Między nami bomberami
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 (2012-02-01,21:06) |
Szanowni Państwo,
Jako organizatory wystawy mam zaszczyt poinformować, że w dniu 20.01.2012 roku o godzinie 18.00 w Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego zostanie otwarta wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 im. Ziemi Mazowieckiej.
Tematyka wystawy to lata 1944-1946, a więc okres użytkowania ciężkich bombowców Avro Lancaster. Będzie zaprezentowane ok. 400 zdjęć w tym zdjęcia z akcji bojowych, historia Dywizjonu 300, lista strat, biografie lotników, wspomnienia z lotów bojowych oraz multimedia w postaci oryginalnego nagrania filmowego z Dywizjonu 300 plus unikatowe nagrania rozmów załóg angielskich Lancasterów w czasie lotów bojowych.
Lokalizacja Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego zostanie podana w następnej wiadomości
adres muzeum:
Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego
Rynek, II piętro.
63-400 Ostrów Wielkopolski
Wejście na teren muzeum w dniu otwarcia wystawy - bezpłatne.
Spodziewam się wizyty w dniu otwarcia wystawy dwóch weteranów Dywizjonu 300: Pana Czesława E.Blicharskiego oraz Tadeusza Wierzbowskiego. Obecność w/w weteranów zostanie potwierdzona krótko przed otwarciem, ze względu na stan zdrowia.
Honorowy patronat (czekam na potwierdzenie): Polskie Siły Powietrzne oraz Royal Air Force
Patronat medialny (czekam na potwierdzenie): TVP Historia.
Pozdrawiam serdecznie,
Karol Kubiak
|
znalezionych: 34, strona 1 z 4 « - 1 2 3 4 - » |
(34) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-02-01, 21:06 : |
Niedawno zmarły Piotr Kosin również posiadał wśród swoich zdjęć, tego typu „propagandową” fotografię. W sieci nosi tytuł: „ Jedno z dwóch trafień bombami w zakłady WP1 na Paluchu w 1939 roku - hangar "startu".
Pamiętam, że gdy rozmawialiśmy z panem Piotrem on wskazał to zdjęcie i powiedział, że zostało zrobione w Polsce. My jednak przeszliśmy nad tym obojętnie i analizowaliśmy pozostałe fotografie z okresu jego pobytu w Anglii. Niestety, dziś już nie dowiemy się, w jaki sposób trafiło ono w jego ręce.
Kolejną ciekawą fotką, jaką znalazłem wśród zdjęć owego lotnika poległego w 1942 r., było słynne zdjęcie ppor. Jana Dzwonka z jego P.11-tką, zrobione 31.08.1939 r. pod Lwowem. Jest bardzo mało prawdopodobne, by ów lotnik znał osobiście ppor. Dzwonka. Skąd więc jego zdjęcie w zbiorze? Zburzone miasto, groby obrońców Warszawy czy poległych lotników mogły wzbudzać chęć zemsty, natomiast fotka uśmiechniętego ppor. Dzwonka dumnie prezentującego swój znak do czego miała motywować?
|
(33) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-02-01, 13:52 : |
Panowie
Uważam że Pan Włodek dotknął ciekawego tematu.
Czy ktoś z Was pytał śp. Leszka Owsianego w jaki sposób wszedł w posiadanie dosyć mocnych fotografii z pogrzebu Stefana Bohanesa, lub też jaką drogą wydostały się one na Zachód i kiedy? Oczywiście jest zrozumiałym że Leszek Owsiany najwcześniej otrzymał je po powrocie z niewoli, ale czy było to jeszcze w Anglii czy już po powrocie do kraju? Pytam, bo taki sam zestaw fotografii (jak najbardziej oryginalnych) znalazłem w kolekcji lotnika bombowego, który Bohanesa nie znał, do Polski nie wrócił i twierdził, że dotarły do niego z drugiej ręki w Anglii.
Czy zatem o takich zdjęciach można powiedzieć, że na swój sposób pełniły rolę propagandową, motywującą, pobudzającą do większego wysiłku ... może zemsty?
Pozdrawiam |
(32) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-02-01, 06:57 : |
Cytat: Trudno powiedzieć kiedy trafiły one do ich zbiorów.
Początkowo myślałem, że zdjęcia te zostały przez pomyłkę dołączone do rzeczy po owym poległym lotniku, ale oprócz fotek, w pamiątkach po nim zachowały się również protokoły depozytowe, jakie sporządziła komisja spadkowa i tam wyraźnie wspomina się dokładnie tą samą ilość zdjęć, które zachowały się do dnia dzisiejszego. Tak więc nie ulega wątpliwości, że zdjęcia te były w jego posiadaniu.
|
(31) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-02-01, 06:43 : |
Ufff… ulżyło mi, że Panowie również spotkali się z tego typu zdjęciami. Już się wystraszyłem, że tylko ja takie foty widziałem i tworze tu jakieś nowe teorie :)
Ostatnio próbowałem ustalić gdzie owe zdjęcia zostały wykonane. Długo mi zeszło na odnalezieniu tych samych fotek w necie, ale - w kilku przypadkach udało się. Tak jak wspomniałem wcześniej, zdjęcia te są również dostępne w IPiMS w Londynie - i tu wydaje mi się leży klucz do rozwiązania całej zagadki; bo jeżeli zdjęcia te były prywatne i zostały przekazane lotnikowi przez rodzinę po wojnie czy nawet w trakcie wojny, to, jakim cudem znalazły się one w Instytucie?
Poniżej jedno z tego typu zdjęć: „zniszczony budynek osiedla TOR, Warszawa 1939”
 |
(30) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 23:47 : |
Cytat: Czy w ich pamiątkach znajdowały się jakieś propagandowe zdjęcia z okresu września 1939?
O ile sobie przypominam to sporo wrześniowych fotek zniszczonej Warszawy (między innymi) jest w albumie Włodzimierza Chojnackiego, pilota 303 DM mieszkającego w Australii (rocznik 1914!!!) |
(29) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 21:38 : |
Czy w ich pamiątkach znajdowały się jakieś propagandowe zdjęcia z okresu września 1939?
Ja osobiście widziałem podobne do tych o których pisał Włodek, ale to były zbiory lotników którzy zmarli już po wojnie. Trudno powiedzieć kiedy trafiły one do ich zbiorów. A z kolejnym numerem "Lotnictwa z Szachownicą" chętnie się zapoznam :) |
(28) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 21:31 : |
Cytat: Nie słyszałem o takich przypadkach.
Zatem Piotrze odsyłam do nowego numeru ''Lotnictwa z Szachownicą'', który ma ukazać się w lutym. Znajdziesz tam pierwszą część mojego artykułu poświęconego pilotowi 303 Dywizjonu Myśliwskiego Klemensowi Prusakowi. Zginął w lutym 1945 (ostatni pilot tej jednostki poległy w trakcie działań wojennych) a pamiątki po nim (te z okresu do 1939) dopiero po wojnie wyjechały z Polski i są obecnie u rodziny w USA (wzbogacone o zdjęcia pilota z okresu angielskiego, które po 1945 pierwotnie trafiły do Polski).
Kolejnym takim przykładem jest rodzina Jana Kurowskiego, który poległ w 1944 jako pilot 308 DM. Przedwojenne fotki tego myśliwca wyjechały z Polski dopiero po wojnie i są obecnie w posiadaniu syna.
Pozdrawiam |
(27) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 16:12 : |
Nie słyszałem o takich przypadkach. |
(26) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 15:12 : |
Mogło tak być w przypadku, gdy dany lotnik przeżył wojnę. Ja jednak kilka tego typu zdjęć znalazłem również w rzeczach lotnika poległego w 1942 r., który praktycznie od ostatniego sierpnia 1939 r. nie miał żadnego kontaktu z rodziną.
A czy np. nie rozdawano lotnikom tego typu fotografii celowo, by wzbudzić w nich np. jeszcze większe poświęcenie czy coś w tym rodzaju?
|
(25) Re: Wystawa poświęcona Dywizjonowi 300 z dnia 2012-01-31, 14:23 : |
albo otrzymali je w ramach "łączenia rodzin" w czasie wojny lub w pierwszych latach po wojnie. |
znalezionych: 34, strona 1 z 4 « - 1 2 3 4 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |