.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. | |||
Temat: Franciszek Malczewski (2013-10-06,22:06) | |||
W "Uwarzam Rze", Nr 42 z 21 XI 2011 r., s.42-43 jest artykuł o chorążym Franciszku Malczewskim (poniżej skrót): uwazamrze.pl/2011/11/18839/oni-tez-walczyli/ I jeszcze artykuł sprzed 3 lat: www.okolica.wgr.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1915
| |||
(34) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 13:37 : | |||
Witaj Zenku. Ad. 32 Cytat: Czuję się w obowiązku zwykłej solidarności stanąć w obronie Pana Bogdana. Jak napisał wcześniej nie jest żadnym specjalistą od lotnictwa. Był człowiek, zmarł a, że był człowiekiem nietuzinkowym więc powstał mniej czy więcej profesjonalny biogram i chwała za to autorowi bo możliwe, że nigdy nie dowiedzielibyśmy się o jego drodze do lotnictwa i służbie. Historycy mają swoje ulubione samoloty, jednostki, lotników i możliwe, że w natłoku tych pierwszoplanowych postaci Ci drugoplanowi odeszli by w niepamięć. Na tym zakończę bo nasuwają mi się porównania do współczesnych "wielkich "ludzi. Uważam, że jest ciekawy temat więc można się zająć co przyniesie wymierne korzyści i autorowi biogramu jak i czytelnikom. A na twoje Zenku pytanie odpowiem twoimi słowami Cytat:Można by zakładać, że nominacja Stanisława Skalskiego za PRL-u to też taka lipna nominacja. Z wyrazami szacunku dla wszystkich biorących udział w dyskusji Wiesiek
| |||
(33) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 11:45 : | |||
Naprawdę nie wiem. Ja tylko dokumentowałem przebieg uroczystości pogrzebowej.
| |||
(32) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 11:03 : | |||
Panie Bogdanie! Nadanie Orderu VM wiąże się z pewnymi czynnościami określonymi w ustawie o orderze, nie dotyczy to nadań w tzw. PRL-u. Posiadam kopię ewidencji odznaczonych prowadzoną przez Kapitułę Orderu VM i niestety wśród odznaczonych brak jest Franciszka Malczewskiego. Skąd order na pogrzebie?! Pozdrawiam
| |||
(31) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 21:03 : | |||
Panie Zenku, Nie wiem. Robiłem zdjęcia na pogrzebie. Ten order był niesiony na oddzielnej poduszce (załączam zdjęcie). Nie znam dat nadania odznaczeń. Pozdrawiam i wracam do swoich spraw. ![]()
| |||
(30) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 20:52 : | |||
OK - ma Pan rację. Chciałem dobrze. Opierałem się na relacjach samego Franciszka Malczewskiego, na wcześniejszych artykułach prasowych i fotokopiach książki lotów. Nie jestem jednak biografem FM i nie znam każdego szczegółu Jego życia. Nie przepuszczałem też wszystkiego przez "szkiełko i oko"i mogłem podać coś nieprecyzyjnie, ale sam świadomie niczego nie koloryzowałem (tak mi się przynajmniej wydaje). Teraz już błagam, zakończmy, bo nie mogę się skupić na swoich sprawach. Muszę zająć się swoją wystawą poświęconą wybitnemu polskiemu malarzowi Wojciechowi Fangorowi (też niezwykle fascynująca postać - 91 lat) , która będzie w listopadzie w Starej Galerii ZPAF, muszę przygotować do druku album o kapliczkach...itd. Te tematy są mi o wiele bliższe. Zamieszczając krótką relację z pogrzebu i skrót życiorysu, nie sądziłem, że wywołam taką dyskusję i sam się w nią wciągnę. Ale widocznie tak musiało być. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Bogdan
| |||
(29) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 18:25 : | |||
Cytat: Bardzo proszę o podanie, kto i kiedy odznaczył go Orderem VM. Pozrawiam
| |||
(28) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 13:09 : | |||
Cytat: dokładnie to, Panie Bogdanie, chodzi o rocznik kiedy Malczewski i Ostrowski trafili do SPLdM. Proszę mnie źle nie zrozumieć. Tu nie chodzi o czepianie się ale o w miarę dokładne fakty. Przez wiele lat nasi ex-lotnicy doświadczali ignorancji dawnych sojuszników a we własnym kraju byli szykanowani. Teraz nastąpił swoisty "boom" i temat wraca. Problem w tym by ustrzegać się koloryzowania historii. Co, jeśli za jakiś czas ten wątek odnajdzie jakiś młody entuzjasta i wywnioskuje że Franciszek Malczewski był pilotem Bitwy o Anglię (co można wyczytać z postów), że był odznaczony Virtuti Militari (co, ile pamiętam jest w życiorysie) etc, etc, etc? Entuzjasta napisze wypracowanie, ktoś je przeczyta, pokaże komuś tam jeszcze... Niby nic. Ale nam przecież chodzi o fakty a nie tworzenie mitów. Tych było już i tak sporo. Ci wspaniali ludzie z pewnością nie o to walczyli. Pozdrawiam
| |||
(27) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 11:42 : | |||
Panie Piotrze, Zdziwiłem się, bo absolutnie nie chodziło mi o ten okres (długi i nieprecyzyjny). To są faktycznie moje 2 zdania z telegraficznego życiorysu, który umieściłem na tym forum. Być może konstrukcja nie jest najszczęśliwsza i mógł Pan tak to odebrać. Pisząc „w tamtym czasie” miałem na myśli wybuch wojny, a nie służbę w dywizjonach. Załączam pełny cytat: Cytat: Ale też napisałem "prawdopodobnie". Być może był ktoś młodszy ( 1 września 1939). Ale to już nasze "rankingi". Gdy myślę o tych młodych chłopcach, którym wojna zabrała młodość, miłość a czasem życie...to naprawdę trudno nieraz uwierzyć. Fascynujący, optymistyczni (pomimo przejść wojennych), twórczy i aktywni, niemalże do końca swoich dni. Mjr Tadeusz Krzystek, w 2012 (mając 93 lata) pisał do mnie tak: Cytat: Ile mógł mieć lat, gdy samodzielnie złożył komputer i nauczył się jego obsługi - 70? Jego żona Anna przez ponad 4 lata (od 1998) wpisywała do komputera nazwiska personelu Polskich Sił Powietrznych w Anglii w latach 1940-1947. Jaka emerytura i to w sile wieku? Kapral mechanik Henryk Mietelski (rocznik 1916) wycofał się z aktywnego życia w wieku 80 lat i mówił mi to samo. Pod wpływem tych ludzi sam zacząłem inaczej spostrzegać wiele spraw. Bierzmy z nich przykład. Bogdan P.S. Panie Piotrze, też do końca nie jest dla mnie jasne, co Pan miał na myśli: Cytat: Franciszek Malczewski wstąpił do szkoły w roku 1937, a w ten sposób podaje się przeważnie ukończenie. Spisów roczników absolwentów Szkoła Podoficerów Lotnictwa dla Małoletnich w Bydgoszczy nigdzie w internecie nie znalazłem.
| |||
(26) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-04, 01:15 : | |||
Cytat: Panie Bogdanie, problem w tym ze jednak napisał Pan: Cytat: Tak na marginesie, młodszym pilotem myśliwskim wywodzącym się z tego samego rocznika 1937 SPLdM byl Tadeusz Ostrowski ( urodzony 16 grudnia 1921). Cytat: Po raz kolejny zgadzam się z Panem.
| |||
(25) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-03, 17:45 : | |||
Witam. Bogdan Sarwiński Cytat: I ja też tak uważam, gdyby miał Pan jednak chęć napisania czegoś to proszę na prywatną pocztę to bardzo proszę. Pozdrawiam Wiesiek
| |||
Powrót do tematów | Powrót do Myśliwców |