ny, poszukiwana
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Pomoc w identyfikacji lotniska (2017-01-31,00:26) |
Witam, czy ktoś może jest w stanie zidentyfikować lotnisko w tle zdjęcia? Możliwe że jest to lotnisko w Polsce (tzn. w Polsce w granicach sprzed 1939 roku), mogą to być też Prusy wschodnie.
p.

|
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(15) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2017-01-31, 00:26 : |
Proszę wybaczyć, ale ponownie się nie zgodzę, że to Okęcie i WP1.
po pierwsze to że są trzy kominy nie przesądza, WP1 ma 'kominki" w porównaniu z tymi KOMINAMI
po drugie, dwa charakterystyczne duże hangary kompletnie się nie zgadzają formą i kształtem, również
"łącznikiem", którego WP1 nie ma.
ostatnie, zabudowa WP1 wokół kominów jest zbliżona, lecz uważam, że budynki są zdecydowanie za duże.
może to złudzenie perspektywy (owszem) jednak szukam dalej.
Pozdrawiam |
(14) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2017-01-28, 22:52 : |
Witam.
Ad. 9, 13
Cytat: Marek Lamprecht
zdjęcie (3) to NIE JEST Okęcie. Szukam zdjęcia porównawczego. Jak znajdę powiadomię.
Proszę się nie trudzić, TO JEST Warszawa Okęcie. Zdjęcie w poscie nr 9 przedstawia wejście do budynku Hali Remontów (Kraksowni). Przed nią widoczne dwa Karasie, jeden (bliżej budynku) z godłem 65 EL.
Wiesiek
|
(13) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2017-01-28, 12:27 : |
zdjęcie (3) to NIE JEST Okęcie. Szukam zdjęcia porównawczego. Jak znajdę powiadomię. |
(12) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2017-01-28, 12:23 : |
Owszem, to jest Okęcie i WS 1 Skoda, ale wskazane lotnisko z trzema kominami to niestety nie jest OKĘCIE! |
(11) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-10-03, 13:24 : |
Tu jest ten sam Arado z innego ujęcia.  |
(10) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-09-03, 20:40 : |
Tak, znalazłem to zdjęcie kilka dni temu co potwierdziło moje przypuszczenia i nadzieję, że to jednak EW105 G Briana Jonesa. To zdjęcie to niesamowite dopełnienie Jego historii... kilka tygodni temu był na obchodach Rocznicy Powstania Warszawskiego i prawdopodobnie startując z Okęcia przez moment znajdował się w tym samym miejscu gdzie 70 lat wcześniej skraksował Jego Liberator.
A przy okazji- na zdjęciu rozpoczynającym ten wątek leży ciekawy ptaszek Ar-240 wyprodukowany zaledwie w kilku egzemplarzach... Skąd znalazł się w Warszawie? |
(9) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-09-03, 17:52 : |
|
(8) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-09-01, 16:25 : |
Z mojej strony jest to możliwe dopiero po powrocie do domu. Szukaj w podanej książce pana Tomasza Kopańskiego.
Wiesiek |
(7) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-09-01, 10:59 : |
Znalazłem informację, że 3 kominy były na terenie Wytwórni Płatowców nr 1. Proszę o potwierdzenie. |
(6) Re: Pomoc w identyfikacji lotniska z dnia 2014-09-01, 09:33 : |
Jestem poza domem i nie dysponuję literaturą ale wystarczy zajrzeć do "Polskie Konstrukcje..." pana T. Kopańskiego i zorientować się w położeniu warszawskich przedwojennych lotnisk.
Wiesiek |
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |