ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Bracia Szomańscy w lotnictwie polskim (2018-02-28,12:22)

Od pewnego już czasu gromadzę informacje o fabryce śmigieł Włodzimierza Szomańskiego. Poza wielokrotnie powielanymi ogólnikami nie ma jednak zbyt wiele danych. Podobnie niewiele jest informacji o losach braci Szomańskich. W źródłach rosyjskich dotarłem do informacji, że Roman Szomański był pilotem wojskowym (karierę zakończył w stopniu pułkownika), natomiast Włodzimierz był obserwatorem. Obaj, jak na lotników byli już w wieku raczej średnim, Włodzimierz urodzony w roku 1884, natomiast Roman w 1887. Poszukuję informacji o losach braci Szomańskich w polskim lotnictwie wojskowym. W przypisach pracy doktorskiej M. Niestrawskiego ?Polskie Wojska Lotnicze w okresie walk o granice państwa polskiego (1918-1921)? znalazłem informację, że    

?Do listopada 1918 r. w skład 1. awiacyjnego oddziału wojsk polskich weszli: kpt. Stanisław Zacharewicz-Święcicki, por. Waldemar Narkiewicz, por. obs. Włodzimierz Boski, ppor. Czesław Filipowicz, ppor. Herlen, ppor. Szomański, (?)?.     

Niestety nie wymieniono imienia. Roman Szomański był pilotem, jednak w cytowanym tekście przy stopniu wojskowym nie ma o tym informacji.    
Czy ktoś z szanownych forowiczów posiada jakieś informacje, które pomogą uzupełnić moją wiedzę o losach braci Szomańskich w polskim wojsku (lotnictwie)?    

Ryszard Wróbel    

Ryszard Wróbel  [217.153.177.52]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

brak informacji spełniających kryteria wyszukiwania

brak informacji spełniających kryteria wyszukiwania

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców