Royal Air Force
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Frantisek i inni (2012-04-24,11:18) |
www.imdb.com/title/tt1589530/
|
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(15) Re: Frantisek i inni z dnia 2012-04-24, 11:18 : |
'Bloody foreigner' to zdecydowanie - 'cholerny obcokrajowiec' (sam byłem takim więc wiem)- odwrócenie tego znaczenia i uzmysłowienie wyspiarzom, że cholerni obcokrajowcy im ratowali skórę, miał na celu również 4 odcinkowy serial BBC cytowany w linku...
Co do jakości tłumaczeń - w Polsacie swego czasu serwowali 2 część szklanej pułapki (Die Hard) gdzie samolot latał na spalinach zamiast na oparach (to samo angielskie 'fumes') |
(14) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-08-06, 02:01 : |
niekoniecznie. W ustach Anglika wyraz "Bloody" może być obelgą ale równie dobrze wyrazem uznania (bloody marvellous). U nas też się mówi "zajeb.....e" i uznaje się to za komplement, mimo że nie brzmi dobrze ;)
Ciekawi mnie kto zabłysnął tym ''krwawym"? Swoją drogą niedawno w Polsce przetłumaczono książkę, gdzie zwycięstwa powietrzne ''kills" zastąpiono polskimi ''zabójstwami"... Dobrze wiedzieć po tylu latach, że taki Stanisław Skalski nie był asem myśliwskim jeno seryjnym zabójcą.
Dobrej nocy życzę. |
(13) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-08-06, 00:44 : |
byc moze ów osobie przy pisaniu kure..cy cudzoziemcy wyskoczylo "wulgarne wyrazanie sie nie jest tutaj mile widziane" ;] |
(12) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-08-05, 23:44 : |
"Krwawi cudzoziemcy"
Rany Boskie!!! Któż to tłumaczył???????? |
(11) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-08-05, 19:46 : |
|
(10) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-06-29, 23:29 : |
|
(9) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-06-29, 23:20 : |
|
(8) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-03-21, 21:45 : |
V.Kellett i Chris Łokuciewski  |
(7) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-03-21, 21:44 : |
Następne pokolenie: od lewej Philip Methuen (Ferić) oraz Victor Kellett.  |
(6) Re: Frantisek i inni z dnia 2010-03-21, 21:42 : |
Dziś w Imperial War Museum odbyła się premiera filmu (dokumentu fabularyzowanego) pt. "Bloody Foreigners" o udziale 303.DM w Bitwie o Anglię. Nie podejmuję się tutaj oceny filmu, myślę że zrobią to sympatycy historii polskiego lotnictwa kiedy trafi on do Polski (była ekipa TVP, wierzę więc że ktoś o tym pomyśli), natomiast kilka słów tytułem wprowadzenia:
Mamy aktorów wcielających się w postaci Frantiska, Fericia, Zumbacha, Paszkiewicza, Kelletta czy Kenta, zdjęcia archiwalne i trochę scen walk wziętych z filmu Bitwa o Anglię.
Zapewne każdy oceniać ten film będzie po swojemu, niemniej jest to krok milowy w dziedzinie sięgania do wspólnych, brytyjsko - polskich korzeni. W filmie, w charakterze komentatorów widzimy Franciszka Kornickiego - obecnego na premierze, Kazimierza Budzika, Stanisława Nawarskiego i Mieczysława Stachiewicza (obaj też brali udział w projekcji) czy Witolda Urbanowicza juniora oraz Jerzego Cynka. Ten ostatni, wraz z Franciszkiem Kornickim odpowiadał na pytania bardzo licznej publiczności. Byli też przedstawiciele kolejnego pokolenia naszych orłów.
Telewizyjna premiera (w Wielkiej Brytanii) przewidziana jest na lipiec tego roku.
Na zdjęciu od lewej: F.Kornicki, trzeci J.B.Cynk oraz jako czwarty reżyser filmu. |
znalezionych: 15, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |