ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: 304 DB nad Berlinem rel. sgt. Stanisława Obiorka (2016-01-03,17:44)

Koledzy prośba,     
posiadam relację sgt. Stanisława Obiorka, który jak pisze jako jeden z pierwszych z 304 DB brał udział w nalocie na Berlin. Relacja zapisana w liście z dnia 16 XI 41.    
Cytat:
Ostatnio byłem na Berlinem jako pierwszy i jedyny z naszego dywizjonu.    
Lot był bardzo ciężki i trwał 10 godzin. Mróz dochodził do -40C i myślałem, że odmrożę sobie nogi - ale jakoś poszło. Po powrocie byłem bardzo ważną figurą i nawet udzieliłem wywiadu dwom dziennikarzom amerykańskim, którzy następnie zrobili zdjęcie do gazet amerykańskich.

Pan M.Konarski ustalił, że najprawdopodobniej pilot Sgt Obiorek relacjonował lot nad Berlin z 7/8 listopada 1941 roku.     
Cytat:

Z dwóch Wellingtonów 304 Dywizjonu nad cel dotarła tylko maszyna Sgt Obiorka. Przy pełnym zachmurzeniu zrzucono bomby między 21.20 a 21.40. Rezultatów nie było widać. Załoga wylądowała w Stradishall o 3.38.    

W kronice dywizjonu nie było o tej akcji wzmianki.    

Chciałem dotrzeć do tych amerykańskich gazet, w jakich tytułach szukać?    
Może ktoś ma tego typu doświadczenia. Jest sugestia aby szukać w Bibliotece Kongresu.

Pozdrawiam Robert    

trebor 39  [164.127.185.193]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 1, strona 1 z 1

(1) Re: 304 DB nad Berlinem rel. sgt. Stanisława Obiorka z dnia 2016-01-03, 17:44 :
Panie Robercie,     
Rzeczywiście załoga Sgt Obiorka była jedyną załogą 304 DB, która miała okazję zrzucać bomby na Berlin.    
Druga wyznaczona do tego zadania załoga S/Ldr Józefa Ostrowskiego po niespełna trzech godzinach lotu musiała zawrócić do bazy wskutek awarii prawego silnika.    
Natomiast co do tych amerykańskich gazet, to może były to np. Yank albo Stars and Stripes ?    
Myślę, że warto byłoby poszukać w internecie ich wydań z listopada 1941 r.    
Pozdrawiam,
Grzegorz Korcz[89.74.49.195]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 1, strona 1 z 1

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców