Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Krzewica 21.06.1944 (2015-03-04,22:43)

Witam. Nie wiem od czego zacząć, więc w skrócie, od początku.    
21.06.1944r.- misja Frantic 2 -lot wahadłowy do Połtawy. 114 B-17 w    
osłonie 70 myśliwców P-51 Mustang z 8US Air Force bombardują Ruhland,    
następnie lecą do Połtawy. Ich lot jest obserwowany przez He-177 z 2-go    
skrzydła 100-ej eskadry, który drogą radiową melduje o ruchach    
Amerykanów. To taki ogólny wstęp. A teraz sedno: w okolicy Międzyrzeca    
Podlaskiego, z lotniska w Krzewicy zostają poderwane niemieckie myśliwce    
Me-109 z Jagdgeschwader 51 Molders/?/.W wyniku walki powietrznej zostają    
zestrzelone /to co wiem na pewno/- B-17-piloci się uratowali, skacząc na    
spadochronach / swoją drogą mieli ciekawe póżniejsze przejścia, ale o    
tym kiedy indziej/- P-51-pilot por Frank T. Sibbet z 335 eskadry    
myśliwskiej, zginął skacząc na spadochronie. Dalej lot przeszedł bez    
problemów aż do Połtawy , gdzie w nocy nastąpił pogrom wyprawy Frantic    
2, ale to już dalsza historia. To tak w skrócie- jeśli ktoś chętny do    
dyskusji-zapraszam. I teraz moje pytania , może ktoś coś wie i zechce mi    
pomóc. W niektórych publikacjach spotkałem się z wersją że zostało    
strąconych 2 Mustangi. Czy to prawda? Podczas tej walki zestrzelono    
/zależy od wersji/ od 4 do 6 niemieckich myśliwców. To ile naprawdę ich    
strącono? I czy to na pewno ta jednostka stacjonowała wtedy w    
Krzewicy?Szukając w internecie spotkałem się z wersją że    
Jagdgeschwader 51 przebazował się do Krzewicy dopiero 05.07,1944r. Więc    
czy to ta jednostka brała udział w tej walce?Wszystkim dziękuje za    
odpowiedzi i zapraszam do dyskusji , może przybliżą mnie do rozwikłania    
tej historii. Do usłyszenia.    

Jacek Z.  [89.72.54.47]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 18, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

(18) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-04, 22:43 :
I jeszcze jedno zdjęcie.

Jacek Z.[89.75.163.62]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(17) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-04, 22:40 :
Witam panie Wiesławie. Tak jak wspomniał pan Andrzej to jest pomnik upamiętniający zestrzelenie B-17 i jednocześnie hołd dla lotników amerykańskich, którzy polegli podczas walk w Europie. Jednocześnie dziękuję panu Andrzejowi za wypowiedzi na w/w temat. Pozdrawiam

Jacek Z.[89.75.163.62]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(16) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-03, 18:35 :
Witam.    
Ma Pan całkowitą racją z tym "lądowaniem", chodziło mi o ustalenie czy ten pomnik dotyczy wydarzenia o którym tu się dyskutuje.    
Wiesiek
W.G
[31.11.192.20]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(15) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-03, 17:48 :
witam to jest tylko jego kopia , jest to tylko pomnik o naturalnych wymiarach, a co do lądowania to jego nie było tylko on sie rozbił nieopodal tego miejsca co teraz jest pomnik ,
andrzej [78.30.96.71]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(14) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-02, 21:07 :
Witam.    
Czy jest to B-17 który wylądował w okolicy miejscowości Woroniec pod Białą Podlaską ?    
niebieskaeskadra.pl/?control=4#    

W.G
[31.11.192.20]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(13) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2015-03-02, 15:50 :
Witam , przepraszam że dopiero odpisuje, wiadomości na ten temat mam od swoich dziadków a potem jeszcze od przypadkowych starszych ludzi, tylko że jak się o tym dowiedziałem to było ponad 10 lat temu a ci ludzie już nie żyją i nie mam jak odświeżyć wiadomości, od kąt pamiętam to moi dziadkowie dużo mówili o tym samolocie a najbardziej o tych pakunkach które były wyrzucone z samolotu , b17 przelatywał nad Rogożnicą i to nad nia została wyrzucona sporo różnych rzeczy , między innymi jakieś banki po paliwie skrzynie po amunicji , miedzy innymi te tajemnicze pakunki , w tym czasie na polach pracowali ludzie i pozbierali to co im z nieba spadło, dodam żę jak samolot był nad Rogożnicą to jeszcze był ostrzeliwany przez niemiecki myśliwiec , a zaraz za Rogożnicą wyskoczyła załoga a samolot jeszcze doleciał prawie do tego miejsca co jest teraz jego pomnik. Ale wróćmy do tych pakunków tajemniczych , zostały one z kradzione jedną rodzinę , która po wojnie opuściła Rogożnicę i zamieszkała w Białej P żyjąc bardzo dostatnio co jest nie możliwe bo nie przelewało im się , jak oddział Zenona przeją lotników ci pewno prze kazali mu co tam było i Zenon doszedł kto to zrobił i wielokrotnie odwiedzał tą rodzinę i możemy sobie wyobrazić co z nimi robili , ale ci nie odali nic. Po przemyśleniach wydaje mi się że było to złoto , a myślę tak dlatego bo potem po tym zajściu były przepychanki słowne miedzy ludnością a tą rodziną i wymksneło sie jedno zdanie tej rodzinie że oni tego złota nie mają i że inni je ukradli . Wydaje mi się że było tam coś cennego ,
andrzej [78.30.93.174]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(12) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2014-12-16, 22:27 :
Witam.    
Ad.9    
Cytat:
Niedługo ma być odnowiony jego grób,

Jestem tym zainteresowany, daj znać. Kliknij w inicjały przy wcześniejszych wpisach.    
Wiesiek
W.G
[95.160.67.60]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(11) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2014-12-16, 21:41 :
Czesć. W odpowiedzi na twoje pytanie- to jest niemożliwe aby był taki pakiet umożliwiający przeżycie przez rok , nawet w dzisiejszych warunkach. Środki pieniezne -i owszem, ponadto troche żywnosci, mapy, kompas,lekarstwa, itp. Jednym słowem to co mógł zabrać ze sobą , na pewno nie mieli nic więcej.Awaryjnie opuszczając samolot- skacząc na spadochronie, nie mieli czasu na zrzucanie jakichś dodatkowych rzeczy, nawet jakby je mieli. Także myślę że ,, załoga z b 17 wyrzucała różne rzeczy z samolotu i to na sporym dystansie,, to nie chodzi o rzeczy prywatne załogi , tylko może o częsci rozpadającego się samolotu. A co do odzyskiwania pakietów przez oddział Zenona , to nie słyszałem o tym. Jeśli możesz powiedz o tym coś więcej. Pozdrawiam.    
Jacek Z.[89.75.135.183]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(10) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2014-12-11, 18:56 :
Witam,wiesz może jaką wartość przedstawiał pakiet ratunkowy pilotów i zalogi z B 17 , chciał bym się dowiedzieć co w nim było , rozmawiając kiedyś z człowiekiem co miał trochę wiedzy na ten temat to mówił że każdy członek załogi{b 17} posiadał pakiet ratunkowy który umożliwia przeżycie roku czasu na terytorium wroga , zakładam że był w tym jakieś srodki pieniężne. A dlaczego pytam o pakiet ? to zacznę od początku , każdy pilot przed wyskoczeniem z samolotu wyrzuca to co jest mu potrzebne potem na ziemi, i tak było i w tych przypadkach , wiem że załoga z b 17 wyrzucała różne rzeczy z samolotu i to na sporym dystansie a wyskoczyli dopiero sporo dalej , tylko z tej wyrzutki nie skorzystali bo to zostało zwędzone , najbardziej nie mogę przeboleć że z kradziono pakiety ratunkowe załodze , chociaż doszli kto to zrobił bo okoliczna ludność wskazała sprawców , nawet sam Zenek był zaangażowany w odzyskanie , nawet dobrze oklepano sprawców ale nie od dali,
andrzej [78.30.108.6]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(9) Re: Krzewica 21.06.1944 z dnia 2014-05-22, 13:28 :
Witam . Tomi, ta walka nie mogła trwać aż 2 godz. ale po tylu latach to nawet naoczni świadkowie mogą się mylić. A skąd wiesz że przed skokiem wyrzucił z samolotu jakieś rzeczy? Czy masz jeszcze kontakt z tym świadkiem? Jeśli chciałbyś się podzielić tymi informacjami to napisz na maila: [email protected], bardzo mi zależy na wyjaśnieniu tej historii. Tym bardziej że natknąłem się na informacje że Sibbett przeżyłby ten skok tylko został ostrzelany już na spadochronie przez Niemców i zmarł w wyniku tych ran postrzałowych. Niedługo ma być odnowiony jego grób, może przy tej okazji uda się wyjaśnić miejsce i okoliczności jego śmierci. Pozdrawiam i jeśli ktoś jeszcze coś wie na ten temat to zapraszam do podzielenia się tymi informacjami.
Jacek Z.[89.75.138.42]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 18, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców