Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej (2010-09-21,22:28)

Takich bzdur to nie czytałem dawno. Wiedza ludowa + "kompetentny dziennikarz" - przeczytajcie sami.    

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,2896922.html    

Niemcy bombardują Niemców    
bj2005-09-01, ostatnia aktualizacja 2005-09-01 00:00     
We wrześniu 1939 r. samolot Luftwaffe zrzucił bombę na niemiecką fabrykę i kamienicę przy ul. Dąbrowskiego 25. Hitlerowski pilot chciał w ten sposób uśmiercić stryja-fabrykanta.     
Świadectwem tej zagadkowej historii jest kamienica przy ul. Dąbrowskiego 25. Do dziś nie ma jednego skrzydła. Zniszczyła je bomba zrzucona przez jeden z trzech bombowców Luftwaffe. Nalot miał miejsce 2 września 1939 r. Jego naocznym świadkiem był krawiec Władysław Łysoniewski. Mieszkał po drugiej stronie ulicy. - Niemiecki samolot zbombardował fabrykę włókienniczą Niemca Emila Haeblera - opowiada. - Pilotem był jego rodzony bratanek. Nie lubili się ze stryjem. Tajemnica wyszła na jaw, bo nasi kilkanaście minut później zestrzelili maszynę pod Pabianicami, a lotnika wzięli do niewoli. Wszystko opowiedział. Widziałem go. Wysoki blondyn, prawie dwa metry wzrostu.     

Na fabrykę spadło kilkanaście bomb. Jedna trafiła w kamienicę. Mieszkał w niej sam Haebler i jego urzędnicy. Zdaniem Łysoniewskiego bombardowanie nie było     

przypadkowe: pilot chciał uśmiercić stryja. Nie udało się, nikt nie zginął. Najbardziej ucierpiał lokator z trzeciego piętra, który po wybuchu zjechał z łóżkiem aż na ziemię. Łodzianie przyprowadzali dzieci pod kamienicę i pokazywali im skutki nalotu. Niemcy po wkroczeniu do Łodzi szybko usunęli jego ślady i wymurowali nową ścianę.     

W 1939 r. piloci Luftwaffe mieli zakaz bombardowania niemieckich fabryk. Ale Witold Kowalski, autor "Leksykonu łódzkich fabryk" potwierdził, że Haeblerowie byli skłóconą rodziną i historia nalotu Niemców na Niemców jest całkiem prawdopodobna.    

Na miejscu zbombardowanej fabryki stoi dziś zajezdnia autobusowa. Powoli znikają sąsiednie budynki. W tym roku nowy właściciel zburzył stuletnie hale zakładów dziewiarskich Pafino po przeciwnej stronie ul. Kilińskiego. Zamiast nich zbudowano dwa nowoczesne pawilony hipermarketu i prywatnej firmy produkcyjnej. Powstaje trzecia. Na ich tle kamienica, pamiątka łódzkiego Września, wygląda żałośnie. Lokatorzy twierdzą, że prawnym właścicielem wciąż jest któryś z potomków Haeblera. W Administracji Nieruchomości Łódź-Górna "Wschód" nic jednak o tym nie wiadomo. - Szkoda - śmieją się mężczyźni pod walącymi się komórkami na tyłach kamienicy. Mieszka się tu strasznie, a na rozbiórkę nie ma pieniędzy. Czy któryś ze spadkobierców fabrykanta nie jest przypadkiem pilotem?    

RobertDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 44, strona 2 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

(34) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-21, 11:13 :
"Człowiek, który nazywa drugiego Czarnym...., chociaż ukończył politechnkę warszawską, nie zasługuje na miano inteligentnego, ale chama panie inżynierze Mamoń. "    

Nie ukończyłem wprawdzie tej szacownej uczelni, ale to zdaje się do mnie...    

A jak nazwać człowieka, który z powodu owego nieszczęsnego czarnego organu podzielił Amerykanów na prawdziwych i nieprawdziwych, nie oglądając się na te najprawdziwsze, czerwone fujarki? Nazwanie tego głupotą czy chamstwem byłoby aktem łaski.    

W PORÓWNANIU DO RASISTY CHAM TO NIEWINNY BARANEK ! (na szczęście nie wszystkie chamy to rasiści)    

Takiej samej jakości (i pewnie wyrosłe na tym samym podłożu) są argumenty w stylu "nie przezbrojono dywizjonów Gladiatorów w spitfiry z powodu luksusowej sytuacji". Szkoda, że asów Luftwaffe nie przezbrojono w czarne penisy, może wtedy ów zdiagnozowany przez Pana M. dogłębny kompleks nie wymagałby tak długotrwałego leczenia?    

Armagedonius Recycling
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(33) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-21, 08:19 :
Przepraszam bardzo ale co ma wykształcenie do czynów czy też światopoglądu ?    

Sam papier jeszcze o niczym nie świadczy , SERIO !    

W mojej branży mam często do czynienia z tzw.przeuczonymi teoretykami , którzy z praktyką mają niewiele wspólnego.    

Tak że nie mieszajmy pojęć.
Dariusz KuleszaDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(32) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-21, 06:16 :
Cytat:
Mówi Pan, Panie Mirku, że moja ocena jest przesadzona...Te kilka słów to żadna ocena. Obrócenie w perzynę tego całego bajdurzenia uważam za zadanie niegodne inteligentnego człowieka, dlatego też nie będę się tym więcej zajmował.

Człowiek, który nazywa drugiego Czarnym...., chociaż ukończył politechnkę warszawską, nie zasługuje na miano inteligentnego, ale chama panie inżynierze Mamoń.
Marek
(31) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 21:41 :
Nie ma co gadać z niby nickami.    

Huk go wie co za ciamajdy się pod nimi kryją.    

(30) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 21:21 :
O jest nawet Darek "Geniusz" K. A gdzie jest Jarek?
Marek
(29) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 20:47 :
Czarny penis jątrzy ?    

Ano zdarzają się przerzuty....    

To trochę tak jak z inteligencją Fotygi , same umysłowe straty i tyle.    

Szkoda czasu.
(28) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 20:26 :
Jak to dobrze, że jest ten Franek! Co wy byście, biedni, poczęli bez niego!? Bitwa o Anglię przegrana, Hitler kaputt...    

Dajcie sobie spokój z obroną tego Michulcowego knota. To jest szukanie całego w dziurze. Nie warto.     

Mówi Pan, Panie Mirku, że moja ocena jest przesadzona...Te kilka słów to żadna ocena. Obrócenie w perzynę tego całego bajdurzenia uważam za zadanie niegodne inteligentnego człowieka, dlatego też nie będę się tym więcej zajmował.
Armagedonius Recycling
(27) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 17:17 :
Cicho nie przeszkadzaj! Pan Franek szuka tych 7 Do 17 z 2.9.39.
Marek
(26) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 12:34 :
Cytat:
Korzystając z okazji chciałbym polecić tekst mojego faworyta, niejakiego Roberta M., znanego bliżej jako Czarny Penis, które to wiekopomne dzieło, wymierzone w ogólnoświatową inercję historyczną, znalazło swe zasłużone miejsce w dwumiesięczniku Technika Wojskowa - Historia z lipca/sierpnia br. Pouczająca

Panie Franek.     

Artykuły Michulca wychodzą w Lotnictwie, Technice Wojskowej - Historii. Poza "Naszym Dziennikiem" nikt nie wyda Twoich tekstów. Przez Twoje zachowanie straciłeś znajomych z branży, nie chcą się z Tobą kontaktować. Sam wykopałeś dołki pod sobą. Trzymaj ten kurs dalej, a może i podpadniesz w Toruniu.
Romuald
(25) Re: Niemcy bombarduja Niemców.... - wybitny artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 2010-09-20, 12:19 :
Wiesławie    

nie negowałem taktyki Dawdinga, 100 % RAF ( w tym polscy lotnicy,)przetrzpał skórę Luftwaffe, ale nie złamał jej kręgosłupa. W drugiej połowie września Niemcy zrezygnowali z wywalczenia przewagi w powietrzu i tyle. RAF wygrał bitwę. A ty pieklisz się, nie wiadomo o co, a chyba nie czytałeś nawet artykułu.
Mirek

znalezionych: 44, strona 2 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców