ny, poszukiwana
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej (2017-11-17,18:00)

Witam    
Poszukuje pomocy od szanownych forumowiczów w sprawie rodzinnej. Chcę wskrzesić i ocalić od zapomnienia historię życia i szlak bojowy mojego wujecznego dziadka (wuj matki) zmarłego w 1982 roku w Anglii . Jego żona zmarła też jakiś czas temu .Córka także, wnuczka podobno gdzieś we Francji kontaktu brak. Tak więc pozostają tylko poszukiwania archiwalne .    
Stanisław Cwynar    
ur. Orzechówka 21 XI 1897 zm.Anglia 9 IV 1982    
płk lotnictwa polskiego, żołnierz WP, pilot,     

Wojna Obronna Polski 1939 D.ca XV dywizjon , Brygada Bombowa    

Wielka Brytania 1940-1945 D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej.    

Rocznik Oficerski 1923    
Cwynar Stanisław, 57 pp, por. starsz. 1 XII 1922 r.    
Rocznik Oficerski 1924    
Cwynar Stanisław, 3 pułk lotniczy, por. starsz. 1 XII 1922 r.    
Rocznik Oficerski 1928    
Cwynar Stanisław (21 XI 1897), Oficerska Szkoła Lotnictwa, por. starsz. 1 XII 1922 r.    
Rocznik Oficerski 1930    
Cwynar Stanisław (21 XI 1897), Centrum Wyszkolenia Oficerów Lotnictwa, por. starsz. 1 XII 1922 r.    
Rocznik Oficerski 1939    
Cwynar Stanisław (21 XI 1897), KW, SKZ – 1 pułk lotn., kpt. star. 1 I 1935 r., dowódca 215 dywizjonu bombowego.    

Zostały wysłane zapytania do instytutu Sikorskiego w Londynie.    
Centralne Archiwum Wojskowe na razie zamknietę.    
Może na forum jest ktoś kto tez miał w tym dywizjonie kogoś z rodziny lub Jest pasjonatem tego dywizjonu i posiada jakieś fotografie i informacje z tego okresu, byłbym wdzięczny za pomoc.    

Będę wdzięczny za wszystkie tropy , namiary gdzie pisać i dzwonić.    

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania.    
Zdjęcie pochodzi z okresu póżniejszego

Krzysztof  [213.155.168.202]Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 18, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

(18) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2017-11-17, 18:00 :
Witam,     

proszę o kontakt pod wskazanym adresem e-mail.     

Z uszanowaniem     
Aleksander Cwynar
Aleksander Cwynar[83.26.68.158]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(17) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2016-12-14, 22:32 :
Moja Ś.P. Babcia pochodziła z Cwynarów, z Orzechówki
Tadeusz Sabik[83.10.170.141]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(16) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-10-12, 15:21 :
Witam Panstwa,    

Jestem wnuczka Pulkownika Cwynara. Przepraszam ale nie bardzo dobrze mowie po polsku. Prosze o kontakt.    

Powazaniem,    

Aniela Dowmunt-Iwaszkiewicz
Aniela Dowmunt-Iwaszkiewicz[77.102.36.236]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(15) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-27, 12:47 :
Panie Krzysztofie     

Uczestnicy tej dyskusji to bez wątpienia osoby posiadające ogromną wiedzę i co przede wszystkim ważne dla nas – amatorów – są w stanie udzielić bezinteresownej pomocy - czy to radą czy wreszcie konkretnym działaniem. Ja swoje poszukiwania zacząłem w 1998 r. i praktycznie trwają one do dnia dzisiejszego. Wiele cennych materiałów zdobyłem dzięki MoD czy też innym archiwom, ale prawdziwe perełki zawdzięczam stałym bywalcom „myśliwców”. Wiele razy wydawało mi się, że czegoś się już nie dowiem, że coś definitywnie zaginęło... a tu nagle pojawia się sygnał, że w tym archiwum jest to czego szukam, a ta czy też inna osoba ma skan dokumentu lub zdjęcie które wiele wnosi do mojej sprawy.    

Jedyne co mogę Panu doradzić to by wykazał Pan dużo – nawet bardzo dużo cierpliwości – bo jest ona w tego typu poszukiwaniach bardzo wskazana.     

Pozdrawiam i jeszcze raz życzę powodzenia     
włodek
wlodekro[83.22.207.254]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(14) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-26, 12:28 :
Witam    
Chciałbym podziekować na forum wszystkim którzy mnie nakierowali w poszukiwaniach I pomogli w szczególności p.Piotrowi za cenne wskazówki.
Krzysztof[213.155.168.202]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(13) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-24, 11:27 :
Piotrze, oczywiście masz racje, a ja pisałem o 2-3 miesiącach jedynie informacyjnie (jak i o tych czekach, obaj wiemy, że panie z archiwum nie mają najmniejszego wpływu na to, jak wyglądają procedury).
PiotrH[199.67.203.141]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(12) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-24, 10:35 :
Cytat:
Czas oczekiwania na kopie teczki z archiwum w Northolt: ok. 2-3 miesięcy (nie słyszałem o przypadku, w którym trwało to dłużej, ale krócej... chyba też nie).

Mam tą przyjemność znać osobiście obie panie a także znać warunki w jakich pracują. Dlatego nie dziwi mnie, że czas oczekiwania wynosi czasem tyle, przy takim nawale spraw z jakimi zwracają się do nich petenci (znam przypadki, gdy sprawę załatwiono znacznie szybciej). A sprawy czasem są bardzo dziwne. Niestety obie panie mają nad sobą jeszcze przełożonych, którzy nie zawsze ułatwiają ich pracę. Jedna z owych pań samodzielnie stworzyła stronę internetową, która miała ułatwiać petentom zdobywanie informacji. Dzięki odgórnej ''interwencji'' strona ciągle nie jest aktywna.    

Proszę o kontakt p. Krzysztofa. Są dobre wieści w sprawie dokumentów St.Cwynara.
piotr
[86.186.9.26]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(11) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-24, 06:40 :
Cytat:
Może Pan ubiegać się o dokumenty dotyczące żołnierza PSZ poległego w czasie działań wojennych bądź też zmarłego co najmniej 25 lat temu.     
Zawsze można też próbować nawiązać kontakt z rodziną i namówić ją by przedsięwzięła takie kroki.

Niestety rodzin nie odnalazłem... Z moich ustaleń wynika, że wszyscy w chwili śmierci byli kawalerami, co jeszcze bardziej utrudnia sprawę... nie pomogły wysłane zdjęcia grobów czy skany różnych dokumentów... Jedyne, co się dowiedziałem to to, że od 2000 r. nikt nie prosił MoD o informacje na temat poniższych lotników. Jak było wcześniej - tego nie wiem...     

pozdrawiam
włodek [81.15.172.160]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(10) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-24, 01:07 :
Do udowodnienia pokrewieństwa wystarczą zwyczajne odpisy aktów np. urodzenia, śmierci z Urzędu Stanu Cywilnego. Żeby paniom z MoD łatwiej było się w nich później połapać w liście "przewodnim" do archiwum opisujemy, że "mój ojciec ..., urodzony... był synem ..., urodzonego ..., który to był bratem ..., urodzonego ..." itd. Ważne jest, aby w jakiś sposób udokumentować rownież fakt zgonu osoby, o której teczkę występujemy (za życia teczki nie są wydawane nikomu poza ich "właścicielem"). Może to być trudne w przypadku osób zmarłych poza granicami RP, ale wówczas panie z archiwum zadowalają się choćby fotografią grobu (i znowu, ważne jest, żeby w liście uzasadnić, dlaczego nie dołączamy aktu zgonu, tylko zdjęcie grobu itd.).     

Pewien problem stanowi jeszcze owa opłata 30GBP. Niestety nie można zrobić przelewu na wskazany rachunek bankowy (przynajmniej dotychczas tak było), nie można dołączyć do listu "żywej" gotówki, potrzebny jest czek "in blanco" na wskazaną wartość, przy czym raz, że takie czeki wystawiają jedynie niektóre placówki bodajże tylko PKO BP, to wystawienie czeku też kosztuje (nie pamiętam już dokładnie jak dużo, jakieś kilkadziesiąt złotych, raczej nie więcej niż 50PLN).    

Czas oczekiwania na kopie teczki z archiwum w Northolt: ok. 2-3 miesięcy (nie słyszałem o przypadku, w którym trwało to dłużej, ale krócej... chyba też nie).
PiotrH[62.121.102.68]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(9) Re: Poszukiwany Stanisław Cwynar D.ca 300 dywizjon Ziemi Mazowieckiej z dnia 2011-08-24, 00:15 :
Cytat:
Piotrze, małe pytanie: nie wiesz w jakich godzinach, bądź dniach można tam dzwonić?

W godzinach urzędowych uwzględniając godzinę różnicy pomiędzy Polską a UK. Od poniedziałku do piątku.    

Cytat:
Gorzej gdy chce się zdobyć informacje na temat żołnierzy, z którym nie łączą nas więzy pokrewieństwa...

Może Pan ubiegać się o dokumenty dotyczące żołnierza PSZ poległego w czasie działań wojennych bądź też zmarłego co najmniej 25 lat temu.    
Zawsze można też próbować nawiązać kontakt z rodziną i namówić ją by przedsięwzięła takie kroki.
piotr
[86.186.9.26]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 18, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców