ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... (2019-03-15,08:05)

Rozpoczynamy przygotowania do 100 lecia lotnictwa polskiego. W związku z tą okrągłą rocznicą mam do wszystkich zainteresowanych historią lotnictwa polskiego propozycję następnej zabawy.     

Tak się składa, że w swoich zbiorach mam kilkaset zdjęć na których widnieją lotnicy w różnych sytuacjach. Najczęściej są to okolicznościowe fotografie wykonywane z okazji zakończenia szkolenia, wizyty w pułku lotniczym ?oficjeli?, fotografie ?legitymacyjne? lotników etc. Pech w tym, że NAJCZĘŚCIEJ zdjęcia te są nieopisane, lub opis jest zgoła enigmatyczny. Gdy wiadome jest źródło pochodzenia danego zdjęcia (rodzina lotnika) można w przybliżeniu rozpocząć opisywanie zdjęcia. Nie zawsze jednak jest to możliwe.     
Jeśli na zdjęciu jest kilka / kilkanaście osób to można przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że każdy z zainteresowanych został taką odbitką fotografii obdarowany. Tak więc może i rodziny lotników wezmą udział w naszej zabawie.     
?Na tej fotografii jako drugi z prawej strony jest mój dziadek / wujek ?    
?Na fotografii, którą posiadam są nazwiska wszystkich lotników ?    

Na palcach jednej ręki można policzyć publikacje książkowe, w których autorzy zadają sobie trud dokładnego opisania zdjęć (choć z tym ? warto to zaznaczyć ? jest już coraz lepiej). W niewydawanym już czasopiśmie ?Lotnictwo z szachownicą? Wojtek Sankowski wprowadził specjalny dział ?Ocalić od zapomnienia? w którym udało się rozpoznać i dopisać historię wielu lotników.     

Dla mnie synonimem takiego zdjęcia było zawsze zdjęcie strzelca pozującego na tylnym stanowisku strzelca samolotu PZL 37 ?Łoś?. Najczęściej opisywane: ?Tylne stanowisko strzeleckie samolotu PZL 37B Łoś. Zamontowany km. Vickers wz. F bez magazynka?     
A mnie interesowałoby, kto obsługiwał tego ?Vickersa wz.. F ?? gdy już miał założony magazynek. Jakie były dalsze losy lotnika, czy wziął udział w działaniach wojny 1939 roku ?     

Zapraszam do zabawy. Jeśli uda nam się rozpoznać więcej nuż ?100? lotników nie będzie to dramatem. Wręcz przeciwnie. Może uda nam się ocalić Ich od zapomnienia. A przecież poza pilotami, obserwatorami byli również mechanicy ? o których najmniej wiadomo.     

Remigiusz Gadacz    

Adres internetowy     
[email protected]     
dla ewentualnej korespondencji i dyskusji poza forum.    

Remigiusz Gadacz  [178.36.205.20]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 52, strona 3 z 6
«  -  1  2  3  4  5  6  -  »

(32) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-28, 22:21 :
Sądzę, że na angielskim zdjęciu siedzi pierwszy od lewej Czesław Poniatowski, a w środku siedzi Edward Powłoka.    
Pozdrawiam    
Zbigniew Charytoniuk
Zbigniew Charytoniuk[109.231.7.27]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(31) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-28, 20:56 :
Witam serdecznie, dysponuje jeszcze jednym zdjęciem na którym jest Władysław Wasilewski z lat 30-tych.     
Nie mam pojęcia jak szukać przebiegu jego służby a zapewne są to jej początki.    
Być może dla kogoś będzie to równie cenna pamiątka.    

Pozdrawiam serdecznie,    
Krystian Zieliński

Krystian Zieliński[89.70.207.133]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(30) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-28, 12:46 :
Pragnę przekazać, że Pan Krystian, w korespondencji poza forum potwierdził nasze rozpoznanie ze zdjęcia w poście nr. 1     

8 lotnik z lewej strony na tym zdjęciu to na pewno jest kpr. ndt. Władysław Wasilewski z 4 PL Toruń.    

Wszyscy, którzy uczestniczyli w identyfikacji mogą być usatysfakcjonowani - a Panu Krystianowi serdecznie dziękuję.    

Proszę jednocześnie o spojrzenie na zdjęcie które zamieścił i próbę identyfikacji lotników.     
Według mojej oceny może to być zdjęcie lotników polskich, którzy odbywali loty doskonalące i uczestniczyli w szkoleniu nawigatorów i bombardierów w 2 Air Observers School na stacji RAF Millom.    
Poza Władysławem Wasilewskim (który zginął 22.08.1941 r.) udało mi się namierzyć następnych lotników, którzy w tym okresie służyli razem z nim: Może będzie to podpowiedź i dobry trop ?    

Bilecki Kazimierz (.07.1941 - .04.1942)    
Chojnacki Włodzimierz Rufin (.1941 ? 28.10.1941)    
Horbaczewski Eugeniusz (.1941 - .07.1941)    
Kosowski Marian Bolesław (01.06.1941 - .07.1941)    
Krzysztoszek Józef (.1941 - .1942)     
Słoński ? Ostoja Bogdan (.1941 ? - 30.09.1941)    
Wasilewski Władysław (.1941 ? 22.08.1941) +     

Pozdrawiam    
Remigiusz Gadacz    

Remigiusz Gadacz[159.205.156.194]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(29) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-28, 11:14 :
Witam serdecznie,    

Jestem członkiem rodziny pilota Władysława Wasilewskiego z 4 Pułku Lotniczego w Toruniu, który zginął w Anglii w katastrofie samolotu Botha L4616 w 1941 roku. W mojej póki co skromnej kolekcji znajduje się zdjęcie z jego pobytu w Anglii. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć z jakiego okresu i jakie okoliczności towarzyszyły temu zdjęciu oraz kto na nim się znajduje? Władysław to siedziący z prawej strony pilot.

Krystian Zielinski[62.111.142.51]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(28) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 23:14 :
Ad. 26    
Cytat:
Być może chor. pil. Jan Balcer dla którego 4 PL był oddziałem macierzystym (latał w barwach 4 PL), otrzymał do szkolenia grupę pilotów z 4 PL Toruń i był ich bezpośrednim instruktorem podczas kursu, i właśnie z nimi zrobił sobie pamiątkowe zdjęcie.

Idąc tym tropem plus wykaz kursantów zamieszczony przez Grzegorza - dziesięciu podoficerów + chor.pil. J. Balcer - daje jedenastu "toruniaków" a więc na zdjęciu brakuje jednego.    
Wiesiek
W.G
[78.88.30.123]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(27) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 22:14 :
Ad. 25    
J
Cytat:
ak to w końcu jest z tym Niewiarą???

Zbyszku, przede wszystkim musimy sobie powiedzieć, że to są nasze typy które przedstawiamy na podstawie posiadanych zdjęć portretowych. Jeżeli chodzi o dwa moje typy, czyli Niewiarę i Rogowskiego to daję 99%, że to oni. No, dołożę jeszcze Popka i Andrejka.    
W końcu dojdziemy do konsensusu.    
Wiesiek    
W.G
[78.88.30.123]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(26) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 16:56 :
Dotyczy zdjęcia z postu nr. 1.    

Małe wyjaśnienie jeśli chodzi o osobę rozpoznaną przez Kolegów jako mjr. Dudziński / ppor. Szczesny    

Chciałbym przeprosić uczestniczących w naszej zabawie z małego przeoczenia, które wprowadziło w błąd rozpoznających. (Greg S., Zbigniew Charytoniuk). Brak wiadomości dokładnie od którego lotnika pochodzi to zdjęcie wyprowadziło kolegów na manowce. Kopię zdjęcia otrzymałem od rodziny ówczesnego instruktora WSP Grudziądz ? chor. pil. Jana Balcera. Dziś przeanalizowałem książkę ?Encyklopedia Lotnictwa Wojskowego Nr. 9 ? Mundury, Polska?). Znalazłem tam taki fragment dotyczący umundurowania:    

Cytat:
?Specyficznym stopniem był stopień chorążego nadawany zasłużonym starszym sierżantom jako wyraz swego rodzaju nobilitacji. Chorąży mógł zajmować pewne stanowiska dowódcze przewidziane dla oficerów młodszych i zyskiwał niektóre uprawnienia oficerskie. ? Na czapkach stalowoniebieskich wprowadzonych w 1936 r. chorążowie nosili gwiazdkę na otoku, jak podporucznicy, ale na daszku nie mieli naszytego srebrnego galonu?

I to w zasadzie wyjaśniałoby obecność gwiazdki ?majora Dudzińskiego?. Osobą stojącą jako piaty od lewej jest instruktor pilot chor. Jan Balcer. Dla potwierdzenia identyfikacji dołączę jeszcze zdjęcie Jana Balcera w podobnej pozie, ale nieco starsze, gdy jeszcze był w stopniu sierżanta. Myślę, ze to rozwieje wszelkie wątpliwości.     
Być może chor. pil. Jan Balcer dla którego 4 PL był oddziałem macierzystym (latał w barwach 4 PL), otrzymał do szkolenia grupę pilotów z 4 PL Toruń i był ich bezpośrednim instruktorem podczas kursu, i właśnie z nimi zrobił sobie pamiątkowe zdjęcie.    

Do wyjaśnienia pozostaje jeszcze kpr. ndt. Zygmunt Klein, który jak wynika z dokumentów Szkoły i 4 PL ? szkolenia nie ukończył. Czy jest na zdjęciu ???     
Pozostaliby jeszcze do rozpoznania kpr. kpr. ndt. Józef Andrzejewski i Władysław Wiśniewski.    

Opis ten pokazuje jak trudno podjąć się identyfikacji osób na zdjęciu.     

Cytat:
dot. postu 19.     
To całe zamieszanie z majorem Dudzińskim bierze się stąd, że został on "złapany" przez fotografa z grymasem takiego wymuszonego półuśmiechu, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni. Jeżeli tak, to zaistniałby ciekawy fakt rozpoznania lotnika na zdjęciu, mimo, że jest on do siebie z u p e ł n i e niepodobny.

Również każdy szczegół, z pozoru mało istotny może doprowadzić do błędnego rozpoznania    
I tym bardziej cenne, jeśli uda się prawidłowo rozpoznać lotników.     

Mała uwaga.dodatkowa.    
Widzę, że powoli zaczyna się robić problem, gdy na zdjęciu jest kilkanaście osób, i stroją w sposób nieuporządkowany. Będzie trzeba przygotowywać zdjęcia do publikacji oznaczając każdą osobę indywidualnym numerem na kopii fotografii    

Dziękuję bardzo.    

Remigiusz Gadacz    

Remigiusz Gadacz[37.128.33.18]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(25) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 16:26 :
Jak to w końcu jest z tym Niewiarą??? Lokalizując Cichonia kierowałem się opisem naniesionym na zdjęcie. Ze słów Wiesława wynika, że Niewiara na zdjęciu opisany jest błędnie. Kto jeszcze, Waszym zdaniem, opisany jest niewłaściwie?
(24) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 16:11 :
Ad. 23 i 16:    
Rzeczywiście, moja lokalizacja Cichonia może być odczytana inaczej niż chciałem, chociaż jest prawdziwa. Spróbuję inaczej. Cichoń stoi między Popławskim a Niewiarą, ale trochę poniżej nich.
(23) Re: 100 LOTNIKÓW NA 100 LECIE LOTNICTWA ... z dnia 2017-11-15, 14:19 :
Ad. 16    
Cytat:
Między Popławskim a Góreckim stoi...

Według tej tezy musimy przemieścić Góreckiego ale gdzie? Na prawo czy na lewo od Popławskiego ? Wg Łukasza Górecki klęczy po prawej stronie zdjęcia przed lotnikiem marynarzem.    
Cytat:
Na tym zdjęciu nie ma Hoffmana...

Na kopii Łukasza występuje ze znakiem zapytania, więc wiemy już po wypowiedzi Zbyszka, że to nie on.    
I ostatnie rozpoznanie to mat zaw. Banasiak Maks. Skoro Czerwiński jest jako pierwszy z lewej siedzących to nie pozostaje nic innego jak takie opisanie trzeciego siedzącego od prawej strony zdjęcia.    
Wiesiek
W.G
[78.88.30.85]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 52, strona 3 z 6
«  -  1  2  3  4  5  6  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców