ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Franciszek Malczewski (2013-10-06,22:06)

W "Uwarzam Rze", Nr 42 z 21 XI 2011 r., s.42-43 jest artykuł o chorążym Franciszku Malczewskim (poniżej skrót):     
uwazamrze.pl/2011/11/18839/oni-tez-walczyli/    

I jeszcze artykuł sprzed 3 lat: www.okolica.wgr.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1915    

Sławomir Hordejuk  [46.170.15.90]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 44, strona 1 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

(44) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-06, 22:06 :
Witaj Włodku.    
Cytat:
Panie Wiesławie – jest jeden wyjątek – w przypadku odznaczeń pamiątkowych, przekazywanych rodzinom poległych czy zmarłych żołnierzy już po zakończeniu wojny – legitymacji, baretek ani miniaturek nie wysyłano.

Miałem szczęście, że Władek Grudniak przeżył wojnę.    
Wiesiek
W.G[95.160.67.177]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(43) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-06, 11:06 :
Witam,    

Cytat:
Z tego co mnie jest wiadomo każde odznaczenie nawet tzw. pamiątkowe, ma swoją książeczkę/legitymację upoważniającą do noszenia takiego odznaczenia.

Panie Wiesławie – jest jeden wyjątek – w przypadku odznaczeń pamiątkowych, przekazywanych rodzinom poległych czy zmarłych żołnierzy już po zakończeniu wojny – legitymacji, baretek ani miniaturek nie wysyłano.     

Pan Bogdan
Cytat:
chciał nam przekazać pewne informacje, do których nie mielibyśmy dostępu. Należy mu za to podziękować, co czynię

Ja również dziękuję p. Bogdanowi za przekazane materiały.     

Pozdrawiam serdecznie,     
wlodekro
wlodekro[83.22.223.189]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(42) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 22:14 :
Witaj Piotrze!    
Jak zwykle muszę podziękować Ci za dobre słowo i jak zwykle zaprzeczyć, że łączy nas cokolwiek innego niż prawda historyczna. Jak wszystkim wiadomo mamy prawdę, półprawdę i g...prawdę.    
Pan Bogdan nie jest, jak sądzę, przez innych miłośników tej strony posądzany za złe zamiary i staranie się stworzenia mitu śp. Franciszka Malczewskiego. Bardziej to on został, przepraszam za zwrot "ofiarą" swojej dobrej woli. Chciał nam przekazać pewne informacje, do których nie mielibyśmy dostępu. Należy mu za to podziękować, co czynię - ale chcę też kategorycznie zaprzeczyć wszelkim informacjom, że Franciszek Maliszewski był odznaczony Orderem VM.    
I chyba na tym wypada mi zakończyć.    
Z pozdrowieniami    

Zenek
[178.37.252.155]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(41) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 17:42 :
Witaj Piotr.    
Oczywiście sytuacja stała się - w moim odczuciu - dla Pana Bogdana dwuznaczna chociaż nikt z nas nie podejrzewa go o tworzenie mitów. Pewnie gdybym miał coś do napisanie to też bym podszedł do tematu jak amator. Z tego co mnie jest wiadomo każde odznaczenie nawet tzw. pamiątkowe, ma swoją książeczkę/legitymację upoważniającą do noszenia takiego odznaczenia. Powtórzę więc po raz "enty", że byłbym szczęśliwy aby ukazała się profesjonalna biografia ś.p. Franciszka Malczewskiego.    
Wiesiek
(40) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 15:48 :
Cytat:
Czyli należy rozumieć, że Order VM nadano ś.p. Franciszkowi Malczewskiemu z pominięciem

Wiesiu, może zwyczajnie mu go nie nadano? Tu, oczywiście, Zenek - jako fachowiec - może się wypowiedzieć.    

Nigdzie jednak nie ma śladu ani KW ani, tym bardziej, VM.

piotr
[86.128.4.125]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(39) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 15:46 :
...i tym optymistycznym stwierdzeniem czas wątek zamknąć.
Karol[27.17.52.126]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(38) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 15:28 :
Czyli należy rozumieć, że Order VM nadano ś.p. Franciszkowi Malczewskiemu z pominięciem
Cytat:
art. 13 Ustawy z dnia 25 marca 1933 roku o Orderze Wojennym Virtuti Militari - Nadanie i utrata Orderu Wojennego Virtuti Militari mają być ogłoszone w Dzienniku Personalnym Ministerstwa Spraw Wojskowych ....

Tym bardziej sprawą biografii tego lotnika powinni zająć się profesjonaliści.    
Wiesiek
(37) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 15:17 :
Używam określenia tzw. PRL, gdyż nazwa naszego Kraju nie miała nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej dane mi było żyć. Tych samych określeń używam dla innych ośrodków "władzy" czyli Rady Trzech, Zamku czy p. Sokolnickiego.
Zenek
(36) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 14:45 :
Witaj Zenku.    
Dziękuję za odpowiedź. Jak pewnie zauważyłeś ja wyraziłem się w aspekcie użytego przez Ciebie zwrotu    
Cytat:
..., nie dotyczy to nadań w tzw. PRL-u.

Myślę, że to powód do poszukiwań.    
Wiesiek
(35) Re: Franciszek Malczewski z dnia 2013-10-05, 14:10 :
Witaj Wiesiu!    
Nie chciałem zaśmiecać tematu, ale zostałem zmuszony.    
Pisząc o czynnościach związanych z nadaniem Orderu VM, chodziło mi o art. 13 Ustawy z dnia 25 marca 1933 roku o Orderze Wojennym Virtuti Militari - Nadanie i utrata Orderu Wojennego Virtuti Militari mają być ogłoszone w Dzienniku Personalnym Ministerstwa Spraw Wojskowych .... A nadania Orderu VM Franciszkowi Malczewskiemu w Dziennikach Personalnych MSWojsk, MON, PSZ itd. brak.    
Cytat:
Można by zakładać, że nominacja Stanisława Skalskiego za PRL-u to też taka lipna nominacja.     

Nie jest żadną lipną nominacją, była zgodna z obowiązującym prawem.    
Pozdrawiam
Zenek

znalezionych: 44, strona 1 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców