ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. (2017-01-18,22:37)

Witajcie,     
Zwracam się do Was z dość nietypową sprawą. Otóż dotarła do mnie opowieść pewnego pana, który widział jak na polu w okolicy Przedcza podczas podchodzenia do lądowania polski wojskowy samolot wpadł do rowu i został uszkodzony na tyle, że nie był w stanie odlecieć. Jak wspominał, dwaj żołnierze wyszli z tego cało. I mam do Was pytanie. Jest jakaś możliwość aby uzyskać więcej informacji o tym zdarzeniu? popytałem troszkę okolicznych mieszkańców i dowiedziałem się, że wydarzenie to miało miejsce podczas przemarszu Armii Poznań a samolot ten patrolował z góry trasę przemarszu w poszukiwaniu wojsk nieprzyjaciela. Wszedłem w posiadanie mapki sytuacyjnej owego wydarzenia z zaznaczonym miejscem lądowania/rozbicia samolotu lecz czy jest możliwe aby dowiedzieć się czegoś więcej o tym? Na odwrocie tego planu widnieje adres Pana Czesława Kazeckiego. Zdaję sobie sprawę, że to wydarzenie miało miejsce ładnych lat temu ale może uda się dowiedzieć czegoś więcej,    

Pozdrawiam     
Adam.    

Adam Gębka  [185.124.187.37]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 5, strona 1 z 1

(5) Re: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. z dnia 2017-01-18, 22:37 :
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jutro ruszę w teren na wizję lokalną, może okoliczni mieszkańcy coś zapamiętali.
Adam[185.124.187.73]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4) Re: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. z dnia 2017-01-18, 22:26 :
Witam.    
Popatrzę we wspomnieniach Adama Kurowskiego który był szefem sztabu lotnictwa Armii ?Poznań?. Może coś będzie.    
Wiesiek
W.G
[31.11.192.57]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(3) Re: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. z dnia 2017-01-18, 19:03 :
Literatura jaką posiadam na chwilę obecną to "Polskie lotnictwo myśliwskie w boju wrześniowym" oraz " POLSKIE ESKADRY W LATACH 1918-1939" Z tego co widziałem, Pan Czesław Kazecki podał tu na tym forum swój adres zamieszkania w sprawie wysyłki jakiejś książki. Adres który podał jest tym samym adresem który widnieje na planie sytuacyjnym zdarzenia. Tak tak, chodziło mi o dwóch lotników. Udało się dowiedzieć, że w Kłodawie oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 9 km znajdowało się 5 samolotów typu R-XIII z 36 eskadry.    

Pozdrawiam.    

Adam
Adam[185.124.187.73]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(2) Re: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. z dnia 2017-01-18, 18:59 :
Na razie posiadam jedynie \
Adam
[185.124.187.73]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(1) Re: Rozbicie samolotu, wrzesień 1939 roku, Przedecz. z dnia 2017-01-18, 18:40 :
Witam.    
Cytat:
Zdaję sobie sprawę, że to wydarzenie miało miejsce ładnych lat temu ale może uda się dowiedzieć czegoś więcej,

Niewątpliwie tak tylko nie tak od razu. Czy zebrałeś jakąś literaturę do prześledzenia działań Armii Poznań i lotnictwa działającego na jej rzecz. Może trzeba też wziąć pod uwagę Armię Pomorze z jej lotnictwem ? Wydaje mi się, że od tego trzeba zacząć. Czy ustaliłeś kto był Pan Czesław Kazecki ? Pisząc dwaj żołnierze masz zapewne na myśli dwóch lotników z tego samolotu. Takie zadania które opisujesz wykonywały załogi eskadr obserwacyjnych. Nie można też wykluczyć, że był to lot łącznikowy.    
Pozdrawiam    
Wiesiek
W.G
[31.11.192.57]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 5, strona 1 z 1

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców