Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Książki o Luftwaffe po niemiecku (2012-12-02,15:51)

Witam wszystkich serdecznie,    
jestem w trakcie zbierania materiałów do mojej pracy magisterskiej w języku niemieckim (filologia germańska). Ponieważ chciałbym napisać o czymś co mnie interesuje, postanowiłem że spróbuję połączyć ją właśnie z lotnictwem. Póki co mam dwa pomysły na temat pracy:    
1) Niemieccy lotnicy w czasie obrony Rzeszy w końcowej fazie wojny (tutaj np przedstawiłbym sylwetki paru pilotów, porównał w jaki sposób przeżywali tą wojnę, czy wierzyli jeszcze w zwycięstwo itd)    
2) Niemieccy i brytyjscy piloci w czasie Bitwy o Anglię (temat może nawet bardziej interesujący, tutaj chciałbym porównać jak wyglądała Bitwa oczami Niemców a jak Brytyjczyków, jakie uczucia do siebie żywili, jak wyglądały spotkania po zestrzeleniu itd)    

Jednak żeby cokolwiek z tej pracy mogło zostać zrealizowane potrzebuję książki o Luftwaffe i ogólnie o wojnie powietrznej w języku niemieckim. Tu moje pytanie. Czy macie może jakieś materiały na ten temat właśnie w tym języku? A może znacie jakieś tytuły książek, które pasowałyby do któregoś z tematów? Ja wprawdzie już się trochę orientowałem, ale zawsze może pojawić się jakaś ciekawa propozycja o której do tej pory jeszcze nie słyszałem.     

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że będziecie mogli mi w jakiś sposób pomóc    
Kacper
Kacper Szarek  [156.17.161.29]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 3, strona 1 z 1

(3) Re: Książki o Luftwaffe po niemiecku z dnia 2012-12-02, 15:51 :
Czy jeszcz bibliografia do Luftwaffe aktualna ? Mogę pomódz . Zet eS.
Zet eS[79.191.30.103]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(2) Re: Książki o Luftwaffe po niemiecku z dnia 2012-02-25, 08:22 :
Na przykład: Adolf Galland "Die Erste und der Letzte".    

Prawie każdy znany as Luftwaffe chętnie pisał wspomnienia, wystarczy poszukać nazwisk lotników w niemieckiej Wikipedii.    

Czy książki są dostępne na rynku - to inna historia.
Karol[77.89.75.58]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(1) Re: Książki o Luftwaffe po niemiecku z dnia 2012-02-24, 19:52 :
Polecam w temacie pierwszym książkę Alfreda Price ''The Last Year of the Luftwaffe May 1944 to May 1945''. Sugeruję poszukać jej polskiej wersji (ja dysponuję tylko angielską). Są tam relacje pilotów niemieckich.
piotr
[86.160.212.13]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 3, strona 1 z 1

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców