ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Franciszek Malczewski (2013-10-06,22:06)

W "Uwarzam Rze", Nr 42 z 21 XI 2011 r., s.42-43 jest artykuł o chorążym Franciszku Malczewskim (poniżej skrót):     
uwazamrze.pl/2011/11/18839/oni-tez-walczyli/    

I jeszcze artykuł sprzed 3 lat: www.okolica.wgr.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1915    

Sławomir Hordejuk  [46.170.15.90]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 44, strona 4 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

(14) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-01, 17:30 :
Cytat:
Niestety jego biogram zawiera sporo błędów i nie winię za nie samego weterana.

Nie wyraziłem się precyzyjnie. Chodzi o biogram przytoczony na Myśliwcach, nie wspomniany powyżej u Hasińskiego.    

Cytat:
Skany log booka, które był Pan uprzejmy zamieścić, pokazują (jak Pan zapewne wie) loty nieoperacyjne.

mea culpa! Jest jeden "scramble".    

Pozdrawiam    
piotr
[86.128.4.125]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(13) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-01, 17:14 :
Cytat:
Nawet nie widząc tej książki lotów nie ośmieliłby się posądzać Go o konfabulację.

Panie Bogdanie    

Nikt na tym forum nie twierdzi ze zmarły lotnik nie zasłużył się ojczyźnie. Jestem ostatnia osobą , która kiedykolwiek nawet zbliżyłaby się do podobnej tezy. Za dużo mam szacunku dla tego wspaniałego, odchodzącego pokolenia.    
Problem polega na tym ze zarówno mnie jak i innym odwiedzającym to Forum trudno jest uwierzyć w podaną przez Pana ilość lotów (szczególnie bojowych czy operacyjnych).    
Skany log booka, które był Pan uprzejmy zamieścić, pokazują (jak Pan zapewne wie) loty nieoperacyjne.    
Jestem gotów zgodzić się iż zmarły lotnik wykonał tyle lotów (wszelkich) w całej swej karierze, jeśli po wojnie wstąpił do RAF i pełnił służbę w powietrzu (a na podstawie jego biogramu u Hasińskiego trudno w to uwierzyć).    
Niestety jego biogram zawiera sporo błędów i nie winię za nie samego weterana. Mogę wymienić kilku lotników, w tym pilotów myśliwskich, młodszych od śp . Franciszka Malczewskiego, którzy wykonywali loty w ramach PSP.    
Pozdrawiam serdecznie

piotr
(12) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-01, 11:45 :
Przepraszam, chyba system się zawiesił i pokazało mi, ze wpis nie został dodany.    
Wiesiek
W.G[95.160.67.177]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(11) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-01, 11:41 :
Witam.    
Ad. 7 - i cała dyskusja.    
Bogdan Sarwiński     
Cytat:
Niedowiarki mogą tam sprawdzić wszystkie loty.

Panie Bogdanie nie ma co się obrażać. Bardzo dobrze, że zamieścił Pan te wszystkie informacje za które zapewne wszyscy dziękujemy. Zapewne nie jest Pan zawodowym historykiem lotnictwa (tak jak i ja) który by poklasyfikował wszystkie loty por.pil. Franciszka Malczewskiego więc proszę się nie dziwić, że profesjonaliści tak szczegółowo drążą temat.    
Chciałbym jeszcze słowo o wypowiedzi Churchill'a, cyt.: "Nigdy w historii ludzkich wojen tak..."    
Sens tych słów został zmieniony przez samych zainteresowanych czyli naszych lotników i powielany przez "historyków" okresu "odwilży" oraz pokutujący jeszcze do dzisiaj. Na cmentarzach spotykam nie raz napisy na tablicach nagrobnych, "brał udział w Bitwie o Anglię, lotnik bitwy o Wielką Brytanię". Rodziny zamieszczają te napisy niezbyt świadomi jaki okres nazywamy Bitwą o Brytanię.    
Wracając do ś.p. por.pil. Franciszka Malczewskiego jest wskazane aby postać jego i jego udział w wojnie pokazać rzetelnie dlatego dobrze, że głos zabrali profesjonaliści i nie ma tu czyhania na konfabulacje.    
Wiesiek
(10) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-01, 11:38 :
Witam.    
Ad. 7 - i cała dyskusja.    
Bogdan Sarwiński     
Cytat:
Niedowiarki mogą tam sprawdzić wszystkie loty.

Panie Bogdanie nie ma co się obrażać. Bardzo dobrze, że zamieścił Pan te wszystkie informacje za które zapewne wszyscy dziękujemy. Zapewne nie jest Pan zawodowym historykiem lotnictwa (tak jak i ja) który by poklasyfikował wszystkie loty por.pil. [b]Franciszka Malczewskiego [/b]więc proszę się nie dziwić, że profesjonaliści tak szczegółowo drążą temat.    
Chciałbym jeszcze słowo o wypowiedzi Churchill'a, cyt.: "Nigdy w historii ludzkich wojen tak..."    
Sens tych słów został zmieniony przez samych zainteresowanych czyli naszych lotników i powielany przez "historyków" okresu "odwilży" oraz pokutujący jeszcze do dzisiaj. Na cmentarzach spotykam nie raz napisy na tablicach nagrobnych, "brał udział w Bitwie o Anglię, lotnik bitwy o Wielką Brytanię". Rodziny zamieszczają te napisy niezbyt świadomi jaki okres nazywamy Bitwą o Brytanię.    
Wracając do ś.p. por.pil. Franciszka Malczewskiego jest wskazane aby postać jego i jego udział w wojnie pokazać rzetelnie dlatego dobrze, że głos zabrali profesjonaliści i nie ma tu czyhania na konfabulacje.    
Wiesiek
(9) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-09-30, 23:21 :
To są strony z tymi lotami. Myślę, że Panu powiedzą więcej niż mnie.    
Pozdrawiam.    
BS

Bogdan Sarwiński[77.254.54.163]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(8) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-09-30, 23:00 :
I jeszcze raz, tylko po to, żeby zamieścić zdjęcie okładki książki lotów Franciszka Malczewskiego.BS

(7) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-09-30, 22:56 :
Panie Piotrze.    
To jest fotokopia z zestawienia, które wykonał Franciszek Malczewski, podsumowującego wszystkie loty ujęte w książce lotów. To zestawienie wpiął dodatkowo w książkę (statystyczne ułatwienie).    
Oryginalna książka została przekazana, po pogrzebie, do JW 3411 w Ogrodzienicach (1 Ośrodek Radioelektroniczny) na ręce płk Andrzeja Kozery przez bratanka Włodzimierza Franciszka Malczewskiego. Niedowiarki mogą tam sprawdzić wszystkie loty. Dla przykładu zamieszczam fotokopię z potwierdzeniem 7 lotów na samolotach Spitfire w 317 Dywizjonie w Woodvale z września 1942 r. (odnosząca się do tego wstawka na górze, z zestawienia, została już zrobiona przez mnie). Trudno byłoby zamieścić fotokopie całej książki, szczególnie, że na tym forum do komentarza można dołączyć tylko 1 zdjęcie (dlaczego?)    
Nie jestem znawcą tematu, ale miałem zaszczyt znać Franciszka Malczewskiego osobiście. Nawet nie widząc tej książki lotów nie ośmieliłby się posądzać Go o konfabulację. Dla tamtego pokolenia (a szczególnie dla żołnierzy) godność i honor jeszcze coś znaczyło. Po co miałby kłamać? Już nie mówiąc, że takie kłamstwo z zawyżoną ilością lotów byłoby łatwe do zweryfikowania. Tamte czasy robiły ze zwykłych ludzi (ale patriotycznie wychowanych) bohaterów.    
Oni robili takie rzeczy, w które nam teraz trudno uwierzyć…    
Pozdrawiam    
Bogdan Sarwiński    

(6) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-09-29, 21:41 :
Cytat:
Załączam fotokopię z zestawieniem lotów z datami i nazwami dywizjonów.

Panie Bogdanie, proszę wybaczyć głupie pytanie: czego to jest fotokopia? Bo przecież nie "oryginalna książki lotów"!
piotr
(5) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-09-29, 11:54 :
Z ciekawości sprawdziłem ORB 315 z 1942 r. - z zapisów wynika, że pan Franciszek wykonał w tym czasie 1 lot operacyjny, pozostałe 32 musiały być treningowe.
Greg S
[83.11.102.62]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 44, strona 4 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców