Luftwaffe
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: LOTNISKO (2011-11-21,21:28) |
Witam ! Od kilku lat zbieram informacje na temat lotniska polowego założonego przez Niemców , lotnisko to znajdowało się na terenie woj.małopolskiego w gm.liszki kila kilometrów od lotniska w Balicach .Prawdopodobnie stacjonowały tu myśliwce nocne,po wkroczeniu Rosjan stały tu pociaki , przyplątała się także latająca forteca z 8-armii.Nic wielkiego ale interesuje mnie historia mojej okolicy . Pozdrawiam
|
znalezionych: 10, strona 1 z 1
|
(10) Re: LOTNISKO z dnia 2011-11-21, 21:28 : |
Witam.Jak na razie dziękuje wszystkim za podpowiedzi jak szukać informacji , niestety nic nowego nie udało się dowiedzieć ale mam jeszcze jedną prośbę chciałbym się skontaktować z panem Mariusem Emmerlingiem nie wiem jak .Jeszcze raz bardzo dziękuje |
(9) Re: LOTNISKO z dnia 2011-11-20, 11:20 : |
Flatbush Floogie  |
(8) Re: LOTNISKO z dnia 2011-10-01, 15:50 : |
Samoloty oraz lotnicy stacjonowali we wsi Budzyń ,pas startowy znajdował się w rozwidleniu rzek Sanka i Brzoskwinka,samoloty kołowały na pole startowe przez mostek na rzece Brzoskwince. Kilkanaście lat temu była jeszcze wyrwa w wale. |
(7) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-30, 23:57 : |
Ok,
czyli gdzieś pomiędzy mniejszym zalewem kryspinowskim a rzeką Sanką.
Ale czy w czasie wojny istniał zalew kryspinowski, czy raczej nie. Jeżeli nie, to mogło to być południową częścią balickiego lądowiska/lotniska. Choć odległość dość spora.
pzdr
|
(6) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-30, 21:23 : |
Nie bardzo rozumiem się z moim komputerem więc opisze ci to tak: na południe od lotniska w Balicach są dwa jeziora przedzielone szosą,poniżej tego mniejszego jest duży obszar łąk,obok płynie rzeka Sanka.Pozdrawiam |
(5) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-29, 22:47 : |
Roche wskazał miejsce tego lotniska. Jest szansa, abyś zaznaczył je na mapie?
Pzdr
|
(4) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-29, 20:50 : |
W domu moich dziadków mieszkali lotnicy niemieccy a u wujka oficerowie lotnisko to znajdowało się na obszarze wsi Budzyń ,Cholerzyn,Liszki.Dwa lata temu z chłopakami spotkaliśmy sie z panem Wiliamem Roche członkiem załogi Flatbush Floogie .
|
(3) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-29, 12:56 : |
|
(2) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-29, 12:48 : |
Sam jestem ciekawy tego lotniska, które podobno nie było lotniskiem w Balicach. Napisz coś więcej załączając najlepiej mapkę, gdzie wg Ciebie było to lotnisko. Czy jesteś pewny, że lotnicy z Flatbush Floogie rozpoznali miejsce swojego lądowania prawidłowo?
pozdrawiam |
(1) Re: LOTNISKO z dnia 2011-09-29, 12:42 : |
Witam.
Może tu coś znajdziesz
www.liszki.gmina.pl/
www.liszki.pl/
Ze swoich doświadczeń wiem, że w regionie zawsze można znaleźć jakiegoś historyka zajmującego się lokalną historią. Wypada tylko szukać, rozmawiać z ludźmi.
Wiesiek |
znalezionych: 10, strona 1 z 1
|
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |