ny, poszukiwana
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Pilot Jan Dukaczewski (2014-06-10,09:30) |
Witam. Szukam jakichś informacji o pilocie, bracie ciotecznym mojej babci - Janie Dukaczewskim. Miał podobno bajeczny życiorys, który chciałbym poprzeć jakimiś faktami, niestety nigdzie nie mogę znaleźć ani śladu. Podobno:
Skończył szkołę lotniczą tuż przed wybuchem wojny, ale nie wiem jaką.
Latał w RAFie, brał udział w bombardowaniu Monte Cassino, potem został zestrzelony gdzieś w Afryce.
Został uznany za zaginionego. Sam nie szukał rodziny, gdyż dostał mylną informację że zginęła podczas okupacji. Znalazła go siostra przez Czerwony Krzyż w latach 50.
Zginął wkrótce później w wypadku.

|
znalezionych: 8, strona 1 z 1
|
(8) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-10, 09:30 : |
Według mnie zdjęcie wykonano pod koniec zasadniczej służby wojskowej. Sądząc po stopniu kaprala pewnie po ukończeniu jakiegoś kursu podoficerskiego. Państwowa Odznaka Sportowa również nie zaprzecza ani potwierdza jego związku z lotnictwem.
Pewnie po odbyciu zasadniczej służby wojskowej, powrócił do domu i w sierpniu 1939 r. został zmobilizowany.
Jeżeli służył w jakiejkolwiek formacji należącej do PSZ na Zachodzie, to ślad będzie w Ministry of Defence lub IPiMS. By jednak się tam zwrócić, należy znać przynajmniej datę i miejsce urodzin oraz imiona rodziców.
Na jednej z płatnych stron genealogicznych znalazłem wzmiankę, że Jan Dukaczewski zmarł w 1964 r. w Anglii.
Poniżej link (ostatnia pozycja)
search.ancestry.myfamily.com/cgi-bin/sse.dll?uidh=000&rank=1&new=1&so=3&msT=1&gsln=Dejesus&MSAV=1&cp=0&cpxt=0&catBucket=rstp&gl=36&sbo=t&gsbco=Sweden&noredir=true
Pozdrawiam,
|
(7) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 23:29 : |
Bardzo dziękuję Panie Grzegorzu za pomoc. Wydaje się, że Babcia pomyliła detale z życia braci. Sugerując się cały czas faktem, że Jan miał coś wspólnego z lotnictwem, wydedukowała, że brał udział w nalotach i został zestrzelony w Afryce. Ale wychodzi na to, że Jan nie był lotnikiem, ale zapewne walczył po stronie aliantów w innej formacji. Jak go znaleźć? Chciałbym się dowiedzieć ile prawdy jest w rodzinnych historiach... :) |
(6) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 20:12 : |
W opracowaniu Mieczysława Hasińskiego "Encyklopedia - Szkoła Podoficerów Lotnictwa dla Małoletnich" znajduje się następujący biogram Zygmunta Dukaczewskiego:
Urodził się 8 grudnia 1920 roku w Grądach, pow. Grodzisk Mazowiecki. W 1934 roku ukończył Szkołę Powszechną w Wiskitkach i do 1938 roku odbywał praktykę czeladniczą w zakładach mechanicznych w Żyrardowie. W tym samym roku wstąpił do SPLdM w Świeciu. Podczas kampanii wrześniowej był ewakuowany z Krosna do Łucka. Po zbombardowaniu koszar i lotniska, nastąpiła dalsza ewakuacja do pobliskich lasów i wiosek. Pod miejscowością Gródek, jego oddział został rozwiązany i powrócił do domu.
Podczas okupacji mieszkał w Warszawie. Został wciągnięty di Armii Krajowej i do Powstania Warszawskiego pracował na kolei. Po uzyskaniu wolności, rozpoczął pracę w zakładach lniarskich w Żyrardowie do 1946 roku. Następnie uczęszczał do Liceum Pedagogicznego w Grodzisku Mazowieckim. Liceum ukończył w 1948 roku i zaczął uczyć w Szkole Podstawowej do 1955 roku. Ze względu na niskie uposażenie, przeniósł się z powrotem do PKP, gdzie pracował do 1 lutego 1981 roku na stanowisku samodzielnego referenta ekonomicznego.
|
(5) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 17:34 : |
Cytat: Na liscie SPLdM ( Krosno )z 1938 r. znajduje sie uczen - mechanik Zygmunt Dukaczewski.
Zygmunt Dukaczewski był młodszym bratem Jana, ale z tego co mi wiadomo żadnej szkoły związanej z lotnictwem nie skończył. Był nauczycielem w Rybnie, przed wojną raczej zbyt młody by uczęszczać do szkoły lotniczej.
Nie znam dokładnej daty urodzin, w momencie wybuchu wojny był młodym człowiekiem, podobno właśnie skończył tą szkołę. Miejsce zamieszkania i urodzenia - wieś Grądy w woj Mazowieckim. Było lato i wakacje, kiedy powołano go do wojska. Spakował się, wyjechał i rodzina go więcej nie widziała. Najbardziej przygnębiające jest to, że nie zdążył się z nią spotkać, gdy się w końcu odnalazł. Przyjechał raz do Polski, w domu była tylko moja prababka, reszta wyjechała na wakacje. Zanim zdążył przyjechać ponownie zginął w wypadku w Anglii. Założył tam rodzinę, ale nikt ich nie szukał, nic o nich nie wiadomo. |
(4) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 15:29 : |
Witam
Czy Pana stryj mial drugie imie i czy jest znana data urodzin ?
Na liscie SPLdM ( Krosno )z 1938 r. znajduje sie uczen - mechanik Zygmunt Dukaczewski.
Pozd.
|
(3) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 13:25 : |
Wszyscy którzy mogliby mi coś powiedzieć wymarli wiele lat temu. Został przekaz rodzinny. Piszę kronikę rodzinną, opisuje zdjęcia które są w domu. Chciałem się o nim czegoś dowiedzieć, bo uznałem historię za bardzo ciekawą, ale pojawiły się jedynie wątpliwości. Nie chce mi się wierzyć, żeby wuj latał i nie było o tym ani śladu, z drugiej strony babka nie ma jakichś inklinacji, żeby zmyślać takie rzeczy, choć mogła jakieś fakty poprzekręcać.
Gdy rodzina go szukała, podobno dostali informację, że zaginął podczas jakiegoś lotu w Afryce. Mieszkał po wojnie w Anglii, dostał nawet jakieś intratne stanowisko, stąd wnioskuję że latał w Rafie, ale to może mylny trop?
Ostatnio dostałem informację, że nawet mundur, w który jest ubrany na zdjęciu nie jest mundurem lotnika, bo odcień pasków się nie zgadza. Obawiam się, że albo coś zgrzyta w całej historii, albo z jakichś względów latał pod innym nazwiskiem i niczego się nie dowiem... |
(2) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 11:15 : |
Lotnik o takim nazwisku nie figuruje również w spisie personelu RAF, więc raczej nie latał operacyjnie poza strukturami PSP. |
(1) Re: Pilot Jan Dukaczewski z dnia 2014-06-09, 10:43 : |
Witam.
Dukaczewski Jan - nie występuje na tzw. Liście Krzystka personelu PSP w Wielkiej Brytanii. Nie oznacza to, że nie mógł być lotnikiem. 663 DSA wchodził w skład II Korpusu we Włoszech i może trzeba szukać go tam.
Cytat: Znalazła go siostra przez Czerwony Krzyż w latach 50.
Tzn. znane jest jego ostatnie miejsce zamieszkania ?
Wiesiek |
znalezionych: 8, strona 1 z 1
|
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |