...;-))    
Wkleję Ci coś jeszcze. Kto wie może to sztuką którą latał Urbanowicz    
Widzi mi się 6.116    
Pzdr.

Mateo
[93.154.129.6]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4231) Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2014-05-12, 12:51 :
Witaj Mateo.    
Dziękuję ślicznie a "Lublinem" nie przejmuj się. Moje "uczucia" jak pewnie wiesz skierowały się w stronę lotników, ich miejsc ostatniego spoczynku i ich Rodzin. Moje uczucia są odwzajemniane i wynagradzane. Np. ostatnio "nawiązałem kontakt" z sierż.bomb. Stanisławem Chabrowskim z DB nr 300.     

znalezionych: 4310, strona 8 z 431
«  -  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców