Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Ju 88 - morski myśliwiec (2006-09-05,19:59)

Pozwoliłem sobie przejśc na stronę, która będzie chyba bardziej odpowiednia.    

W znanej mi szerokiej gamie ( modyfikacji ) tego wielozadaniowego samolotu skonstruowanego jako szybki     
samolot bombowy są ( tylko modyfikacje myśliwskie) : niszczycielski ( ciężki myśliwiec ), nocny myśliwiec .    
Najbardziej do samolotów morskich zbliżony ( konstrukcyjnie ) był Ju 88 A-17. Na bombowcu wersji A-4 zmodyfikowano uzbrojenie i zamontowano zaczepy torpedowe PVC. Niektóre maszyny wyposażano w radar morski FuG 200. Były na stanie między innymi w jednostkach nadbrzeżnych ( Kustenflieger).    
Jeżeli zaś chodzi o dokonania morskie to między innymi do zwalczania RAF-owskich samolotów nad Zatoką Biskajską Luftwaffe używała Ju 88 C- 6 z V./ KG 40 - czyli wersji nocnego myśliwca.    
Takie są na dzień dzisiejszy moje wiadomości na temat tego b.dobrego samolotu. Chętnie powiększe swoją wiedzę.
Wiesław GrudniakDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 21, strona 1 z 3
«  -  1  2  3  -  »

(21) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-09-05, 19:59 :
Widzę, że Ju88 i działania lotnicze nad Atlantykiem nie mają zbyt wielu entuzjastów. No ale skoro można grać samemu w szachy to podyskutuję z tym pierwszym JA.    
Kolego "pierwszy JA" po twoim poscie przebabrałem to co miałem i stwierdzam, że znalezienie encyklopedycznego znaczenia dla samolotu morskiego jeszcze nic nie mówi.    
1. W Ju88 C /ta wersja nocnego myśliwca była użyta do patroli nad akwenami wodnymi/ nie dokonano żadnych odpowiednich adaptacji płatowca jak i wyposażenia oraz silników. Były wyposażone tak jak samoloty obrony Rzeszy.    
Jako samolot morski z całą pewnością był Ju88 A-4 Torp /adaptacja seryjnego bombowca/ a w konsekwencji Ju88 A-17    

2. Przyjmując za kryteria - jak napisał Franek - jednostkę w której służyły tzn. V./KG 40 też nie możemy zakwalifikować go jako myśliwca morskiego ponieważ nie była to jednostka morska. Gdyby tak było występowałaby jako V.(M)/KG 40.    
Na tym punkcie dochodziło bardzo często do zgrzytów pomiędzy d-cą Luftwaffe a d-cą Kriegsmarine z których ten drugi /w miarę zwiększania się strat Luftwaffe/ zawsze tracił jakąś jednostkę.    

drugi Ja.     
Kolego "drugi Ja" a może wystarczyło pomalować tego Ju88 w jakieś wężyki aby stał się morskim? Co na to by powiedział J. Plewka i inni spece od malowania?    
pierwszy Ja     
A to mnie kolega zażył. Ale w związku z tym dlaczego samoloty np: He115 B-1 z 1./KuFlGr 106 lub Ju52 z Minensuchgruppe der Luftwaffe miały kamufaż "lądowy"?    

drugi Ja    

W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(20) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-08-29, 15:52 :
Franku znalazłem coś co pozwala mi zgodzic się z tobą jak i autorem recenzji do książki o 304 d.b panem Łuczakiem i nazwac Ju88 myśliwcem morskim. Otóz w książce / zapomniałem, że ją mam/ "Ilustrowany Leksykon Lotniczy-technika lotnicza" doczytałem się, że jest to samolot nie tylko "...specjalnie zaprojektowany z uwzględnieniem specyfiki działań nad akwenami oraz związanymi z tym warunkami eksploatacji; często jest to samolot lotnictwa lądowego z odpowiednio zaadaptowanym płatowcem i wyposazeniem, a niekiedy - zespołem napędowym."    
Jak z powyższego wynika wystarczy odpowiednia adaptacja. To znaczy, ze D.H "Mosquito" też miał adaptację morską.    
(19) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-07-18, 10:34 :
Nie mówię, że z naszej dyskusji lecz z " Lotnictwa". Całośc O.K.
(18) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-07-17, 21:45 :
No, na podstawie poprzednich mejli, to jednak coś nowego tam było. Poza tym uważam, że sam artykuł Bieńkowskiego wart jest tej ceny, a i wiatrakowce Kamowa są bardo ciekawe.
Franek
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(17) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-07-17, 13:28 :
Franku! Po długich oczekiwaniach przysłano mi nr spec. "Lotnictwa" (nr.1). Nic rewelacyjnego na temat Ju 88 o którym dyskutowaliśmy nie dowiedziałem się. Naciągnąłeś mnie na koszty ! (Jakoś przeżyję).    
(16) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-04-12, 06:57 :
Przepraszam za nieobecnośc ale tego wymagała sprawa D.H. "Mosquito". Tremat Ju-88 uznamy chyba za zakończony. Zapraszam do nowego " Morski myśliwiec D.H. "Mosquito"
(15) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-04-10, 22:29 :
Cytat:
Wersja R stanowiła modyfikację wersji C z silnikami BMW 801 zarówno jako samolot myśliwski nocny (R-1) jak i dzienny (R-2).

Nie zgodzę się, zarówno R-1 jak i R-2 były Nachtjagerami. Różniły się od siebie silnikami, R-1 był napędzany 1600-konnymi BMW 801A, zaś R-2 1700 konnymi DMW 801D i był wyposażony w radar FuG 220 SN-2 charakteryzujący sie większymi antenami.    

Rozróżnienie modelu C-6 na podwersje C-6a C-6b i C-6c było nieoficjalne.
GizmoDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(14) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-04-10, 22:29 :
Cytat:
Wersja R stanowiła modyfikację wersji C z silnikami BMW 801 zarówno jako samolot myśliwski nocny (R-1) jak i dzienny (R-2).

Nie zgodzę się, zarówno R-1 jak i R-2 były Nachtjagerami. Różniły się od siebie silnikami, R-1 był napędzany 1600-konnymi BMW 801A, zaś R-2 1700 konnymi DMW 801D i był wyposażony w radar FuG 220 SN-2 charakteryzujący sie większymi antenami.    

Rozróżnienie modelu C-6 na podwersje C-6a C-6b i C-6c było nieoficjalne.
GizmoDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(13) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-04-10, 22:13 :
Franku ten temat przypomina mi forum o 309 dywizjonie PSP. Tam też chodziło o nazewnictwo. Myślę, że się z tobą zgodzę pod warunkiem, że będziemy ten samolot rzpatrywac pod kątem zastosowania operacyjnego a nie konstrukcyjnym . Przepraszam, że Was opuszczę ale prowadzę dyskusję jeszcze na temat Hurricane'a i jestem już zmęczony jak Hptm. Pingel. Boję się żeby nie palnąc jakiejś gafy. Dopiero " mój przyjaciel" miałby uciechę.    

Dziękuję za miłą dyskusję.    

f
W.G
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(12) Re: Ju 88 - morski myśliwiec z dnia 2006-04-10, 22:00 :
Cytat:
A najśmieszniejsze jest w tym, że rzeczywiście była wersja morskiego myśliwca Ju 88. (...)    

(...) Ju 88C-6 i Ju 88R-2 były użytkowane przez jdnostkę morską V/KG40 (...)    

(...) No to mamy już prawdziwe pomieszanie z poplątaniem. C-6 (później C-6a) był modyfikacją Ju 88A przeznaczoną do operowania w ciągu dnia. W wyniku nocnej ofensywy bombowej, z braku innych samolotów skierowano je do jednostek nocnych, a potem wyposażono w radary - wersje C-6b i C6c.     

No i który z tych to ten twój "morski myśliwiec"?    

Cytat:
PS Seejaeger to nie brzmi najlepiej.

Czemu nie ;)? A Sturzkampfflugzeug brzmi? Albo Flugabwehrkanone?
WojtekDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 21, strona 1 z 3
«  -  1  2  3  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców