Między nami bomberami
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Marian Brzostowski (2020-10-08,20:04)

Dzień dobry!    

Poszukuję informację na temat pilota/nawigatora Mariana Brzostowskiego urodzonego 1912r. w Białymstoku. Natrafiłem na informację, że przed wojną w polskim lotnictwie był „pilot” Marian Brzostowski. Mam zdjęcie grupy 81A, #1AOS w Kanadzie na którym jest Marian Brzostowski. Wiem, że ten M. Brzostowski później zginał w 13 OTU w 1944r. latając w roli nawigatora. W „Ku Czci Poległych Lotników” jest napisane, że był pilotem. Spodziewam, że Marian Brzostowski w 1939r. mógł być pilotem lub szkolił się na pilota. W 1943r., po przejściach w ZSSR, jego zdrowie mogło nie pozwolić na latania jako pilot i przeszedł szkolenie na nawigatora. Czy może ktoś wie więcej na temat służby Mariana Brzostowskiego?     

Dziękuję za pomoc,    

Mieszko Syski    
[email protected]    

Mieszko SyskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 7, strona 1 z 1

(7) Re: Marian Brzostowski z dnia 2020-10-08, 20:04 :
Witam! Posiadam pożegnalny wpis w pamiętniku mojej mamy z datą 8.IX.1939, kiedy żegnali się ze swoją bazą koło Prużany (dzisiaj Białoruś) piloci dwóch stacjonujących tam chyba myśliwców, wśród których podpisało się pięciu, m.in. Brzozowski ppor. pil. (brak imienia). Czytając wymianę informacji na tym forum, pomyślałem, że być może był to któryś z braci Brzostowskich. Ta grupa planowała lecieć do Rumunii i chcieli zabrać ze sobą moją mamę i babcię. Jeśli znany jest podpis czy charakter pisma pilota Brzostowskiego, to można by zweryfikować tę osobę i uzupełnić jego historię z początku II wojny św. Pozdrawiam Zbyszek
Zbigniew Rayzacher[162.158.103.217]  Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(6) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-16, 00:33 :
Witam.    
Cytat:
Dowiedziałem się od innego „forumowicza”, że Marian Brzostowski i Lucjan Brzostowski, pilot który zginał w wrześniu 1939r., byli braćmi. Stąd może te zamieszanie.

Cieszę się, że się wyjaśniło.    
Wiesiek
W.GDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(5) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-15, 23:28 :
Witam wszystkich!    

Na pewno chodzi mi o Marian Z. Brzostowski, który zginał 25.04.1944. Marian Brzostowski był nawigatorem. Mam ksero listy uczniów i ich wyników z kursu 81 #1 Air Observer School (AOS), Malton, Ontario, Kanada. Kurs 81 trwał od lipca 1943r. do 10.12.1943r. Dowiedziałem się od innego „forumowicza”, że Marian Brzostowski i Lucjan Brzostowski, pilot który zginał w wrześniu 1939r., byli braćmi. Stąd może te zamieszanie.     

Dzięki wam, i pozdrawiam,    
Mieszko    
Mieszko SyskiDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(4) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-15, 16:53 :
Witaj.    
Oczywiście masz rację, pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł na d... . Tak to jest jak nadrabia się zaległości.    
Wiesiek
(3) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-15, 12:38 :
Wiesławie, małe sprostowanie - Marian Zenon Brzostowski zginął 25 kwietnia 1944r.
Grzegorz KorczDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(2) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-15, 10:33 :
Witaj Mieszko.    
Tak na szybko sprawdziłem i jest jedno ale, Ty pytasz o Mariana a w „Ku Czci Poległych Lotników” jest krótki biogram Lucjana a dokładnie Lucjana Czesława Brzostowskiego ur. 03.06.1917 r. - "Absolwenci Szkoły Orląt 1925 - 1939".    

Natomiast w "Personel PSP w Wielkiej Brytanii w latach 1940 - 1947" figuruje Brzostowski Marian Zenon - 703152 - ur. 02.11.1912 r. zg. 25.04.1940 r. - kpr./Sgt; Bombardier, 13 OTU; RAF Bicester - "Mosquito" - pochowany na cment. w Northwood (429/H) UK.    
Wiesiek
(1) Re: Marian Brzostowski z dnia 2010-09-14, 14:23 :
Witam.    
Cytat:
Wiem, że ten M. Brzostowski później zginał w 13 OTU w 1944r. latając w roli nawigatora.

Czy masz na to jakieś dokumenty potwierdzające jego funkcję ?    
Cytat:
W „Ku Czci Poległych Lotników” jest napisane, że był pilotem. Spodziewam, że Marian Brzostowski w 1939r. mógł być pilotem lub szkolił się na pilota.

Może błąd w druku ?    
Wiesiek

znalezionych: 7, strona 1 z 1

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców